Rallistara: Marcus Grönholm

Marcus Grönholm on suomalainen rallikuljettaja, joka syntyi 5. helmikuuta 1968 Kauniaisissa, Suomessa. Häntä pidetään laajasti yhtenä menestyneimmistä ja lahjakkaimmista rallikuljettajista oman aikakautensa aikana. Grönholmilla oli menestyksekäs ura World Rally Championshipissa (WRC) ja hän saavutti merkittäviä voittoja uransa aikana. Hän on myös eniten rallin MM-sarjassa osakilpailuvoittoja saavuttanut suomalainen 30 MM-osakilpailuvoitolla.

WRC kisoissa kahdeksan vuotta

Grönholm kilpaili WRC:ssä vuosina 1999–2007 ja teki lyhyen paluun vuonna 2009. Hän ajoi tehdastiimeissä Peugeot’lla ja Fordilla uransa aikana. Grönholm voitti rallin maailmanmestaruuden vuosina 2000 ja 2002, molemmilla kerroilla ajaen Peugeot 206 WRC -autolla. Toukokuussa 2023 hän palaa hetkeksi WRC-auton rattiin, kun Italiassa ajetaan Mythical Cars Rally -kisa. Grönholm, 55, ajaa pohjoisessa Italiassa kisattavassa seitsemän etapin ja 78 kisakilometrin asfalttirallissa kakkoskuljettajanaan Timo Rautiainen, joka oli Grönholmin kartturina maailmanmestaruusvuosina 2000 ja 2002. A-ryhmän ja WRC:n vuosien 1994–2021 autoille avoin Mythical Cars Rally kisataan 26.–27. toukokuuta. Kisa on Grönholmille ensimmäinen sitten Ruotsin MM-rallin talvella 2019. Toukokuussa Italiassa alla on Subaru Impreza WRC08 -auto.

Urallaan Marcus Grönholm saavutti lukuisia voittoja, mikä teki hänestä yhden menestyneimmistä kuljettajista WRC:n historiassa. Hän voitti yhteensä 30 WRC-rallia, mikä nostaa hänet kärkikuljettajien joukkoon rallivoittojen suhteen. Grönholm tunnettiin aggressiivisesta ajotyylistään, poikkeuksellisesta autonhallinnastaan ja kyvystään menestyä erilaisilla alustoilla.

MM-ralli lukuina:

  • kaksi maailmanmestaruutta (2000 ja 2002)
  • seitsemän Suomen MM-rallin voittoa
  • osakilpailuvoittoja: 30
  • palkintopallisijoituksia: 62
  • MM-pisteitä: 615
  • MM-startteja: 150

Vuonna 2018 hän vastaili Iltasanomien haastattelussa uransa kohokohdista näin:

Ensimmäinen maailmanmestaruus 2000

Se tuli siinä mielessä puskista, että ajoin vasta sinä vuonna ensimmäisen täyden kauden MM-sarjassa. Kaikki meni nappiin, unelman toteutumista ei unohda koskaan. Ja ensimmäinen on aina ensimmäinen.

Ensimmäinen MM-osakisavoitto Ruotsissa 2000

Pikkupojasta lähtien olin katsonut suomalaisten legendojen menoa ja ajatellut, että vielä jonain päivänä ajaisin itsekin yhtä lujaa. Ensimmäinen voitto karisti suurimmat paineet niskasta, siinä oli paljon tunnetta.

Uran jälkeinen elämä

Täysipäiväisen WRC-kilpailu-uran jälkeen Grönholm osallistui satunnaisesti rallicross-tapahtumiin ja jatkoi taitojensa näyttämistä. Vuonna 2018 hän voitti Rallicrossin maailmanmestaruussarjan osakilpailun Holjesissa, Ruotsissa, ajamalla Ford Fiesta -autolla. Rakkaus moottoriurheiluun kulkee Grönholmin suvussa verenperintönä. Marcus Grönholmin poika Niclas Grönholm on huipputason kuljettaja rallicrossissa, mutta hän on kilpaillut myös rallissa. Nykyään Grönholm toimii GRX-rallicross-tiimin toimitusjohtajana.

Grönholmin menestys ja taito tekivät hänestä rallilegendojen joukkoon kuuluvan kuljettajan. Häntä arvostetaan edelleen suuresti moottoriurheiluyhteisössä ja hänet lasketaan yhdeksi Suomen suurimmista rallikuljettajista muiden legendojen, kuten Juha Kankkusen, Tommi Mäkisen ja Ari Vatasen, rinnalla.

Yksi kommentti artikkeliin ”Rallistara: Marcus Grönholm”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.