Rovaniemen MM-ralli ja sen järjestelyt keräävät laajalti kiitosta

Arctic Rally Finland Rovaniemellä tiedettiin jo etukäteen kansainvälisesti merkittäväksi ja paljon näkyvyyttä saavaksi tapahtumaksi. Todella nopealla aikataululla koronan keskellä järjestetyn kilpailun onnistumisessa oli omat riskinsä.

Sekä suomalaisen autourheilun kattojärjestön AKK:n kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen että rovaniemeläinen rallien puuhamies ja kilpailunjohtajan avustaja Heikki Isomaa sanovat Arctic Rally Finlandin onnistumisen olleen nimenomaan eri toimijoiden saumattoman yhteistyön ansiota.

– Kokonaisuutena ralleista jäi todella hyvät tunnelmat. Kiitos kuuluu kaikille vastuuntuntoisille rovaniemeläisille, lähes tuhannelle vapaaehtoiselle talkoolaiselle, Rovaniemen urheiluautoilijoille, joilla on rallin järjestämisen vahva perinne sekä kaupungille, sen henkilöstölle ja viranomaisille, sanoo Isomaa.

Tarkiaisen mukaan kansainvälisen autourheiluliiton FIA:n sekä rallin maailmanmestaruussarjan WRC:n puolelta on kuulunut pelkkää hyvää. Kiitosta on saanut niin järjestelyjen onnistuminen kuin myös puitteet, jotka olivat Rovaniemellä talvirallille täydelliset. Myös viranomaisten joustava ja mahdollistava asenne oli Tarkiaisen mukaan ratkaisevassa roolissa, kun MM-rallia lähdettiin Rovaniemelle suunnittelemaan.

– WRC:n puolella oltiin haltioissaan siitä, millainen tapahtuma on saatu aikaan, miten tapahtumaan täällä suhtauduttiin ja miten hienosti Rovaniemi kaupunkina soveltui tällaiseen tapahtumaan.

Rovaniemelle rallien myötä huikea medianäkyvyys

Arctic Rally Finlandin kaupallinen johtaja Petteri Nikkanen AKK:sta sanoo, että tapahtuman näkyvyys varsinkin sosiaalisessa mediassa tiimien ja kuljettajien jakamana vaikutti olevan tavanomaista aktiivisempaa. Tarkkaa tilastotietoa ei vielä ole saatavilla, mutta pelkästään WRC TV:n kautta rallilla oli kansainvälisesti kymmeniämiljoonia seuraajia.

Mediaseurannan analytiikan perusteella pelkästään kotimaisen median kautta tapahtuman potentiaalinen tavoitettavuus oli lähes 1,5 miljardia, ja kansainvälisen median kautta jopa 5 miljardia näyttökertaa. Sosiaalisen median kautta pystyttiin tavoittamaan yli miljardi potentiaalista käyttäjää. Eri kanavien potentiaalinen media-arvo oli lähes 50 miljoonaa euroa. Potentiaalinen tavoitettavuus tarkoittaa sitä, kuinka monta käyttää julkaisut enimmillään voivat tavoittaa.

Terveysturvallisuus huomioitiin hyvin ja erikoiskokeet vietiin ongelmitta läpi

Rallin järjestämisen yhtenä ehtona FIA:n taholta oli, että se järjestetään ilman reittien varrelle päästettävää yleisöä. Viranomaisten mukaan niin koronaan liittyvä terveysturvallisuus kuin myös turvallisuus reittien varrella huomioitiin hyvin. Rovaniemen kaupungin hallintoylilääkäri Paula Reposen mukaan koronan testauskäytännöt vaikuttavat toimineen, koska positiivisia tapauksia tuli esille, mutta niitä oli suhteellisen vähän väkimäärään nähden.

Viranomaisten, kilpailijoiden ja kilpailunjärjestäjien toive, että katsojat seuraisivat rallia kotonaan ja pysyisivät pois erikoiskokeiden varsilta, toteutui hyvin. Poliisin mukaan valvontapartiot kuitenkin tapasivat maastosta kelkkailijoita, joilla ei ollut maanomistajan lupaa kelkkailuun. Yhtä kelkkailijaa epäillään törkeästä rattijuopumuksesta. Suurin osa kelkkailijoista liikkui kuitenkin luvallisissa paikoissa ja varsinkin tieliikenne sujui hienosti.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.