Nouseva tähti Euroopan moottoriurheilussa: Tuukka Taponen

Olemme kirjoittaneet Tuukasta jo aiemminkin, mutta nyt Tuukka on ottanut seuraavan ison askeleen urallaan kohti isoja formuloita, jotka ovat kaikkien cartingia ajavien nuorten miesten tavoitteena. Tuukka nimittäin voitti reilu viikko sitten ensimmäisen Euroopan osakilpailunsa Espanjassa. Tuukka Taponen, 13-vuotta, Lohjalta!

Kauden ensimmäinen EM-osakilpailu OKJ-luokassa ajettiin Espanjan Zuerassa ja jo treeneissä oli nähtävillä, että Tuukan vauhti riittää hyvinkin aivan kärkipäähän. Tuukka lähti itse kisaan lähtöpaikalta 9 ja itse kisa meni sitten Tuukan tahtiin ja tuloksena Tony Kart Racing Teamille voitto! Kysyimme Tuukalta miten tuo ensimmäinen iso voitto tuli tälle kaudelle ja Tuukka vastasi näin.

Lähdimme kilpailuun kovemmilla rengaspaineilla ja siksi pystyin ajamaan niin kovaa alussa ja ohittelemaan muita kilpailijoita. Viimeisillä parilla kierroksella paineet alkoivat laskea ja kakkosena ollut alkoi saavuttaa. Ehdin jo miettiä, että tässäkö se voitto menee, mutta ei. Voitin kilpailun ja se taisi olla ainakin viiteen vuoteen Tony Kartin voitto tässä junioriluokassa. Meidän tiimipomokin tuli onnittelemaan, vaikkei hän kuulemma onnittele normaalisti kuin kauden voitttamisesta.

Iso askel Tuukalle oli pääsy Tony Kart Racing Teamiin

Italiasta hän palasi Suomeen ja voitti heti molemmat ensimmäisen viikonlopun Suomen karting osakilpailun kilpailut Vantaalla. Itseasiassa Tuukka oli nopein kaikilla mittareilla Vantaalla. Tuukka ajaa Team Kohtala Sportsin autolla Suomessa.

Pääsy Tony Kart tiimin on ollut iso askel myös taloudellisesti. Tämän kauden budjettimme on 100 000 euroa, joten sponsorit ovat kyllä tervetulleita ja yhteyttä voi ottaa vaikka meidän Facebook sivumme kautta, kertoo Tuukka.

Taustalla jo monia kisoja ennen EM-voittoa

Kuva, joka sisältää kohteen ulko, henkilö, henkilöt, ryhmä

Kuvaus luotu automaattisesti

Tuukka kisasi heinäkuussa WSK Euro sarjan osakilpailussa Sarnossa ja tuloksean oli mm. harjoitusten nipein aika ja finaaliin Tuukka pääsi lähtemään paalulta, mutta kartingissa sattuu ja tapahtuu koko ajan. Tuloksena oli kuitenkin podium paikka kolmannella sijalla ja Tuukalle jäi siitäkin kisasta nälkää tulevaisuuteen. Tuolta Sarnosta Tuukka jatkoi Barcelonan kautta Zueraan, ja siellä tuohon voitolliseen Champions of the Future sarjan osakilpailuun.

Kaikki on sujunut tälle lahjakkaalle ja työtä tekevälle nuorukaiselle loistavasti. Ensimmäinen kisa Tony Kart Racingin väreissä ajettiin vasta kesäkuussa, ja jo nyt on vyöllä osakilpailuvoitto eurosarjasta, sopimus allekirjoitettiin kesäkuussa. Tony Kart Racing on italialainen tiimi, joka on voittanut kartigissa yli 20 maailmanmestaruutta ja tekee yhteistyötä Ferrari Driver Academyn kanssa, jossa ajavat tällä hetkellä mm. Jean Alesin poika Giuliano sekä Mick Schumacher, Michael Schumacherin poika.

Tukea tarvitaan

Tuukkaa tukemassa ovat mm. lohjalaiset Carvista selä Pihapalvelu Pihlainen sekä Nummelasta jo monta vuotta Tuukkaa tukenut Kahvimaan autohuolto. Yksi iso uutinen oli myös heinäkuussa julkistettu suomalaisen CFAcademyn tuki Tuukalle. CFA mahdollistaa harjoittelun simulaattorissa ja Tuukka on ensimmäinen akatemian tukema kuljettaja.

Simulaattori on hyvä apu talvikaudella ja sillä ihan oikeasti voidaan treena refleksejä, kertoo Tuukka tästä mahdollisuudesta.

Seuraavat vuodet mennään vielä näissä carting autoissa, kunnes sitten on aika siirtyä Formula 4-luokkaan. Ollaan juteltu ja sovittu, että mennään rauhassa eteenpäin vuosi vuodelta eikä hötkyillä.

Tälle kaudelle päätavoite on Euroopan mestaruus, sillä viime vuonna jäi juuri harmittavasti bodiumin ulkopuolelle neljänneksi. Ei se voitto välttämätöntä ole, mutta tavoite kuitenkin, kertoo Tuukka.

Euroopan mestaruuden jahtaaminen vaatii nuorelta kuskilta paljon. Matkakilometrejä tulee Suomen, Saksan, Italian ja Espanjan välille, kun Saksassa käydään välillä myös treenaamassa.

Välillä voi olla pari päivää vapaata kilpailu- ja treenimatkojen välissä. Esimerkiksi seuraavaan Oulun SM-kisaan ei ehditä ajaa Suomessa ollenkaan treeniä. Muutenkin Suomessa radat ovat heikompia kunnoltaan kuin Euroopan radat, ja itseasiassa viime vuonna Suomessa oli jopa vaikeampi ajaa kuin Euroopassa.

Pienenä vinkkinä: nyt formuloissa tiukasti MM-titteliä jahtaava Valtteri Bottas on myös Kohtala Sportsin entisiä kuskeja.  joten Tuukka on hyvässä seurassa.

Nuori kuski on saanut myös huomata, että italialainen racing team on hieman eri asia kuin suomalainen tiimi kaikessa mielessä. Tiimissä on henkilökuntaa tekemässä kaikki työt, eikä kuten viime kaudella Tuukka sai itse olla mukana kokoamassa milloin telttaa ja milloin autoa, tai hakemassa bensaa. Tällä kaudella Tuukka on saanut kuulla pestessään itse carting autoaan, ettei hänen tarvitse sitä itse tehdä.

Olen vain vastannut, mutta kun haluan huolehtia autosta itse.

Tämä lause kuvaa nuoren kuskin asennetta tekemiseen. Me jatkamme Tuukan seuraamista lehtemme sivuilla sekä netissä ja toivotamme menestystä seuraaviin kisoihin.

Tuukan kotisivut

Tuukan Facebook sivu

Tony Kart Racing

Kohtala Sports

Yksi kommentti artikkeliin ”Nouseva tähti Euroopan moottoriurheilussa: Tuukka Taponen”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.