Juniorit ja Nuoret uhkuvat taistelutahtoa SM-rallikauden päätöksessä

Miko Jalava on ykkössuosikki uudeksi Juniorimestariksi. Kuva: Marko Kyöstilä / AKK

Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan (RSJM) mitalistit ratkotaan tulevana lauantaina Kouvolassa. Kuuden osakilpailun sarjassa viisi parasta tulosta lasketaan kuljettajien loppupisteisiin ja Kouvola toimii kunniakkaasti päätöskilpailun näyttämönä.

Kilpailijoista kaivetaan esiin hermojen pitävyys ja ajokeista tekniikan kestävyys seitsemän erikoiskokeen reitillä, joille mittaa kertyy kaikkiaan 98 kilometriä. 

Junioreilla on sarjassa neljä luokkaa ja Nuorten SM muodostaa viidennen luokan. Nuorissa voi ajaa siitä vuodesta alkaen jonka aikana täyttää 15 vuotta ja vastaavasti nuori siirtyy junioriksi viimeistään sen vuoden lopussa kun täyttää 18 vuotta. Vastaavasti juniori määritellään nousupisteiden mukaan, menestys ja kokemus nopeuttavat nousua juniorista yleiseen luokkaan.

Pistetilanteessa juniorien mestaruuteen vahvimmin kiinnitys on RSJM4-luokan kuljettajalla Miko Jalavalla (MhMK), hänelle riittää mestaruuteen kun ajaa maaliin. Yksi konerikko rasittaa pistetilastoa neljän voiton kyljessä kauden ajalta, joten Kouvolasta kaikki tulevat pisteet lasketaan mukaan. Kauden aikana Jalavan luokassa on kilpailijoita ollut mukana hyvin, mutta nyt vain viisi kappaletta, joista neljä ajaa pisteistä. Sen myötä luokan viimeinenkin sija tuottaa enemmän kuin tarvittavat kolme pistettä.

– Ei oteta erityisemmin paineita, vaikka kyllähän siinä kiistämättä oma kutkutuksensa onkin. Koitetaan olla miettimättä sitä ja keskitytään samalla lailla kuin ennenkin. Toivotaan, että kaikki menee hyvin ja kalusto kestää, niin saadaan sen mukainen tulos mitä ollaan kaudelta haettukin, kertoo Jalava.

Toisena pisteissä on RSJM3-luokassa ajava Topi Kärki (NilUA). Piste-eroa Jalavaan on vain 2 pistettä. Kärjen luokassa vastaavasti autoja on ollut läpi kauden vähän, joten lähtijämäärästä saatavia lisäpisteitä ei ole kertynyt eikä kerry nytkään.

Mestaruushaaveet lepäävät sen varassa että Kouvolasta tulisi luokkavoitto ja että Jalava keskeyttäisi. Pisteissä kolmantena oleva Ville Aromaa ei saisi myöskään voittaa siinä kohtaa RSJM1-luokassa.

– Tavoite on yksinkertainen! Saada voitolla pistetiliä kartutettua kolmella pisteellä ja sitten katsotaan mihin se riittää, kertoo Kärki.

Jalavan ja Kärjen mitalit ovat varmat, he eivät voi pudota mitalien ulkopuolelle.

Sen sijaan pisteissä kolmantena olevalla Ville Aromaalla (TUA) on isot panokset, voittamalla RSJM1-luokkansa nousee hopealle varmuudella, mutta keskeyttämällä on iso mahdollisuus pudota mitaleilta.

– Taitaa minulla olla kärkikolmikosta suurimmat panokset kilpailuun, voitolla voi kohentaa sarjasijoitusta mutta epäonnistumisella voi pudota mitaleilta kokonaan. Kartanlukija Nico Koppe on isoäitinsä hautajaisissa ja haluaisin onnistumisella tuoda iloa myös Nicolle surulliseen päivään. Ajokokemusta itsekin omaava Juho Lehtinen lähtee nyt kyytiin jakamaan jännitystä, kertoo Aromaa. 

Tiukimmin Aromaan pronssia uhkaa RSJM4-luokan Henri Timonen (LahUA), mutta teoreettinen mahdollisuus on vielä myös Aromaan luokassa ajavilla Jonny Söderströmillä (RUFAK) sekä Ismo Martiskaisella (JoeUA). Söderströmin ja Martiskaisen mitalimahdollisuudet lepäävät siinä, että Aromaa tai Timonen ei kasvata pistetiliä.

Nuorten SM:ssä on tulossa myöskin mitaleista todella kova taisto. Talvikaudella Ville Vatanen (K-KUA) napsaisi kaksi voittoa ja vielä kolmannen kesän avauksesta. Näiden jälkeen kaksi kisaa sarjassa on mennyt suorastaan kehnosti, ulosajo, rengasrikkoa ja teknistä vikaa on mahtunut mukaan. Rallisprintin Nuorten Cupin tuore voittaja on kuitenkin sitkeä taistelija ja lähtee Kouvolaan pistejohdossa.

– Kouvolaan lähdetään ajamaan podiumille ja voittohan on aina tavoitteena. Päätöskisassa tullaan näkemään kovaa kilvanajoa monessa eri luokassa, eikä nuoret muodosta tässä poikkeusta, kertoo Vatanen.

Toisena pisteissä on kesän kisoissa erinomaiseen vauhtiin noussut Joonas Ojala (MhMK). joka on kuusi pistettä Vatasta perässä. Kovin haastaja mestaruuskamppailuun Vatasen suuntaan on kuitenkin tässä kohtaa kolmantena oleva Henri Sääskilahti (LMM) joka on yhdeksän pistettä Vatasta perässä.

Tilanne kuitenkin muuttuu jos huonoin sijoitus poistettaisiin jo ennen starttia, tässä kohtaa Vatanen johtaisi edelleen, mutta Sääskilahti olisi toisena vain viisi pistettä perässä, Ojala taas olisi kolmantena seitsemän pistettä Vatasesta. Sääskilahdella on kaudelta yksi keskeytys joten hän saa hyödyntää Kouvolasta kaikki tulevat pisteet. Sääskilahden valmistautuminen Kouvolaan ei sujunut aivan optimaalisesti.

– Huonoilla renkailla testeissä liikaa yritystä ja yksi vasuri nypyn yli jossa lähti perä alta ja se valui vastapakkaan. Siitä perä veti keulan mukanaan ja auto pyöri kerran katon kautta ympäri tiellä. Turvakaaret saivat kipeää ja nyt ollaan haettu uusi auto ja Kouvolasta tavoitellaan sillä voittoa sekä mestaruutta, täräyttää Sääskilahti.

Pistekakkosena olevalla Ojalalla valmistautuminen on sujunut suopeammin.

– Tosi hyvin saatu taas ajorytmiä pidettyä yllä Mikkelin jälkeen.Useampi kisa ajettu ja suhteellisen mallikkaasti päästy läpi. Todella odottavaisin mielin Kouvolaan. Varmasti haastavat tiet ja kamppailu tulee olemaan todella kovaa, pohtii Ojala.

Sääskilahden voittaessa, olisi Vatasen oltava vähintään toinen ollakseen mestari. Jos taas Ojala voittaa ja Sääskilahti on toinen, riittää Vataselle kolmas sija mestaruuteen. Vatanen ei voi enää luiskahtaa kokonaan mitaleilta, vaikka ei saisi pistettäkään lisää.

Neljäntenä pisteissä oleva Raoul Dahlqvist (E-TMK/UA) voi teoreettisesti nousta voitolla hopeaan, jos Ojala ja Sääskilahti eivät saa lisää pisteitä. Viidentenä pisteissä oleva Aatu Hakalehto (AAU) voi nousta korkeintaan Dahlqvistin ohi neljänneksi.

Jos ovat mitalitaistot kiivaat Ralli SM:n puolella, on siis myös RSJM:n taistoissa hyvin merkityksellinen ja jännittävä kilpailu tulossa.

Lue lisää sarjasta >>
Junioreiden kuvagalleria >> 

Pistetilanne: 5/6 osakilpailua

RSJM
1. Miko Jalava 71p
2. Topi Kärki 69p 
3. Ville Aromaa 57p 

Nuorten SM
1. Ville Vatanen 62p
2. Joonas Ojala 56p
3. Henri Sääskilahti 53p 

Kaikki pisteet >>

SM O.K. Auto-Ralli -info, reitti & aikataulu

SM O.K. Auto-Rallissa ajetaan lauantaina 1.10. seitsemän erikoiskoetta ja yhteensä 98,02 erikoiskoekilometriä ympäri itäistä Kouvolaa. Kilpailukeskus sijaitsee Kouvolan Vaakuna-hotellilla ja huoltoparkki Tykkimäen moottoriradalla. Kilpailijat lähetetään liikkeelle kello 09:01 huoltoparkista ja kauden viimeisiin maalijuhlallisuuksiin saavutaan klo 16:57. 

Kilpailun aikataulu

Lauantai 1.10.2022 

09:01 LÄHTÖ Tykkimäen moottorirata
09:34 EK1 Enäjärvi / 9,12 km (sulkuaika 08:00-14:30)
10:04 EK2 Tirva 1 / 10,99 km (08:30-19:00)
11:03 EK3 Uro 1 / 7,96 km (09:30-21:00)
11:25 EK4 Luotola 1 / 25,50 km (09:45-21:30)
12:29 HUOLTO Tykkimäen moottorirata
14:23 EK5 Tirva 2 / 10,99 km (08:30-19:00)
15:22 EK6 Uro 2 / 7,96 km (09:30-21:00)
15:44 EK7 Luotola 2 / 25,50 km (09:45-21:30)
16:57 MAALI Hotel Vaakuna Kouvola

Livelähetys: LauantaiKilpailun liput saat kätevästi ennakkoon Corego shopista >> 

Ralli SM -sarja

Ralli SM -sarja on suomalaisen autourheilun huippusarja, joka nauttii myös suurta kansainvälistä arvostusta. Sarjassa ajetaan seitsemän osakilpailua, joista kolme talvella, kaksi kesällä ja kaksi syksyllä. Viime vuosina todelliseksi yleisömenestykseksi ja urheiluilmiöksi nousseessa sarjassa nuoret lahjakkaat kyvyt haastavat jälleen kokeneemmat konkarit raivatessaan tietään rallin MM-sarjaan.

Yksi kommentti artikkeliin ”Juniorit ja Nuoret uhkuvat taistelutahtoa SM-rallikauden päätöksessä”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.