Evans sytytti mestaruuskamppailun eloon – Latvala saalisti yhden MM-pisteen

Brittiläinen Elfyn Evans kartturinaan Scott Martin ajoivat Toyotallaan Secto Rally Finlandin voittoon. Toyota-kuljettajien voittomarginaali oli lopulta mukavat 39,1 sekuntia ennen Hyundain belgialaiskuskeja Thierry Neuvillea ja Martijn Wydaeghea. Kolmanneksi ajoi Toyotan japanilaiskuljettaja Takamoto Katsuta rinnallaan irlantilaiskartturi Aaron Johnston, jotka jäivät kärjestä reilut puolitoista minuuttia.

Evans oli nopein niin kokonaiskilpailussa kuin rallin päättäneellä Himos-Jämsän Power Stage -erikoiskokeella. Power Stagen viisi lisäpistettä yhdistettynä 25 pisteen voittopottiin kasvatti brittiläisen MM-pistesaldoa yhteensä 30 pisteen verran.

Tallikaveri ja MM-sarjan johtajan Kalle Rovanperän dramaattinen ulosajo kartturinsa Jonne Halttusen kanssa jo perjantaina takasi Evansille aseman kaventaa suomalaisen pistejohtoa parhaimmillaan merkittävästi. Evans käytti saumansa täydellisesti hyväkseen ja kavensi toisella Secto Rally Finlandin voitolla eronsa Rovanperään vain 25 pisteeseen, kun MM-sarjaa on jäljellä neljän osakilpailun verran.

”Viikonloppu sujui varsin hyvin. Tietysti olemme pahoillamme Kallen ja Jonnen puolesta perjantain ulosajosta. On kuitenkin ollut todella hienoa ajaa tällä autolla näillä mahtavilla teillä. Olen todella tyytyväinen, että voitimme täällä jo toisen kerran”, Evans tunnelmoi kilpailun maalissa.

Rallin paras suomalainen oli toisen MM-rallinsa Rally1-autolla ajanut Teemu Suninen ja hänen kartanlukijansa Mikko Markkula. 

”Sanoisin, että tulos itsessään on varsin hyvä, mutta menetimme helppoja sekunteja sateessa, kun oli hieman vielä opeteltavaa tämän auton kanssa. Olen vähän pettynyt, mutta tästä on vain parannettava ja tultava takaisin vahvempana. On ollut mahtavaa työskennellä Hyundain kanssa ja odotan innolla tulevaisuutta. En tiedä, missä ajan seuraavan kerran”, Suninen sanoi Himos-Jämsän maalissa.

Kenties mieleenpainuvimman suorituksen tämän vuotisessa Suomen MM-rallissa teki Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala, joka ajoi kilpailussa upeasti viidenneksi.

”Tämä on ollut aivan uskomattoman hienoa! Olen todella kiitollinen Toyotalle tästä mahdollisuudesta. Juho (kartanlukija Hänninen) sanoi, että yllätin hänet hyvällä ajolla viimeisellä erikoiskokeella”, Latvala sanoi.

Latvalan ajo todella oli mallikasta Power Stagella, sillä hän nappasi viidenneksi nopeimmalla ajalla myös yhden MM-pisteen.

Suomalaisjuhlat WRC2- ja WRC3-luokissa

WRC2-luokassa päästiin kuuntelemaan Maamme-laulua, kun Sami Pajari ja Enni Mälkönen ajoivat luokan voittoon ensimmäistä kertaa urallaan.

”Nyt tuntuu todella hyvältä! Kiitos kaikille, jotka ovat mahdollistaneet tämän ja kulkeneet mukanamme. Tämä oli upea viikonloppu!”, Pajari hehkutti rallin maalissa.

WRC3-luokassa nostettiin niin ikään siniristilippu korkeimmalle salkoon, kun Benjamin Korhola ja Pekka Kelander ottivat luokkavoiton. Suomalaisten kaksoisvoittoa säestivät toisiksi ajaneet Jesse Kallio ja Jussi Lindberg.

Myös Viron MM-rallissa Korhola oli voittovauhdissa, mutta pieni ajovirhe vesitti loistavan lopputuloksen.

”Viron MM-ralli oli toki iso pettymys, mutta toisaalta ehkä siitäkin syystä olen todella iloinen ja tyytyväinen, että voitto tuli nyt kotirallissa. Pystyttiin nollaamaan pettymys ja kehityskaari on mennyt hienosti eteenpäin, joten kova työ tuottaa nyt tulosta. Täälläkin meni toki kaksi viimeistä päivää enemmän tai vähemmän ilman jarruja”, Korhola kertoi.

Secto Rally Finlandin lopputulokset 2023

1. Elfyn Evans, Toyota 2.33.11,3
2. Thierry Neuville, Hyundai +39,1
3. Takamoto Katsuta, Toyota +1.36,7
4. Teemu Suninen, Hyundai +1.41,0
5. Jari-Matti Latvala, Toyota +4.09,4
6. Oliver Solberg, Skoda +9.33,6
7. Sami Pajari, Skoda +10.03,7
8. Adrien Fourmaux, Ford +10.37,5
9. Nikolai Gryazin, Skoda +11.11,5
10. Andreas Mikkelsen, Skoda +11.35,2

Rallin MM-sarjan pisteet 9/13 osakilpailun jälkeen

1. Kalle Rovanperä 170
2. Elfyn Evans 145
3. Thierry Neuville 134
4. Ott Tänak 104
5. Sébastien Ogier 98
6. Esapekka Lappi 87

Valmistajien MM-pisteet 9/13 osakilpailun jälkeen

1. Toyota Gazoo Racing WRT 378
2. Hyundai Shell Mobis World Rally Team 311
3. M-Sport Ford World Rally Team 205

Rallin MM-sarja jatkuu 7.-10. syyskuuta Kreikan MM-rallilla.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.