Rantala SM-tuplakultaan jääradalla – Pirttinen junioreiden mestariksi

Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Ossi Rantala otti tiukan taiston jälkeen kummankin pääluokan Suomen mestaruuden, kun moottoripyöräilyn jääratakausi päättyi Pihtiputaalla lauantaina. Jalasjärven Moottorikerhon Aatos Pirttinen vei nuorten SM-kullan. Suomen Cupeissa Varkaus Racing Teamin Juho Mähönen voitti 125-luokan ja Kuopion Moottorikerhon Mikko Huttunen Master-luokan tittelin.

Ossi Rantala voitti A450- ja A250-luokan SM-avauksessa kummankin luokan molemmat lähdöt kuukausi sitten Seinäjoella. Vaikka Rantala jäi nyt lauantaina Pihtiputaalla A250-luokan toisessa erässä kolmanneksi, otti hän vakuuttavasti kaksi Suomen mestaruutta voittamalla päivän muut kolme lähtöä. Rantala nappasi A250-luokan Suomen mestaruuden myös kaudella 2021, mutta nyt hän juhli ensimmäistä kertaa kummankin luokan titteliä. Rantala ajoi ensimmäisen täyden kautensa A450-luokassa.

– Fiilis on huikea. En meinaa käsittää, mitä olen saavuttanut. Nämä mestaruudet ovat todella monella tapaa erilaisia kuin silloin pari vuotta sitten pikkuluokan mestaruus. Ajoin nyt kahdessa luokassa, joten kisapäivien rasitus oli paljon kovempaa. Lisäksi Pihtiputaalla rata vaati malttia. Piti puristaa kovaa, jotta pysyi pyörän päällä, mutta piti silti jaksaa ajaa. Rata oli pomppuinen, minkä takia varsinkin ison luokan pyörä nousi helposti ilmaan ja oli tehtävä töitä ajamisen suhteen, Rantala kuvaili riemuissaan.

– Ajoin koko kauden täysillä eikä ollut varaa antaa sekuntiakaan periksi. Kisat olivat sen verran tiukkoja. Iso kiitos kuuluu Hakala Servicelle, joka teki pyöriini tosi hyvät ”alustat”.

Heinolan Moottorikerhon Lasse Kurvinen ajoi Pihtiputaalla A450-luokan kummassakin erässä toiseksi varmistaen SM-hopean. Takavuosien moninkertainen Suomen mestari, Konneveden Moottorikerho / UA:n Kari Vehniäinen kasasi yhdessä Varkaus Racing Teamin Teemu Keinäsen kanssa kahdesta erästä päivän kolmanneksi eniten pisteitä. SM-pronssi matkasi Keinäselle ennen Vehniäistä.

Rantala keräsi myös A250-luokassa eniten pisteitä lauantaina voittaen ensimmäisen erän ja oltuaan toisessa kolmas. Tuusulan Moottorikerhon Tatu Lauslehto oli päivän kakkonen ja Turun Moottorikerhon Arthon Alanne kolmas. Valkeakosken Moottorikerhon Vesa Kallio ei päässyt starttaamaan ensimmäiseen erään, mutta voitti toisen ollen päivän nelonen. Suomen mestaruussarjan loppupisteissä Rantalan takana hopeaa vei Lauslehto ennen Alannetta.

– Ensimmäiset erät olivat huikeita, koska sijoitukset vaihtelivat usein. Lähdin A250-luokassa pieneltä takamatkalta kirimään Lauslehtoa. Kun sain hänet kiinni, piti miettiä, mitä peliliikkeitä teen, että pääsen hänestä ohi. Onnistuin ohituksessa lopussa. A450-luokassa ohitimme puolestaan Kurvisen kanssa toisemme monta kertaa. Meillä oli eri vahvuudet ajoissamme.

– Toisiin eriin lähtiessäni mietin, mitä minun pitää tehdä voittaakseni mestaruudet. A250-erä meni varmisteluksi, että pysyn pystyssä, ja olinkin kolmas. A450-erä oli helpompi, koska päätin vain ajaa täysillä.

Jalasjärven Moottorikerho / UA:n Aatos Pirttinen voitti 10-15-vuotiaiden junioreiden kummatkin lähdöt Pihtiputaalla vieden Suomen mestaruuden maksimipistein.

– On hyvät tunnelmat, kieltämättä. Paljon on viikkoja jännitetty ja tehty töitä. Nyt sitten se palkittiin. Ajan jääradan lisäksi motocrossia, supermotoa ja road racingia. Hiihto on puolestaan vähän kuin kakkoslajini. Viime keskiviikkona ja torstaina oli kisat, toisen polven jääratamestari Pirttinen kertoi suoran lähetyksen haastattelussa.

Helsingin Moottorikerhon Mauno Keskikallio oli lauantain ja koko SM-sarjan toiseksi paras kuljettaja. Warkauden Moottoripyöräurheilijoiden Niko Hatva oli kolmas niin Pihtiputaalla kuin SM-sarjassakin.

Mähönen ja Huttunen Suomen Cup -mestareiksi

Pihtiputaan Moottorikelkkailijoiden ensimmäistä kertaa isännöimässä, Suomen Moottoriliiton alaisessa kansallisessa kilpailussa ratkaistiin myös 125-kuutioisilla pyörillä kilpailevien kuljettajien ja 45-80-vuotiaiden ajajien Master-luokan Suomen Cupien lopulliset sijoitukset. Luokat ajoivat kauden avauksessa Seinäjoella yhden finaalierän, kuten myös nyt Pihtiputaalla.

125-luokan Suomen Cupin mestaruus sinetöityi äärimmäisen tiukasti, sillä Varkaus Racing Teamin Juho Mähönen ja Kouvolan MC:n Juuso Tani päätyivät sarjassa tasapisteisiin. Mähönen voitti Pihtiputaalla ja oli Seinäjoella toinen, Tanin sijoitukset menivät puolestaan toisinpäin. Kun kärkiparilla oli samat pisteet ja sijoitukset, tarkasteltiin kaksikon yhteenlaskettuja ajoaikoja Seinäjoelta ja Pihtiputaalta. Mähönen oli noin kahdeksan sekuntia nopeampi, joten hän voitti tittelin. Tani sai hopeaa.  Pietarsaaren Moottorikerhon Isac Krohn oli Pihtiputaalla ja sarjassa kolmas.

Kuopion Moottorikerhon Mikko Huttunen voitti Master-luokan lauantain finaalin sekä Suomen Cup -mestaruuden. Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Janne Rantala oli Pihtiputaalla ja loppupisteissä toinen, Warkauden Moottoripyöräurheilijoiden Sami Kemppainen vastaavasti kolmas.

Pihtiputaan kansallisissa luokissa B450-luokan A-finaalin kärkikolmikon muodostivat Jämsän Seudun Moottorikerhon (JSMK) Miklas Salminen, Konneveden Moottorikerho / UA:n (KonnMK/UA) Miika Tourunen ja JSMK:n Antti Pakkanen. B450-luokan B-finaalin voitti Etelä-Pohjanmaan Maastomotokerhon Severi Haapamäki. Salminen oli ykkönen myös B250-luokan finaalissa, missä Varkaus Racing Teamin Juho Mähönen ajoi toiseksi ja Tourunen kolmanneksi.

Kilpailupäivän tapahtumiin on mahdollista palata suoran lähetyksen tallenteen kautta MJP-Eventsin YouTube-kanavalla

Tulokset
Moottoripyöräily: SM-jäärata, 2/2-osakilpailu, Pihtipudas, lauantai 11.3.2023
SM: A450, A250, Junior.

Suomen Cup: 125, Master.

Kansallinen: B450, B250.

A450, yhteispisteet:
1. Ossi Rantala, ASMP, Honda, 30 pistettä
2. Lasse Kurvinen, HeMK, KTM, 24p.
3. Kari Vehniäinen, KonnMK/UA, Husqvarna, 16p.
4. Teemu Keinänen, VRT, KTM, 16p.
5. Valtteri Koponen, VRT, KTM, 13p.

A450, SM-loppupisteet:
1. Ossi Rantala, ASMP, Honda, 60p.
2. Lasse Kurvinen, HeMK, KTM, 48p.
3. Teemu Keinänen, VRT, KTM, 31p.
4. Kari Vehniäinen, KonnMK/UA, Husqvarna, 30p.
5. Valtteri Koponen, VRT, KTM, 29p.

A250, yhteispisteet:
1. Ossi Rantala, ASMP, Honda, 25p.
2. Tatu Lauslehto, TuMK, KTM, 24p.
3. Arthon Alanne, TMK, Honda, 16p.
4. Vesa Kallio, ValkMK, KTM, 15p.
5. Lenni Klemetti, IMK, KTM, 12p.

A250, SM-loppupisteet:
1. Ossi Rantala, ASMP, Honda, 55p.
2. Tatu Lauslehto, TuMK, KTM, 44p.
3. Alanne Arthon, TMK, Honda, 28p.
4. Heikki Ojalehto, ASMP, KTM, 25p.
5. Matias Kesti, WCRC, KTM, 23p.

Junior, yhteispisteet:

1. Aatos Pirttinen, JaMoKe/UA, KTM, 30p.
2. Mauno Keskikallio, HMK, KTM, 18p.
3. Niko Hatva, WarkMPU, Honda, 18p.
4. Eetu Aronen, VMK, KTM, 18p.
5. Eelis Laitinen, VRT, Honda, 17p.

Junior, SM-loppupisteet:
1. Aatos Pirttinen, JaMoKe/UA, KTM, 60p.
2. Mauno Keskikallio, HMK, KTM, 42p.
3. Niko Hatva, WarkMPU, Honda, 38p.
4. Eetu Aronen, VMK, KTM, 32p.
5. Eelis Laitinen, VRT, Honda, 27p.

125, finaali:
1. Juho Mähönen, VRT, KTM, 8:11.406
2. Juuso Tani, KMC, KTM, +11.230
3. Isac Krohn, J-PMK, KTM, +14.197

125, Suomen Cup -loppupisteet:
1. Juho Mähönen, VRT, KTM, 27p.
2. Juuso Tani, KMC, KTM, 27p.
3. Isac Krohn, J-PMK, KTM, 20p.

Master, finaali:
1. Mikko Huttunen, KMK, KTM, 7:50.053
2. Janne Rantala, ASMP, Honda, +0.348
3. Sami Kemppainen, WarkMPU, KTM, +1.329

Master, Suomen Cup -loppupisteet:
1. Mikko Huttunen, KMK, KTM, 30p.
2. Janne Rantala, ASMP, Honda, 24p.
3. Sami Kemppainen, WarkMPU, KTM, 20p.

B450, A-finaali:
1. Miklas Salminen, JSMK, KTM, 8:01.285
2. Miika Tourunen, KonnMK/UA, Husqvarna, +1.479
3. Antti Pakkanen, JSMK, KTM, +3.299

B450, B-finaali:
1. Severi Haapamäki, E-PMMK, Honda, 8:25.614
2. Topi Tuomi, KyPä, KTM, +16.518
3. Joonas Pekkola, MhMK, TM, +17.322

B250, finaali:
1. Miklas Salminen, JSMK, KTM, 6:07.478
2. Juho Mähönen, VRT, KTM, +0.325
3. Miika Tourunen, KonnMK/UA, Husqvarna, +8.778

Kaikki tulokset:
https://tulosarkisto.fi/races/view/668
https://speedhive.mylaps.com/Events/2125244

Sarjataulukot:
https://tulosarkisto.fi/championships/index/256

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.