Ralli SM: Arctic Lapland Rally herättää jälleen suurta kiinnostusta

Arctic Lapland Rally, tuttavallisemmin Tunturiralli, järjestetään 59. kerran napapiirillä. Rallin ajankohta on siirtynyt muutaman vuoden jälkeen perinteiseen tammi-helmikuun vaihteeseen, jonka myötä kiinnostus rallia kohtaan on kasvanut varsinkin ulkomailla. Legendaarinen talviralli ajetaan jälleen SM-osakilpailuna korotetuin pistein Rovaniemen ja Kemijärven ympäristössä 2.–3. helmikuuta.

Perinteen mukaisesti järjestäjät ovat rakentaneet kuljettajille vaativan kaksipäiväisen reitin jossa on sekä tuttuja hyväksi havaittuja erikoiskokeita että uusia tuttavuuksia yhteensä 200 kellotettavan kilometrin verran.

”Joka vuosi pyrimme tarjoamaan kilpailijoille ja yleisölle jotain uutta ja tänä vuonna ne löytyvät Kemijärven suunnalta. Tulemme ajamaan yhden erikoiskokeen aivan Kemijärven keskustan tuntumassa Pöyliöjärven rantaa mukaillen. Tämän erikoiskokeen varrella sijaitsevan Puustellin vierastalon upeisiin tiloihin rakennamme myös näyttävän VIP-tilaisuuden. Samalla lauantaina iltapäivän huoltoalue tulee olemaan kaupungin keskustassa, joten kemijärveläisille tulee runsaasti nähtävää.”

”Alkutalvi on ollut Lapissa kylmä ja luminen, joten puitteet upealle arktiselle ralliseikkailulle ovat varmasti kunnossa”, kertoo Arctic Lapland Rallin järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Heikki Poranen, joka tunnetaan rallipiireissä myös ”Mr. Arctic Rallina”.

Kalle Rovanperän maailmanmestaruudet ovat tuoneet ralliautoilun ympärille mukavasti uutta pöhinää, josta yhtenä osoituksena Porasen mukaan on perinteisen Mäntyvaaran VIP-kylän jo tässä vaiheessa vuotta kuumana käyvä lippukauppa.

Nähdäänkö MM-sarjan kuskeja Napapiirillä?

Arctic Lapland Rally ajetaan nyt kaksi viikkoa ennen Ruotsin MM-rallia, joten se tarjoaa loistavan tilaisuuden tiimeille ja kuljettajille testata ja säätä kalustoa lumelle ja jäälle. Alkutalven aikana rallipiireissä onkin käyty melkoista spekulointia siitä, mitkä MM-sarjan WRC 1 ja 2 tiimit ja kuskit mahdollisesti nähdään Rovaniemellä.

”Tunturin erikoiskokeet ajetaan perinteisesti nopeilla metsäauto- ja kyläteillä eli hyvin samantyyppisillä teillä kuin mitä Ruotsissa Uumajan ympäristössä ajettavassa MM-rallissa, eikä Rovaniemen ja Uumajan välimatkakaan ole kuin 500 kilometriä. Näin rallimme palvelee Ruotsiin meneviä kilpailijoita täydellisesti niin olosuhteiltaan kuin sijainniltaan.

Kyllähän sähköposti ja puhelin ovat viime päivinä kilisseet kiihtyvään tahtiin. Useat tiimit ulkomailta ovat kyselleet mm. lumiolosuhteista, hotelleista ja monista muista käytännön asioista. Kiinnostusta on runsaasti ilmassa ja ensimmäiset ulkomaiset kuskitkin ovat jo virallisesti ilmoittautuneet”, Heikki Poranen valottaa rallin suosiota kansainvälisten osallistujien keskuudessa.

Kun yrittää kysellä Poraselta tarkemmin mahdollisista MM-tason kuskeista ja tiimeistä ”Mr. Arctic Rally” vaikenee kuitenkin salaperäisesti.

”Tiedän että somessa käydään hurjaa arvuuttelua osanottajista, mutta me rallin järjestäjinä emme osallistu siihen keskusteluun. Sen verran voin paljastaa, että kovia nimiä vaikuttaisi olevan tulossa, mutta kuskit ja tiimit tiedottavat itse osallistumisestaan oman aikataulunsa mukaisesti. Sunnuntaina 21. tammikuuta päättyvän ilmoittautumisajan jälkeen nimet alkavat olla selvillä”, Poranen valottaa tilannetta huhujen keskeltä.

Teksti: Arctic Lapland Rally / Viestintä
Kuva: Taneli Niinimäki / AKK

Juho Hänninen kilpaili Toyota Yaris WRC -autolla Arctic Lapland Rallyssa vuonna 2021. Kuva: Taneli Niinimäki / AKK
Juho Hänninen kilpaili Toyota Yaris WRC -autolla Arctic Lapland Rallyssa vuonna 2021. Kuva: Taneli Niinimäki / AKK

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.