Moottoriurheilu ja uskomukset – erikoiset tavat ja taikausko kuskien keskuudessa

Urheilussa, kuten siis myös moottoriurheilussa voivat erilaiset uskomukset ja jopa taikausko olla jollain laila kuvioissa mukana. Jotkut lukevat viikkohoroskooppeja, toiset pitävät mukaan onnenamuletteja.

Moottoriurheilu on täynnä adrenaliinia, taitoa, teknologiaa ja strategiaa. Mutta yksi asia, joka usein jää varjoon, on kuljettajien omat uskomukset ja rituaalit, joita he käyttävät kilpailuissa. Olipa kyseessä sitten nopea rukous ennen starttia, tiettyjen numeroiden välttäminen tai jopa tietyt esineet mukana, monet kuskit turvautuvat näihin tapoihin saadakseen henkistä etua tai turvaa. Tässä artikkelissa käymme läpi joitakin näistä erikoisista tavoista ja taikauskon muodoista moottoriurheilussa.

Erikoiset rituaalit ja tavat

1. Pukeutumisrituaalit

Monilla kuljettajilla on tietty järjestys, jossa he pukevat ajovarusteensa. Esimerkiksi entinen Formula 1 -mestari Michael Schumacher tunnettiin siitä, että hän puki aina oikean kengän ja oikean ajohanskan ensin. Hänen uskomuksensa oli, että tämä rituaali toisi onnea kilpailuihin.

2. Kilpa-auton sisään- ja uloskäynti

Toinen yleinen tapa moottoriurheilussa on tietynlainen sisään- ja uloskäynti kilpa-autosta. Esimerkiksi Lewis Hamilton, seitsemänkertainen Formula 1 -maailmanmestari, on tunnettu siitä, että hän nousee autoonsa aina vasemman puolen kautta ja poistuu autostaan myös saman puolen kautta.

3. Taikaesineet ja symbolit

Joillakin kuljettajilla on taikaesineitä, joita he pitävät mukanaan kilpailuissa. Nämä esineet voivat olla mitä tahansa henkilökohtaisista koruista, kuten rannekoruista tai riipuksista, onnenamuleteista tai jopa perheenjäsenten antamista esineistä. Esimerkiksi Fernando Alonso on kertonut pitävänsä mukanaan eräänlaisia suojelusamuletteja, joita hän on saanut faneiltaan eri puolilta maailmaa.

Uskomukset numeroiden ympärillä

Numerot ja niiden symboliikka ovat vahvasti läsnä moottoriurheilussa. Jotkut kuljettajat suosivat tiettyjä numeroita, koska he uskovat niiden tuovan onnea. Toiset taas välttävät tiettyjä numeroita, joita he pitävät epäonnen tuojina.

Esimerkiksi Formula 1:ssä numero 13 on historiallisesti ollut harvinaista nähtävää. Monet kuljettajat välttävät tätä numeroa, koska se on useissa kulttuureissa liitetty epäonneen. Formula 1:n historiassa vain muutama kuljettaja on valinnut ajaa numerolla 13.

Yhteenveto

Vaikka moottoriurheilu on korkean teknologian ja taitojen laji, taikausko ja rituaalit ovat yhä läsnä kuljettajien keskuudessa. Erikoiset pukeutumisrituaalit, sisään- ja uloskäyntitavat, taikaesineet ja uskomukset numeroiden ympärillä ovat kaikki osa tätä ainutlaatuista urheilumaailmaa. Ne ovat myös muistutus siitä, että urheilussa – jopa teknisesti edistyneimmässä – on aina mukana myös ihmisen henkinen puoli, joka etsii turvaa ja luottamusta oman suorituksensa tueksi.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.