Ennakoi ja vaihda talvirenkaat, kun keli sitä vaatii

Varmista renkaiden kunto vaihdon yhteydessä ja ota tavaksi tarkistaa rengaspaineet kerran kuussa. Kuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista useampi kuin joka neljäs koki hankalaksi arvioida, milloin kesärenkaat on hyvä vaihtaa talvirenkaisiin. Kuljettaja on vastuussa siitä, että autossa on talviolosuhteissa talvirenkaat. Ennakoi ja seuraa säätiedotteita, jottei talvi pääse yllättämään.

Edessä on toinen talvi uuden tieliikennelain aikana. Talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttää. Uusitun lain myötä talvirenkaiden pakollinen käyttöaika siis piteni kuukaudella sekä syksyllä että keväällä, mikäli keli näin edellyttää. Kesärenkaita saa marras-maaliskuun aikana käyttää vain, jos tieolosuhteet alueella ovat kokonaisuudessaan kesärenkaille soveltuvat.

Liikenneturvan kyselyssä* useampi kuin joka neljäs (28 %) oli sitä mieltä, että on hankala arvioida, milloin kesärenkaat on hyvä vaihtaa talvirenkaisiin. Miltei puolet (48 %) vastaajista koki, että talvirenkaiden käytön tarpeellisuuden arviointi on nykyään liikaa autoilijan oman arvion varassa.

”Ennen laissa oli tiukemmat päivämäärät, mutta tuskin kukaan jätti talvirenkaita silloinkaan vaihtamatta, jos talvi tuli jo ennen sitä. Autoilijan ennakointi korostuu nyt entisestään: säätiedotteita kannattaa seurata, ettei talvi pääse yllättämään. Autossa on oltava talvikelissä talvirenkaat kalenterista riippumatta”, painottaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

”Jos ennakointi on jäänyt tekemättä, on työkalupakista kaivettava reagointi. Eli jos aamulla töihin lähtiessä sää on talvinen ja auton alla on vielä kesärenkaat, ei tien päälle voi lähteä liukastelemaan. Vaihtoehtoina on vaihtaa talvirenkaat alle, kulkea töihin julkisilla tai jäädä etätöihin”, Elovaara jatkaa.

Ota rengaspaineiden tarkistus tavaksi

Talvirenkaiden kulutuspinnan pääurien tulee olla vähintään 3 mm. Renkaanvaihdon yhteydessä kannattaa tarkistaa, että urasyvyys on reilusti tätä suurempi, jotta renkaat eivät ole hetken kuluttua lain väärällä puolella. Renkaiden kuntoa kannattaa tarkkailla myös talven kuluessa, viimeistään hiihtolomien aikaan.

”Oikeat rengaspaineet pitää tarkistaa vaihdon yhteydessä, mutta yleensä sekä auton että renkaiden valmistajat suosittelevat paineiden tarkastusta vähintään kerran kuussa. Tästä kannattaa tehdä tapa ja samalla syynätä kumien kunto muutenkin. Oikeat rengaspaineet löytyvät esimerkiksi auton ohjekirjasta”, Elovaara kannustaa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Ennakoi ja vaihda talvirenkaat, kun keli sitä vaatii”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.