Huttunen hallitsi Jyväskylän legendaariset pikataipaleet

Jari Huttunen otti jo toisen peräkkäisen SM1-luokan voittonsa. Kuva: Taneli Niinimäki / AKK

Rallin suomenmestaruussarjan kolmas osakilpailu, SM Jyväskylän Talviralli, päätti sarjan talvikauden. Kaksipäiväinen kilpailu tarjosi ralliherkkua koko rahan edestä, kun kilpailijat ja yleisö pääsivät nauttimaan Suomen MM-rallistakin tutut pikataipaleet talvisessa komeudessaan. Sarjan ykköskategorian, SM1-luokan voittoon ajoi Jari Huttunen, joka otti jo toisen peräkkäisen yleiskilpailun ja SM1-luokan voiton.  

Jyväskylän ralliyleisö pääsi nauttimaan myös harvinaislaatuisesta showsta, sillä kotikaupungin maailmanmestarit Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen olivat mukana rallin etuautotehtävissä. Rovanperän ja Toyota Starletin taival päättyi kuitenkin jo heti lauantain ensimmäisellä erikoiskokeella tukivarren katkeamiseen. 

– Tukivarsi katkesi vitosvaihteen kyydistä, onneksi ei käynyt mitään ja auto jäi periaatteessa ehjäksi, Rovanperä kertoi Instagram-tilillään. 

Huttuselle toinen peräkkäinen voitto

SM1-luokassa on käyty koko kauden tasaisia taisteluja voitosta eikä Jyväskylä tehnyt poikkeusta tilanteeseen. Avauspäivän jälkeen johdossa oli uudella Skodan RS Rally2-autolla debytoinut Teemu Asunmaa, joka piti johtopaikkaa hallussaan kisan neljännelle erikoiskokeelle saakka.

Lopulta kävi selväksi, että Asunmaan rooli ensimmäisenä autona lumipöperöisillä teillä ei pidemmän päälle riittänyt takaa tulevia vastaan. Johtopaikan nappasi neljäntenä reitille lähtenyt Jari Huttunen

Johtoon noustuaan Huttunen ei enää paikastaan luopunut ja paineli lopulta voittoon 6,2 sekunnin marginaalilla ennen Asunmaata. Voitto oli Huttuselle toinen peräkkäinen. 

– Yksi risteys meni vikalla vähän pitkäksi mutta onneksi riitti. Tottakai nyt saa lähteä hyvillä fiiliksin kesäkauteen. Hiukan pitää vaan saada ajoa terävämmäksi aamun erikoiskokeilla, kun täällä ja Kuopiossa oltiin aamulla vähän unessa, Huttunen naulasi. 

Lauri Joona ajoi jälleen kypsän kilpailun ja kesti kovatasoisessa seurassa kolmanneksi ennen konkari Juha Saloa

Asunmaa vankisti kakkossijallakin asemaansa luokan johdossa 67 pisteellä. Salo on edelleen toisena, 12 pistettä Asunmaata perässä. Huttunen nousi 50 pisteeseen ja ohitti samalla Joonan kolmella pisteellä. 

Hokkala pitelemätön SM2-luokassa

Henri Hokkalan alkukauden vaikeudet olivat historiaa Jyväskylässä, jossa kotikisaansa ajanut Ford Fiesta -kuljettaja oli täysin omaa luokkaansa. Hokkala täräytti luokan pohja-ajat jokaiselle erikoiskokeelle ja juhli maalissa kauden avausvoittoaan 45 sekunnin turvin. 

– Kiva palata omalle tasolle. Oli kyllä nautintoa, ei voi kuin kiittää tiimiä ja koko taustaporukkaa. Maukas viikonloppu, mahtava päättää talvikausi näin, Hokkala tunnelmoi. 

Benjamin Korhola otti kahden voiton jatkoksi Jyväskylästä kakkossijan ja jatkaa edelleen muhkeassa 23 pisteen luokkajohdossa. Hokkala nousi voitolla toiseksi Ville Ruokasen ohi. Toni Herranen kesti teknisistä haasteista huolimatta luokan kolmanneksi. 

Valkonen voittoon SM3-luokassa

Ensimmäistä kisaa Rally4-luokituksen autolla ajanut Nico Valkonen vastasi Jyväskylän kovimmasta suorituksesta. Ylipäätään vasta toista SM-ralliaan ajanut jyväskyläläinen kampesi voittoon huiman taistelun päätteeksi, 1,2 sekunnin erolla toiseksi tulleeseen Tuomas Välilään

– Koko viimeinen pätkä tultiin kauheassa sumussa, lunta tuli aivan järkyttävästi. Ei oikein paremmin voinut mennä, eka kisa ja 50 kilometriä testiä niin kyllä pitää olla tyytyväinen, Valkonen fiilisteli. 

Toyotan junioriohjelmaan kuuluva Yuki Yamamoto ajoi todella kypsän kilpailun sijoittumalla kovatasoisessa luokassa kolmanneksi osoittaen, että kehitystä on selvästi tapahtunut. Etenkin kisan loppupuoliskolle äitynyt raju lumisade nostaa Yamamoton suorituksen arvoa korkealle. 

Luokan johdossa jatkaa tänään neljänneksi ajanut Justus Räikkönen. Välilä nousi nyt toiseksi, eroa kärkimies Räikköseen on kuitenkin vielä 24 pistettä. Niko Patajoki jatkaa kolmantena. 

Kauppinen täysin omaa luokkaansa 

Yksi kovimpiin rallilupauksiin lukeutuva Tuukka Kauppinen, 16, oli Jyväskylässä musertavan ylivoimainen. Laukaalaisnuori ajoi Toyota Auriksellaan kisan jokaiselle erikoiskokeelle luokkapohjat ja otti SM4-luokan voiton mykistävällä 2,5 minuutin erolla Raoul Dahlqvistiin. 

– Aika perusajolla tuli voitto tänään, maksimia ei tarvinnut ajaa. Hyvä päivä ja hienot tiet, paljon sai autosta irti nyt, Kauppinen kertasi kisan viimeisen erikoiskokeen maalissa. 

Dahlqvistin perässä kolmanneksi ajoi viime vuoden Nuorten SM -mestari Ville Vatanen. 

Voiton myötä Kauppisen johtomarginaali luokassa on jo 24 pistettä. Tomi Tikkinen jatkaa toisena ja Dahlqvist nousee kolmanneksi. 

Nikaralle hylkäys – Hautamäki voittoon

SM5-luokan tulokset menivät loppukatsastuksen jälkeen uusiksi, sillä luokan alkuperäinen voittaja Jarkko Nikara hylättiin teknisen tarkastuksen päätteeksi. Kilpailunjohtajan päätös asiasta on luettavissa kilpailun Sportity-kanavalta.

Nikaran hylkäyksen myötä Ville Hautamäki nousee voittoon, joka on jo tämän kauden kolmas laatuaan kolmesta mahdollisesta. Pekka Keski-Korsu perii toisen sijan ja Konsta Saarinen nousee viimeiselle palkintosijalle. 

Hautamäki jatkaa pistekärjessä 84 pisteellä. Saarinen on edelleen toisena, mutta eroa tiimikaveri Hautamäkeen on jo 26 pistettä. Keski-Korsu nousee tänään viidenneksi sijoittuneen Arttu Lähdeniemen ohi kolmanneksi 

Jyväskylän Talvirallin koostelähetys esitetään sunnuntaina 5.3. klo 20:15 Yle TV2:lla ja Yle Areenassa. Ralli SM -sarja jatkuu reilun kahden kuukauden mittaisen kevättauon jälkeen 19.-20. toukokuuta Seinäjoella, kun vuorossa on SM Pohjanmaa Ralli. 

Sarjasäännöt kaudella 2023 »
Tiimimestaruuskilpailun osallistujat »

Alustavat tulokset: SM Jyväskylän Talviralli, Jyväskylä

SM1
1. Jari Huttunen 46:23,6
2. Teemu Asunmaa +6,2
3. Lauri Joona +15,0

SM2
1. Henri Hokkala 48:43,9
2. Benjamin Korhola +45,7
3. Toni Herranen +1:05,1

SM3
1. Nico Valkonen 53:01,9
2. Tuomas Välilä +1,2
3. Yuki Yamamoto +28,7

SM4
1. Tuukka Kauppinen 56:07,4
2. Raoul Dahlqvist +2:27,5
3. Ville Vatanen +2:48,0

SM5
1. Ville Hautamäki 49:22,5
2. Pekka Keski-Korsu +1:09,1
3. Konsta Saarinen +1:10,3

Kaikki tulokset »

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.