Joulun menoliikenteen odotetaan jakautuvan torstaille ja perjantaille

Jouluajan liikenteestä ei ole kuitenkaan odotettavissa pahoja ruuhkia pääteillä. Liikenne voi moninkertaistua Pohjois- Savon ja -Karjalan sekä Etelä-Savon pääteillä torstaina iltapäivällä ja edelleen perjantaipäivänä

Vilkkaimmillaan liikenteen odotetaan olevan torstaina puolestapäivästä iltaan. Paluuliikenteen huipun odotetaan osuvan sunnuntaille, Tapaninpäivän iltapäivään, joskin sen odotetaan olevan menoliikennettä hiljaisempaa. Autoilijoita kehotetaan seuraamaan sääennusteita ja mahdollisesti sovittamaan liikkeellelähdöt niiden mukaan.    

Poliisi valvoo erityisesti ajonopeuksia, ohituksia ja ajoetäisyyksiä         

Meno- ja paluuliikenteessä poliisi valvoo erityisesti ajonopeuksia, ohituksia ja ajoetäisyyksiä. Perinteisen valvonnan rinnalla toimii automaattinen liikennevalvonta. Kameravalvonnalla tuetaan perinteistä nopeusvalvontaa siten, että nopeusvalvonnalta liikenevä aika voidaan käyttää mm. ajotapavalvontaan sekä liikenteen sujuvuuden seurantaan. 
Itä-Suomen poliisi suosittaa, että koronapandemiatilanteen pahenemisen takia tulee välttää tarpeetonta matkustamista joulun aikana.   

Sopeudu jonon vauhtiin, pidä riittävä turvaväli

Joulun meno- ja paluuliikenteessä saattaa syntyä jonoja ainakin asutuskeskusten läheisyydessä. Matkaan lähtiessä kannattaa varautua sekä aikataulullisesti että henkisesti siihen, ettei pysty ajamaan täysin oman rytminsä mukaan. Sen sijaan pitää sopeutua liikennevirran muun liikennevirran tahtiin. 

Ohittaminen on jonossa usein täysin turhaa ja ajallisesti sillä ei voita juuri mitään. Ajamisesta tulee tempoilevaa, rasittavaa ja epämukavaa niin itselle kuin matkustajillekin. Haitariliike lisääntyy ja peräänajon riski kasvaa. Pölyävä lumi voi myös haitata ohitettavan näkyvyyttä ohitustilanteissa.
– Kannattaa pitää järkevä välimatka eli turvaväli edellä ajavaan. Silloin pystyy lukemaan tienpintaa, sen pitävyyttä ja kuntoa sekä pystyy seuraamaan kauempana jonossa edellä olevia tapahtumia ja pystyy reagoimaan niihin ajoissa. Näin toimien pystyy seuraamaan myös takana tulevaa liikennettä. Keliolosuhteiden ja sään huomioiminen on erityisen tärkeää ajettaessa vilkkaassa liikenteessä, neuvoo Itä-Suomen poliisilaitoksen liikennepoliisin sektorijohtaja, ylikomisario Petri Pahkin.    

Valmistaudu matkaan huolella    

Tavarat ja matkustajat on sijoitettava henkilöautoon niin, etteivät ne häiritse kuljettajan havainnointia tai ajamista, eivätkä tavarat voi sinkoutua autossa olevien päälle äkkitilanteissa. Pakkaa tavarat takakonttiin tai katolle, mutta vältä liiallista kuormaa. Raskaan kuorman kanssa kannattaa rengaspaineita nostaa. Tarkista ennen matkalle lähtöä auton kunto- ja varusteet muutenkin.

Poliisi valvoo myös somessa

Itä-Suomen joululiikenteen kulkua voi seurata poliisin somekanavilta; facebook.com/PKpoliisi ja Twitter / @PoliisiIS. Käytämme tunnisteita  #Joulu2021 ja #poliisi sekä #poliisiIS. 

Poliisin neuvot joululiikenteeseen:     

  • Ennakointi ja muiden tienkäyttäjien huomiointi on turvallisen liikenteen lähtökohta. 
  • Ruuhkaliikenteessä ohittaminen on turhaa, koska ajallisesti säästöä syntyy vähän, mutta vaaratilanteita sitäkin enemmän. 
  • Malttia tarvitaan etenkin ohituskaistoilla, missä jonon ohittaminen aiheuttaa kaistan loppuun ruuhkaa ja jonojen pysähtelyä. 
  • Tiukkoja aikatauluja on turha laatia. Varaa aikaa rauhalliseen etenemiseen ja taukojen pitämiseen. 
  • Riittävä etäisyys edellä kulkevaan ajoneuvoon antaa kuljettajalle aikaa tehdä oikeita ratkaisuja ja peräänajon riski pienenee. 
  • Lastaa auto niin, etteivät tavarat pääse ajon aikana lentämään esimerkiksi äkkijarrutuksissa. 
  • Tarkista auton kunto ennen liikkeelle lähtöä. Muista tarkistaa renkaiden ilmanpaineet ja että nestesäiliöt on täytetty tuulilasinpesu- ja jäädytysnesteellä. 
  • Tiukkoja aikatauluja on turha laatia itselle, vaan varataan aikaa rauhalliseen etenemiseen ja taukojen pitämiseen. 
  • Ajovireyden säilyttämiseksi auton sisälämpötilaa kannattaa säätää sopivaksi.
  • Muistetaan, että jokaisen tavoite liikenteessä on turvallinen perille pääsy.

Yksi kommentti artikkeliin ”Joulun menoliikenteen odotetaan jakautuvan torstaille ja perjantaille”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.