Ralli SM: Rallin Suomen mestarit ratkaistaan viikonloppuna Kokkolassa

Rallin suomenmestaruussarja huipentuu tulevana viikonloppuna 29.-30. syyskuuta Kokkolassa. Seitsemän osakilpailua tällä kaudella käsittävän sarjan kaikki Suomen mestarit ovat vielä kruunaamatta, joten odotettavissa on huimat taistot mestaruuksista monessa SM-luokassa. 

SM Kokkola Rallissa ajetaan perjantaina ja lauantaina yhteensä 11 erikoiskoetta Kokkolan ja sen ympäryskuntien alueilla. Ralli käynnistyy perjantai-iltana kolmella erikoiskokeella, joista ensimmäinen ja viimeinen ajetaan Kokkolan Tapahtumapuistossa, jonne yleisöllä on vapaa pääsy. Lauantaina ajetaan vielä kahdeksan pikataivalta ennen Kokkolan kävelykadulla klo 21:30 käynnistyviä maaliseremonioita, jossa juhlitaan niin kilpailussa kuin kauden aikana menestyneitä kuljettajia. 

Rallin ehdottomasti suurin herkkupala, SM1-luokan mestaruuskamppailu käydään kolmen Škoda-kuljettajan kesken. Kuninkuusluokan kärkikolmikko Lauri Joona, Jari Huttunen ja Teemu Asunmaa on vain kuuden pisteen sisällä toisistaan, joka luo huikean lähtökohdan viikonlopun SM Kokkola Ralliin. Nopein kuljettaja vie mestaruuden. 

Kaksi voittoa tällä kaudella nakutellut Joona lähtee perjantai-iltana käynnistyvän rallin reitille numerolla 1. Lähtöpaikka ei ole debyyttikautta luokassa ajavalle sastamalalaiselle ideaalein, mutta Joona tekee varmasti kaikkensa hyvän tuloksen saamiseksi. 

– Hiukan se lähtöpaikka tuo lisähaastetta, mutta en aio tehdä siitä liian isoa numeroa. Pitää vaan yrittää mennä kovempaa kuin muut. Valmistautumiset on tehty niin hyvin kuin vaan osataan, joten voittoa lähdetään tietysti hakemaan. Katsotaan miten kisa lähtee menemään, maalissa sen sitten lopulta näkee, Joona miettii. 

Toisena matkaan ampaisee Huttunen, jolla on kasassa tältä kaudelta eniten luokan ykkössijoja, kolme kappaletta. Joonaan verrattuna astetta paremmalta lähtöpaikalta starttaava kiuruvetinen teki täksi vuodeksi paluun SM-sarjaan, jossa on viimeksi ajanut täyden kauden vuonna 2015. Silloin kausi päättyi SM3-luokan mestaruuteen. 

Kolme SM1-luokan mestaruutta voittanut Asunmaa on tottunut menestymään. Parina viime vuonna mestaruudet ovat kuitenkin väistelleet, vaikka alavutelainen on niinäkin vuosina kamppailussa vahvasti mukana ollutkin. 

– Viikonlopun tavoitteet ovat selkeät. Tiedetään, mistä lähdetään ajamaan, eikä tarvitse miettiä sijoituksia sen kummemmin. Lähdetään ajamaan parasta mahdollista suoritusta, Asunmaa kommentoi. 

Teoreettiset, joskin ei enää omissa käsissä olevat mestaruusmahdollisuudet on myös sarjan kokeneimmalla kuljettajalla Juha Salolla, jolle Kokkolan kilpailu tulee olemaan täynnä tunteiden vuoristorataa. SM-mitalia numero 20 metsästävä karkkilalainen päättää tämän viikonlopun jälkeen aktiiviuransa rallipoluilla. 

– Kyllä tässä tietynlainen haikeuskin on päällä. Olen saanut ajaa hienoilla ralliautoilla kilpaa, kuten nykyisellä Škodallani, ja juuri ajamista jään eniten kaipaamaan. Ne kaikki tunteet huippuauton ratissa ovat hienoja. Vaikka tämän viikonlopun jälkeen SM-sarjan kiertäminen jää osaltani historiaan niin ensi vuonna olisi tarkoitus vielä joku ralli ajaa, Salo kertoi tiedotteessaan. 

Korhola janoaa SM2-luokan mestariksi

SM2-luokassa kaksi on ollut tällä kaudella ylitse muiden. Benjamin Korhola ja Henri Hokkala ovat vieneet luokan kaikki osakilpailut nimiinsä, muiden jäädessä sivustakatsojien rooliin. 

Korhola lähtee metsästämään Kokkolassa ensimmäistä Suomen mestaruuttaan hyvistä asemista. Eroa Hokkalaan on 16 pistettä, joka tarkoittaa sitä, että Hokkalan voittaessa on Korholan sijoituttava vähintään kolmanneksi. Sen ei pitäisi ihmeitä vaatia, kun otetaan huomioon kuinka vahvaa suorittamista Korholan kausi on tähän mennessä ollut. 

– Valmistautumiset on menneet hyvin ja luotto on kova niin autoon sekä omaankin tekemiseen. Edessä on ehdottomasti tähänastisen urani tärkein kisa mutta en siitä ota turhia paineita. Lähdetään ajamaan kuin mitä tahansa muuta kisaa ja yritetään tehdä parhaamme. Pakko ei ole voittaa mutta hyvä suoritus pitää saada, jotta podiumille pääsee, Korhola ennakoi. 

Viime vuonna vielä SM3-luokassa Suomen mestaruuden voittanut Hokkala tiedetään kuitenkin periksiantamattomana kuljettajana. Tämä on aiempina vuosina näkynyt virheherkkyytenä, mutta kokemuksen myötä varmuutta on tullut lisää eikä vauhti ole kadonnut, päinvastoin. 

Räikkösen mestaruus sinettiä vaille

SM3-luokan mestaruudesta piti tulla Tuomas Välilän ja Justus Räikkösen välinen kamppailu. Välilä jättää kuitenkin kilpailun väliin perheenlisäyksen vuoksi, joka helpottaa taas Räikkösen mestaruushaaveita huomattavalla tavalla. 

– Perheeseen on tällä viikolla tulossa lisäystä ja nyt on tärkeämpää olla tukena paikan päällä sairaalassa, Välilä kirjoitti Facebook-sivullaan. 

Välilä toki omaa edelleen pistejohtajana sauman mestaruuteen mutta tässä kohtaa Räikköselle riittää Kokkolasta vähintään viides sija takaamaan mestaruuden. 

– Kyllä me yritämme tietysti voitosta ajaa. Kaikkemme tulemme kyllä tekemään, olemme tyytyväisiä siihen mitä sitten saadaankin, tietenkin maaliin täytyy päästä tavalla tai toisella, Räikkönen muistuttaa. 

Tekniikkaongelmat Kauppisen riesana ennen finaalia

Menestyksennälkäisen keskisuomalaisen kausi on ollut melkoista vuoristorataa. Kaksi voittoa talvikaudella keränneen Tuukka Kauppisen kalusto on kärsinyt pahoista tekniikkaongelmista kesällä ja niitä ei ole ehditty tauon aikana täysin selättämään.

– Fiilis on ihan ok, parempikin voisi toki olla. Autossa on ollut aika paljon tekemistä, kun viimeksi Lahden kisassa siitä hajosi moottori. Sitä ei olla ehditty saamaan täyteen iskuun tauon aikana, eli vähän kaksipiippuiset tunnelmat. Lähdetään ajamaan kuitenkin kisa läpi ja katsotaan mihin se lopulta riittää, Kauppinen kertoi. 

Mestaruuden tavoittelijoita luokassa riittää, sillä peräti viisi kilpailijaa omaa mahdollisuuden kultaan Kauppisen lisäksi. Näistä viidestä Henri Sääskilahti ja Ville Vatanen ovat lähimpänä. 

Juhliiko Hautamäki jo neljättä peräkkäistä mestaruutta?

SM5-luokassa konkarikuski Ville Hautamäki jahtaa jo neljättä peräkkäistä luokan Suomen mestaruutta. Lahdessa pienestä ulosajosta kärsinyt luottoratsu-Mitsubishi on pistetty jälleen täyteen iskuun, joskin kisaan Hautamäki joutuu lähtemään ilman yhtään testikilometriä. 

– Sen verran pitkään meni, että saatiin auto täysin nippuun niin mennään kisaan ilmaan testejä. Tilanne ei tosin ole mitenkään uusi, onkohan kaksi testiä ajettu tällä kaudella, Hautamäki naureskelee. 

– Kaikki on kuitenkin tsekattu ja auto on kunnossa, joten kyllä tässä ihan luottavaisin mielin saa olla. Varmisteluun ei ole kuitenkaan varaa, vaikka tilanne mestaruuden kannalta onkin varsin kohtuullinen, Hautamäki arvioi. 

Konsta Saarinen ja Arttu Lähdeniemi ovat Hautamäen mestaruuden uusimisen uhkaajat, mutta mielenkiintoisena vierailijana luokassa nähtävä Jarkko Nikara saattaa sekoittaa mestaruustaistelun pakkaa. Nikara oli talvella mukana talvella Jyväskylän osakilpailussa ja oli silloin nopein, mutta saarijärveläisen kilpailusuoritus hylättiin kisan jälkeisessä teknisessä tarkistuksessa. 

SM Kokkola Rallia voi seurata tuttuun tapaan Moottoriurheilu TV:n YouTube-livelähetyksien välityksellä. Tulospalvelu, GPS-seuranta ja väliajat löytyvät sarjan verkkosivuilta osoitteesta rallism.fi

Ralli SM -osakilpailujen koostelähetykset esitetään tällä kaudella jo kisaviikonlopun sunnuntaina Yle TV2:lla ja Yle Areenassa. SM Kokkola Rallin parhaat palat ovat vuorossa sunnuntaina 1.10. klo 19:25. 

SM Kokkola Ralliin ilmoittautuneet »
Sarjasäännöt kaudella 2023 »
Tiimimestaruuskilpailun osallistujat »

SM Kokkola Ralli -info, reitti & aikataulu

SM Kokkola Rallissa kilpaillaan perjantaina ja lauantaina 29.-30.9. yhteensä 11 erikoiskoetta, joista kolme ensimmäistä perjantaina ja loput kahdeksan lauantaina. Erikoiskoekilometrejä kahden päivänä aikana kolutaan yhteensä 105,65. Perjantain erikoiskokeet käsittävät näistä 9,28 kilometriä ja loput 96,37 ovat vuorossa lauantaina. 

Rallin pääpaikkana toimii Kokkolan Tapahtumapuisto, jossa toimii kisan huoltoparkki. Kilpailukeskus sijaitsee Tapahtumapuiston alueella Kokkolan Urheilutalossa osoitteessa Vapaudentie 1, 67100 Kokkola. Tapahtumapuistossa päästään nauttimaan todellisesta rallin kuhinasta, sillä alueelle rakentuu myös yleisöerikoiskoe, joka ajetaan perjantai-iltana kaksi kertaa. Yleisöllä on Kokkolan Tapahtumapuiston erikoiskokeelle vapaa pääsy. 

Rallin varsinaiset lähtöseremoniat ovat vuorossa lauantaina Kokkolan kävelykadulla, Purjeella, josta kilpailijat lähtevät reitille klo 10:01. Samaan paikkaan saavutaan juhlistamaan kilpailun menestyjiä klo 21:30. Lauantain iltapäivän lenkin etähuollot suoritetaan Pedersöressä, Klacken alueella. 

SM Kokkola Rallin ”etkoja” vietetään Purjeella jo kisaviikon torstaina, jossa paikalla on SM-sarjan kuljettajia ja kalustoa. Purjeella kuullaan kuljettajien lisäksi sidosryhmien puheenvuoroja. Tapahtuma alkaa klo 13. 

Kilpailun aikataulu

Perjantai 29.9.

18:18 EK1 Kokkolan kaupunki 1 / 0,90 km (sulku 12:00-00:00)
19:29 EK2 Lohtaja / 7,48 km (17:00-23:00)
20:55 EK3 Kokkolan kaupunki 2 / 0,90 km (12:00-00:00)
n. 23:00 YÖTAUKO

Lauantai 30.9. 

10:01 LÄHTÖ Purje Kokkolan kävelykatu, Tehtaankatu 3–6
10:44 EK4 Klapuri 1 / 4,99 km (sulku 08:30-17:00)
11:10 EK5 Karhulahti / 7,31 km (09:00-15:00)
13:08 EK6 Hilli-Passoja / 9,58 km (10:00-16:00)
13:46 EK7 Klapuri 2 / 4,99 km (08:30-17:00)
16:19 EK8 Markby 1 / 22,88 km (13:30-23:30) 
17:33 EK9 Emaus / 14,72 km (15:30-21:30)
18:18 EK10 Sexsjö / 9,02 km (15:30-21:30)
20:19 EK11 Markby 2 / 22,88 km (13:30-23:30) 
n. 21:30 MAALI Purje Kokkolan kävelykatu, Tehtaankatu 3–6

Livelähetykset Moottoriurheilu TV:ssä: Perjantai »Lauantai »

Kilpailun liput saat kätevästi ennakkoon Corego shopista »

SM-luokkien pisteet 6/7 osakilpailua

SM1-luokka
1. Lauri Joona 103p
2. Jari Huttunen 100p 
3. Teemu Asunmaa 97p 

SM2-luokka
1. Benjamin Korhola 120p
2. Henri Hokkala 104p 
3. Ville Ruokanen 61p 

SM3-luokka
1. Tuomas Välilä 93p
2. Justus Räikkönen 85p 
3. Daniel Polasek 63p 

SM4-luokka
1. Tuukka Kauppinen 77p
2. Henri Sääskilahti 68p 
3. Ville Vatanen 65p 

SM5-luokka
1. Ville Hautamäki 117p
2. Konsta Saarinen 101p
3. Arttu Lähdeniemi 95p

Tiimit
1. Co-Motorsport 242p
2. Rautio Motorsport 234p
3. TGS Skoda Motorsport Suomi 212p

Kaikki SM-sarjan pisteet »

Secto Rally Finland Power Stage

Ralli SM -sarjan osakilpailuissa ajetaan kaudella 2023 Secto Rally Finland Power Stage -erikoiskoe, josta kilpailijat keräävät luokittain pisteitä. SM Kokkola Rallissa Power Stagena toimii EK 11 Markby 2 (22,88 km).

Lue lisää Secto Rally Finland Power Stagesta »

Yksi kommentti artikkeliin ”Ralli SM: Rallin Suomen mestarit ratkaistaan viikonloppuna Kokkolassa”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.