Huttunen Kuopion kunkku – Lappi ja Katsuta tarjoilivat harvinaista herkkua Savon huimilla teillä

Rallin suomenmestaruussarjan toinen osakilpailu kaudella 2023 ajettiin maaliin lauantai-iltana Järvi-Suomen pääkaupungissa, Kuopiossa. IsoValkeinen SM-Rallissa päästiin nauttimaan harvinaislaatuisesta herkusta, sillä mukana oli peräti kaksi Rally1-luokan hybriditykkiä. Esapekka Lapin ja Takamoto Katsutan ralli ei kuitenkaan sujunut ilman ongelmia. SM1-luokassa voittoon ajoi upean kisan päätteeksi Jari Huttunen. 

Esapekka Lappi viihdytti Kuopion SM-rallin yleisöä komealla loikalla. Kuva: Taneli Niinimäki / AKK.

Kuopiossa nähtiin historiallinen rallikilpailu, sillä mukana oli ensimmäistä kertaa Suomen kansallisella tasolla MM-sarjan pääluokasta tuttu Rally1-hybridiauto ja heti peräti kaksin kappalein. Mukana olivat Hyundain Esapekka Lappi sekä Toyotan Takamoto Katsuta. 

Lappi aloitti kisan 1,2 sekuntia Katsutaa vauhdikkaammin ja kiristi vauhtia päivän edetessä pikkuhiljaa. Vajaan 13 sekunnin johtoasemassa ensimmäiselle huoltotauolle neljän ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen saapunut pieksämäkeläinen haki vielä viimeisiä säätöjä tulevalla viikolla ajettavaan Ruotsin MM-ralliin. 

– Ajat on ihan hyviä verrattuna Takamotoon, mutta takapään kanssa on aika paljon pito-ongelmia ja sen takia tuli varottua liikaa. Välillä tulee tosi hyvin mutta ei ole vielä sellaista täydellistä balanssia. Hypyt tulee kyllä hienosti, jumalauta ei voi kyllä yhtään kovempaa enää tulla niihin, harmi ettei Uumajassa niitä ole näin paljon, Lappi naureskeli ennen huoltotaukoa. 

Heti huollon jälkeisen erikoiskokeen päätteeksi Takamoto Katsuta joutui penkkaosuman myötä keskeyttämään kilpailun. Lappi puolestaan ajoi ulos viimeistä edellisellä erikoiskokeella mutta pääsi jatkamaan kymmenen minuutin vetotalkoiden päätteeksi. Yleiskilpailun voitossa kiinni ollut Lappi putosi lopulta sijalle 31. 

– Liikaa yritystä oli siinä kohtaa, yritin tulla aika raikkaasti. Vähän liian myöhään jarrutin ja perä lähti alta. Vähän saatiin kuitenkin nyt uralla ajamisestakin maistiaista. 

– Hyvät tunnelmat jäi tästä päivästä joka tapauksessa. Kunhan auto vaan toimii niin hyvällä fiiliksellä saa lähteä Ruotsiin, Lappi päätti. 

Huttunen kiri voittoon SM1-luokassa

Kauden avauksessa lumitöiden johdosta kauas kärjestä pudonnut Jari Huttunen oli Kuopiossa omaa luokkaansa vanhemmalla Skoda Fabialla ja otti luokkavoiton. Kisa oli jälleen äärimmäisen tasaväkinen kolmen kärjen osalta koko päivän. 

Juha Salo otti luokassa johtopaikan komentoonsa neljännellä erikoiskokeella Teemu Asunmaalta ja piti sitä hallussaan aina kuudennelle erikoiskokeelle saakka, kunnes Huttunen iski ja ohitti. Maalissa Huttunen tuuletti voittoa vaivaisen 2,1 sekunnin erolla. 

– Aika vaikea kisa oli, kun piti ajaa niin hiljaa. Onneksi iltapäivälle löytyi hyvin tatsia, aamu oli tosi varovainen ja rupesi siinä jo vähän harmittamaankin. Kyllä tästä voi nyt hyvillä mielin lähteä Ruotsiin, Huttunen kertoi kisan maalissa. 

Huttunen vahvisti myös tänään aamulla ajavansa kaikki tämän kauden SM-sarjan osakilpailut. 

Kakkoseksi jäänyt Salo joutui tyytymään jo toista kertaa peräkkäin toiseen sijaan mutta vahva alkukausi on todistanut sen, että vauhtia konkarilla piisaa vaikka mihin. 

Teemu Asunmaa otti nyt Rovaniemen voiton jatkoksi kolmannen sijan ja jatkaa luokan kärjessä kahden osakilpailun jälkeen. Salo on toisena ja tänään neljänneksi ajanut Lauri Joona kolmas. Huttunen nousi voiton turvin neljänneksi

Kuopiossa nähtiin myös mielenkiintoinen debyytti Heikki Kovalaisen ja mediapersoona Janni Hussin muodossa. Ralliin hurahtanut Hussi oli Kuopiossa ensimmäistä kertaa kartanlukijana SM-rallissa ja kolmatta kisaa ylipäätään. Kaksikko ajoi SM1-luokassa sijalle 9. 

Korholalle toinen peräkkäinen voitto SM2-luokassa

Benjamin Korhola jatkoi siitä mihin Rovaniemellä jäi ja otti jo toisen peräkkäisen voiton luokassa ja vankisti pistejohtoaan luokassa. Korholan voitto ei isommin ollut uhattuna missään vaiheessa kilpailua, vaikka lopussa ero kavenikin toiseksi tulleeseen Henri Hokkalaan 6,7 sekuntiin. 

– Meinasihan se vähän turhan tiukalle mennä, kun kaksi edellistä oli vähän haastavia. Kokonaisuudessaan kuitenkin hieno kisa, Korhola veisteli. 

Viime vuonna SM3-luokan Suomen mestaruuden voittanut Hokkala sai kaivatun onnistumisen Rovaniemen keskeytyksen jälkeen ja parantelee kakkosijalla mukavasti asemiaan luokan pistetilanteessa nousemalla kolmanneksi. 

Kristian Nieminen debytoi luokassa heti kolmannen sijan arvoisesti. Tänään neljänneksi ajanut Ville Ruokanen jatkaa edelleen luokassa toisena. 

Välilä otti omansa Rovaniemen pettymyksen jälkeen

Tuomas Välilä sai Kuopiossa balsamia haavoihin ottamalla SM3-luokan voiton näytöstyyliin. Rovaniemellä johtopaikalta keskeyttämään joutunut Välilä hallitsi tapahtumia suvereenisti ja kuittasi ykköspisteet peräti minuutin ja 15 sekunnin erolla. 

– Ei voi muuta kuin hymyillä. Tavoitteena oli jatkaa siitä mihin Rovaniemellä jäätiin ennen kuin keskeytettiin. Viimeisellä tuntui että ei oikein meinannut sujua mutta kello näemmä tykkäsi silti, Välilä hymyili. 

Rovaniemellä luokan voittanut Justus Räikkönen ajoi tasaisen varmasti ja kuittasi kakkossijan ennen kolmanneksi ajanutta Jere Pensasta, joka ajoi Kuopiossa ensimmäisen kisansa luokassa. 

Räikkönen vankisti asemiaan luokan kärjessä, Välilä nousi nyt kolmanneksi Topi Kärjen jälkeen, joka ajoi kotikilpailussaan tänään kuudenneksi. Toisena ennen Kuopion osakilpailua ollut Niko Patajoki ajoi ulos ja joutui keskeyttämään. 

Kauppinen huikealla loppukirillä voittoon SM4-luokassa 

SM4-luokan voittotaistelu oli yksi kilpailun parasta antia. Alussa edellä ajaneen perään kirinyt Tuukka Kauppinen järjesti sellaisen loppukirin, että ihan vastaavaa ei olla tässä luokassa ihan hetkeen nähty. 

Kauppinen aloitti nousunsa viidennellä erikoiskokeella luokan viidenneltä sijalta kohti kärkeä. Viime vuonna Nuorten Suomen mestaruuden voittanut Ville Vatanen vastasi parhaansa mukaan mutta joutui lopulta taipumaan 1,2 sekunnin erolla. 

Kauppinen täräytti viimeiselle erikoiskokeelle sellaiset pohjat, että jopa auton etulasi särkyi hypyn päätteeksi. Riskinotto kannatti ja tuloksena näin toinen perättäinen voitto. 

– Niin kovaa rytkäsi että lasikin hajosi noissa viimeisissä rytkyissä. Aika lailla ongelmientäyteinen päivä, mutta loppupeleissä onnistunut kisa, Kauppinen kertoi. 

Vatasen perässä kolmanneksi ajoi Raoul Dahlqvist, joka otti toisen peräkkäisen kolmossijan. 

Pisteissä Kauppinen on jo 24 pisteen karkumatkalla ennen Dahlqvistia. Tänään ongelmista kärsinyt ja seitsemänneksi pudonnut Tomi Tikkinen on kolmantena, kolme pistettä Dahlqvistia perässä. 

Hautamäelle ei löytynyt haastajaa Kuopiossakaan

Ville Hautamäki oli jälleen omaa luokkaansa, vaikka nuori haastaja Konsta Saarinen saikin paikka paikoin annettua Hautamäelle painetta. Kyseessä oli Hautamäen toinen luokkavoitto putkeen ja paikka luokkakärjessä vankistui. 

– Oli tarkoitus tulla tämä viimeinen safetyllä mutta meni vähän nypyt sekaisin ja tultiin vähän turhan kovaa viimeisiin nyppyihin. Onneksi mitään ei särkynyt ja päästiin ehjänä maaliin, Hautamäki naureskeli. 

Toiseksi ajanut Saarinen jäi puolen minuutin päähän ja pitää edelleen pisteissä samaa sijaa. Kolmannen paikan lunastanut Jaakko Lavio jäi puolestaan voittajasta reilun minuutin ja nousi pisteissä neljänneksi. Tänään keskeyttämään joutunut Arttu Lähdeniemi jatkaa kuitenkin pistekolmosena ennen Jyväskylässä ajettavaa talvikauden päätöstä. 

Kuopion SM-rallin koostelähetys esitetään huomenna klo 19:35 Yle TV2:lla ja Yle Areenassa. Ralli SM- sarja jatkuu 3.-4. maaliskuuta SM Jyväskylän Talvirallilla, jossa ajetaan Suomen MM-rallistakin tutuilla huippunopeilla erikoiskokeilla 

Sarjasäännöt kaudella 2023 »
Tiimimestaruuskilpailun osallistujat »

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.