Autot, kuskit ja kuskin hyvinvointi

Oletko miettinyt koskaan autoa ajaessasi, millainen oma hyvinvointisi on? Jos katsotaan yleisesti rekkakuskien ja taksikuskien (iäkkäämpien) vointia, niin monella on ongelmia sekä oman kehon toiminnan kanssa, että ylipainon kanssa. Ammattikuskeilla jää monesti oman hyvinvoinnin huolehtiminen sijalla X siellä tehtävälistalla. Tähän on tullut muutoksiakin, mutta lisääntyvä tietous ei aina muutu käytännöiksi tai terveiksi elämäntavoiksi – mutta kenties vähitellen. Tiedätkö esimerkiksi mitä K2-vitamiini on? K2-vitamiini on nimittäin sellainen vitamiini, jota tarvitaan luiden kehitykseen, sillä se auttaa ohjaamaan kalsiumia luustoon eli edistää siten luuston hyvinvointia. Ja luuston hyvinvointi on aika perustavanlaatuinen asia kaikille, jotka saavat olla ratin takana töissä, niin rallissa kuin vaikkapa siinä taksissa.

Seuraa omaa hyvinvointiasi

Olet sitten kuski, tai muuten vain autoilusta kiinnostunut lukija, sinun on aina hyvä seurata omaa hyvinvointiasi. Omaa kehoa tulisi oppia kuuntelemaan, ja myös pitämään niitä taukoja siinä vaiheessa, kun keho sanoo ”stop”. Oman kehon ja oman hyvinvoinnin seuranta on nykyaikana entistä helpompaa kaikkien digitaalisten sovellusten antaessa liikaakin infoa kehomme tilanteesta, mutta nuo edellä mainitut vitamiinit voivat olla se yksi tie aloittaa kohti parempaa hyvinvointia. Nimittäin tuon nimenomaisen K2-vitamiinin säännöllinen saanti parantaa luuston laatua ja vähentää vaikkapa kaatumisten yhteydessä syntyvien luunmurtumien riskiä.

Hyvinvoinnin alkeet

Kaikki meistä tietää, mitä periaatteessa pitäisi tehdä. Ne meistä, jotka eivät tee mitään, selittelevät tekemättömyyttään usein kiireellä, ja osa myös sillä että arjessa ei välttämättä rahat aina riitä niihin terveellisiin valintoihin – mutta useimmiten kyse on siitä, ettei ole halua, eikä välttämättä myöskään osaamista järjestellä arjen asioita rullaamaan paremmin. Tässä muutama asia, joita kannattaa kokeilla omassa arjessa:

  • oman riittävän unen saannin varmistaminen, sillä uni antaa mahdollisuuden toimia parhaalla mahdollisella tavalla seuraavana päivänä
  • tasapainoiset ja säännölliset ruokailut, oikein rakennettu ruokavalio on suunniteltuna omalla taloudelle sopia, ja antaa tarpeellisen energian jokaiselle päivälle
  • liikunta, tarpeellinen liikunta ei välttämättä tarkoita salilla käyntiä tai kilometrien pituisia lenkkejä, vaan jo puolisen tuntia raittiissa ulkoilmassa kävellen on hyvä lähtökohta. Huono fyysinen suorituskyky vaikuttaa kuljettajan terveyteen, työkykyyn ja sitä kautta työ- sekä liikenneturvallisuuteen.
  • juominen, riittävästi raikasta vettä tai jotain muuta sokeritonta juomaa auttaa jaksamaan. Kahvikaan ei ole pahitteeksi, kunhan pidättäytyy sopivassa määrässä
  • lisäravinteet kuten vitaminiinit – ei ole mitään pahaa ottaa välillä lisäaineita, kuten K-vitamiineja, öljyjä ja hivenaineita
  • jos tupakoit, pyri lopettamaan – tupakansavu on todella haitallinen sekä polttajalle että hänen lähipiirilleen

Omat asenteet vs tieto ja ohjeet

Kuljettajan omat asenteet vaikuttavat siihen miten turvallisesti ja ergonomisesti hän työskentelee. Työturvallisuuteen vaikuttavat myös osaaminen, aikaisemmat kokemukset sekä terveys- ja elintavat. Kuljettajat tarvitsevat tutkimukseen perustuvaa tietoa siitä, miten vaativassa työssä voi päivittäin tehdä oikeita, turvallisuutta ja työergonomiaa parantavia valintoja ja näin lisätä omaa työssä jaksamista. Tämä on erityisen tärkeää siksi, että kuljettajan työssä esiintyy monia terveysriskejä ja kuormitustekijöitä. Kuljettajatkin tarvitsevat esikuvia, niin nuorina kuin myös vuosia teillä liikkuneena – ammattirallikuskit ja formulaskuskit joutuvat tarkoihin testeihin aina ennen kauden alkua ja monesti vielä kaudenkin aikana, mutta ammattiliikenteen kuskeja ei tarkasteta vastaavin tavoin, tai tarkisteta välttämättä lainkaan.

Yksi hyvä tapa on itse työntekijänä pyytää työnantajalta mahdollisuutta tällaisiiin testeihin, ja vaikka samalla hivenainemittaukseen, joiden avulla se oman kehon tilanne on paremmin tiedossa – ja on entistä helpompaa rakentaa sen pohjalta reitti parempaan hyvinvointiin.

Kaikessa lähtökohtana pitää kuitenkin olla kuljettajan, kuskin, oma tahtotila voida paremmin. Neuvoja on aina saatavissa, ja tietoa löytyy jos haluaa etsiä, mutta oman hyvinvoinnin tekijänä olet lopulta pitkälti sinä itse.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.