Nuuska ja autoilu

Moni voi miettiä, miten nuuskaaminen ja autoilu liittyvät toisiinsa, mutta jo yksi yksinkertainen esimerkki kertoo asian: olet ostamassa autoa etkä itse polta. Istahdat autoon, jossa on poltettu tupakkaa viimeiset vuodet – vaikka kuinka hyvin auto on putdistettu, haisee autossa yhä tupakka – auto jää ostamatta. Mutta jos autossa olisi käytetty nuuskaa, ei auto haisisi tupakalle.

Tupakointi on selkeästi vähentynyt liikenteessä ja nykyään on ainakin pääkaupunkiseudulla melkeinpä harvinaista nähdä tupakkaa poltteleva kuski. Sen nuuskaa voit tilata kotiisi nuuskaa netistä koska tahansa ja aloittaa oman siirtymävaiheen pois tupakasta.

Tupakka ja liikenne

Vielä jokin aika sitten sait tupakoida lähes missä tahansa: ravintoloissa, keilahalleissa, lentokoneessa ja monessa muussa paikassa. Nykyään kieltoja tulee koko ajan lisää, ja tupakointi alkaa olla enemmän kiellettyä kuin sallittua ja samalla passiivinen tupakointi on vähentynyt radikaalisti. Nykyään tupakointi on kiellettyä kaikissa myös julkisissa kulkuvälineissä, eikä lentokoneissa ole saanut polttaa enää vuosikymmeniin. Silloin kun lentokoneessa sai tupakoida, sitä sai yleensä tehdä vain viimeisillä penkkiriveillä. Savu kuitenkin kantautui useammalle riville eteenpäinkin. Finnairin viimeiset lennot, joilla sai vielä tupakoida, lennettiin maaliskuussa vuonna 1999.

Junassa sai tupakoida paljon kauemmin kuin lentokoneissa. Vasta vuonna 2013 VR asetti tupakointikiellon kaikille junamatkoille. Samoin kaikki linja-autoliikenne on tupakoimatonta, ja siksi monet tupakoitsijat vetävätkin viimeiset henkoset pysäkillä juuri ennen liikenteeseen nousemista.

Mutta omassakin autossa voi olla tilanne, että et lain mukaan saa tupakoida. Myös autossa tupakointi on kielletty, jos autossa on mukana alle 18-vuotiaita matkustajia. Lakia yritetään muuttaa niin että kielto astuisi voimaan kun kyydissä on alle 15- vuotiaita.

Tupakasta lähti pois maku – vai lähtikö

Tupakkalailla pyritään edistämään erityisesti nuorten savuttomuutta kieltämällä savukkeista, kääretupakasta ja sähkösavukkeiden nesteistä kaikki tunnusomaiset tuoksut ja maut, kuten vanilja ja mentoli. Lisäksi sähkösavukkeille säädetään laissa sama ostoikäraja kuin tupakkatuotteille.

Mutta tupakkalaki kielsi tupakan lisämaut, mutta miten kävi? Koska aikamoinen osa aikuisista tupakoitsijoista ei pidä tavallisesta tupakan mausta, vaan osa heistäkin haluaa polttaa savukkeensa vain mentolin tai muun raikkaan maun peittämänä – tuli markkinoille näille tupakoitsijoille tarkoitettuja uusia tuotteita. Maustamiskortit ovat pieniä makuliuskoja, jotka mahtuvat sopivasti tupakka-askiin ja levittävät siellä makua ja hajua savukkeisiin. Nämä tulivat markkinoille jo 2016 uuden lain astuessa voimaan.

Olisitko yllättynyt jos tätä hieman lakiakieltävää toimintaa myös tuetaan Suomessa verovaroin? Opes Corporation -yhtiölle myönnettiin vuonna 2016 yli 700 000 euron kehittämisavustuspäätös. Salossa tehdastuotantoaan pyörittävä yritys sai äkillisen rakennemuutosalueen yrityksille suunnattua tukea huomattavan summan myös edellisenä vuotena ja tämä tehdas siis tuottaa nimenomaan maustamiskortteja (!).

Tupakasta eroon autossa

Jos kuitenkin olet vielä tupakoitsija, voit vaikeuttaa sitä autossa polttamista. Esimerkiksi yhä vielä useimmissa autoissa on tuhkakuppi – heitä se pois tai pese huolellisesti ja lopeta sen käyttö. Autossasi voi olla myös tupakansytytin, tulitikkuja tupakkaa – heitä nekin mäelle. Siivoa autosi kaikesta tupakointiin liittyvästi ja laita vaikka ilmanraikastamia autoosi häivyttämään tupakanhajun jäämiä. Ja tupakanhimoa varten osta autoosi hyvin huoneenlämmössä säilyviä välipaloja kuten pähkinöitä ja vaikka purukumia.

Autosi arvo kärsii

Jos olet tupakoitsija niin tupakointi todellakin jättää helposti autoosi sekä tupakoinnin jälkiä että hajuja. Vahingossa tipahtanut tulipää saattaa polttaa jäljen istuimeesi ja tupakan puruja on autossa siellä sun täällä, samoin kaikkea muuta tupakasta tulevaa ”jätettä”. Jos vielä käytät autosi tuhkakuppia, myös se säilyttää hyvin tuoksut autossasi. Tupakoitsijan auto on pääsääntöisesti vaikeampi myydä edelleen kuin tupakoimattoman auto, sitä kannattaa miettiä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.