Lähes jokainen suomalainen pitää tärkeänä puuttumista, jos näkee jonkun lähtevän ajamaan autoa humalassa. Liikenneturva haluaa herätellä suomalaisia myös siihen, että pienemmätkin määrät alkoholia vaikuttavat ajamiseen. Ratin taakse ei kannata mennä kohmeloisenakaan.
Kun tilastoja tarkastellaan, kesäkuukausina sattuu eniten liikenneonnettomuuksia. Alkoholirattijuopumukset korostuvat tilastoissa usein heinäkuun korvilla. Tyypillisesti alkoholi kuljettaa onnettomuuteen kesäviikonloppuna öiseen aikaan.
”Rattijuopumusonnettomuudet ovat vähentyneet vuosien saatossa, mutta niiden osuus liikennekuolemista ei ole vähentynyt. Tyypillisimmin näissä onnettomuuksissa suistutaan tieltä ja turvavyö on jäänyt kiinnittämättä. Rattijuopumusonnettomuudet korostuvat myös nuorten kuljettajien ja miesten kohdalla”, taustoittaa Liikenneturvan suunnittelija Toni Vuoristo.
Pidä kaverista huolta – puutu ajoissa
Suomalaiset suhtautuvat tiukasti alkoholin ja liikenteen yhteensopimattomuuteen. Liikenneturvan kyselyssä* yhdeksän kymmenestä pitää tärkeänä puuttua, jos näkee toisen lähtevän ajamaan autoa humalassa.
”Kaverikin kiittää viimeistään seuraavana päivänä siitä, että humalapäinen hölmöily tuli estettyä ajoissa. Jos puhe ei toimi, otetaan avaimet pois. Myös hätäkeskukseen voi soittaa, jos näkee humalaisen menevän rattiin”, Vuoristo summaa.
Lomalla lisääntyvä tissuttelu voi johtaa siihen, ettei kuljettaja ole ihan selvinpäin, vaikkei rattijuopumusraja ylittyisikään. Myös pienemmät määrät alkoholia vaikuttavat ajamiseen.
”Jos vähänkään kostea ilta kutsuu, oma auto kannattaa jättää suosiolla kotiin. On fiksua suunnitella etukäteen, kuinka matkat taittuvat. Näin ei ole pikkutuntien päähänpistojen varassa. Se, että vuorokausi vaihtuu toiseksi, ei myöskään taio promilleja haihduksiin. Vähäuninen tai huonosti nukuttu yö vain tehostaa kostean illan haittoja. Jos aamulla happi tuntuu heikolta tai oma ajokunto vähänkään mietityttää, ei ajamaan tule lähteä”, Vuoristo korostaa.
Viisi vinkkiä turvallisiin kesäillan viettoihin
- Juhlailta edessä? Mieti ennakkoon kulku juhlapaikalle ja takaisin kotiin.
- Jos otat, et aja – valitse taksi, kaverin kyyti tai julkinen liikenne.
- Päihtyneenä ei sovi hypätä myöskään pyörän tai sähköpotkulaudan sarviin.
- Mene vain selvän kuljettajan kyytiin ja huolehdi myös kaverista: ota avaimet pois, jos juopunut pyrkii rattiin.
- Varmista ajokuntosi myös seuraavana päivänä – karsasta krapula-ajoa.