Rallisprint SM -sarjassa kilpaillaan viimeistä kertaa asfaltilla – Rytkönen vierailevana tähtenä Tahkolla

Ville Reuter (kuvassa) johtaa kaksivetojen SM-sarjaa tasapistein Juha Lusan kanssa. Kuva: Janette Taskinen / AKK
Ville Reuter (kuvassa) johtaa kaksivetojen SM-sarjaa tasapistein Juha Lusan kanssa. Kuva: Janette Taskinen / AKK

Kuusiosaisessa Rallisprint SM -sarjassa on lauantaina vuorossa kauden neljäs osakilpailu, Tahko SM -Rallisprint, joka ajetaan Nilsiässä Tahkovuoren upeissa maisemissa. Kyseessä on samalla nykymuotoisen Rallisprint SM -sarjan viimeinen asfalttisprint-kilpailu. 

Rallisprint SM -sarja uudistuu merkittävästi ensi kaudeksi, sillä jatkossa Suomen mestaruuksista kamppaillaan Rallisprint SM- ja Asfalttisprint SM-sarjoissa. Molemmissa ajetaan tutut kuusi osakilpailua, mutta Rallisprint SM:ssä kilpaillaan pelkästään lumella ja soralla, Asfalttisprint SM:ssä puolestaan nimensä mukaisesti pelkästään asfaltilla. Tahko SM -Rallisprint saa näin kunnian toimia nykymuotoisen SM-sarjan viimeisenä asfalttisprinttinä. 

Kauden viimeiseen kestopäällysteellä ajettavaan kisaan startataan mielenkiintoisista asetelmista. Kärkimiehinä kaksivetoisten SM:n puolella toimivat Juha Lusa (PokyUA) ja Ville Reuter (KaMK), jotka ovat keränneet tismalleen saman määrän pisteitä kauden kolmesta edellisestä osakilpailusta, 35,5.

Kaksikko nappasi luokkavoitot Oulusta ja Laukaasta, mutta Mikkelissä molemmat joutuivat taipumaan luokissaan kolmansiksi. 

Sarjakolmosena Tahkolle saapuu Ari-Pekka Koivisto (YUA), jolla on takana puhdas tolppasarja. Koivisto on siis napannut voitot jokaisesta osakilpailusta, mutta ei ole vielä käyttänyt 1,5-kertaisia pisteitä. Näin ollen BMW M3-kuljettaja on kahden ja puolen pisteen takamatkalla, mutta on käytännössä parhaimmassa asemassa sarjan kannalta.  Kilpailukokemukseen perustuvassa Junioreiden SM-sarjassa Koivisto on johdossa. Seuraavina tulevat Jarno Pentinpuro (LakUA) ja Valtteri Koski (AL-Härmä), jotka ovat myös kaksivetoisten SM-sarjassa sijoilla 4. ja 5. 

Rallicrossissa mainetta niittänyt Juha Rytkönen nähdään Tahkon sprintissä. Kuva: Toni Ollikainen / AKK.

Hallialle yllättävä haastaja nelivedoissa

Nelivetojen ykkössuosikki on toista perättäistä Suomen mestaruutta jahtaava Tuukka Hallia (MäntsMK), jolla on tältä kaudella plakkarissa pelkkiä voittoja ja 33 pistettä. Sprinttiautoluokassa kilpailevalla Hallialla on 6,5 pisteen kaula toisena tällä hetkellä olevaan Jari Lamminsivuun (HämUA). Lamminsivulla on kuitenkin käytettynä jo tältä kaudelta 1,5-kertaiset pisteet, toisin kuin Hallialla. 

Juho Mäki-Tammelalla (LakUA) on takana vahva kauden ensimmäinen puolikas ja kolmospaikka sarjassa, eroa kakkosijaan on vaivaiset puoli pistettä. Puolen pisteen päässä Mäki-Tammelasta on puolestaan ralliautoluokassa kilpaileva Kristian Nieminen (ToivAUK), joka on myös luokan suurin voittajasuosikki Tahkolla. 

Nelivedoissa nähdään myös äärimmäisen mielenkiintoinen vierailija, sillä sprinttiautoluokkaan on ilmoittautunut mukaan rallicrossin Suomen mestari vuosilta 2018-2019 sekä F-Cupissa vuonna 2017 mestaruuden voittanut Juha Rytkönen (KonnMK/UA). Alla Rytkösellä on Matti Santin Mitsubishi Lancer E5. 

– Hetki siitä on aikaa, kun olen viimeksi ajanut sprinttiä, tai rallia ylipäätään. Matti (Santti) tuossa sitten joskus heitti, että en uskalla lähteä kisaamaan hänen autolla ja että kalenterilla saa mitata kuinka paljon häviän. Olihan se pakko sitten tarttua mahdollisuuteen, lisäksi Tahko kisapaikkana kuulosti mielenkiintoiselta, Rytkönen kertoo. 

– Tosi mukava lähteä vaihtelun vuoksi ajamaan asfaltilla. Ja nyt ei tarvitse miettiä, että joku muu pilaisi kisan vaan sen saa tehdä ihan itse, Rytkönen naureskelee. 

Jatkosuunnitelmia sprintin tai rallin parissa ei Rytkösellä kuitenkaan ole, vaan keskittyminen on täysin rallicrossin puolella. 

Suomi Cup -luokissa johtopaikoilla ennen kauden neljättä osakilpailua ovat Jukka Lifländer (ImUA, Seniorit), Marjo-Riitta Mansikkamäki (HämUA, Naiset) ja Ville Vatanen (K-KUA, Nuoret). 

Tahko SM -Rallisprintin ensimmäinen kierros käynnistyy tulevana lauantaina klo 11:00. 

Sarjasäännöt 2023 »

Seuraavat osakilpailut

10.6. Tahko SM Sprint, Nilsiä
9.9. Transport Hosike Oy SM-Rallisprint, Säkylä
23.9. Leppävirta SM-Sprint 

Rallisprint SM -pisteet: 3/6 osakilpailua

Kaksiveto-SM
1. Juha Lusa 35,5p
1. Ville Reuter 35,5p
3. Ari-Pekka Koivisto 33p 

Neliveto-SM 
1. Tuukka Hallia 33p
2. Jari Lamminsivu 26,5p 
3. Juho Mäki-Tammela 26p 

Junioreiden SM
1. Ari-Pekka Koivisto 33p
2. Jarno Pentinpuro 30,5p
3. Valtteri Koski 29p   

Kaikki pisteet »

Yksi kommentti artikkeliin ”Rallisprint SM -sarjassa kilpaillaan viimeistä kertaa asfaltilla – Rytkönen vierailevana tähtenä Tahkolla”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.