RSJM: Jalava otti omansa – Nuorissa kolmen kauppa

Miko Jalava kruunattiin vuoden 2022 Rallin Suomen Juniorimestariksi. Kuva: Marko Kyöstilä / AKK.

Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan mitalien kohtalo ratkottiin lauantaina Kouvolan ympäristön maukkailla rallibaanoilla. Reitti sisälsi kaikkiaan seitsemän erikoiskoetta, joilla mittaa oli 96 kilometriä. Junioreissa kirkkaimman mitalin sinetöi Mäntyharjun Moottorikerhon edustaja Miko Jalava, Nuorten SM:ssä Keski-Karjalan UA:n Ville Vatanen taisteli kultaan.

Junioreissa lähtökohtana kilpailuun oli, että RSJM4-luokassa Miko Jalavan ja kartturi Matias Peipon (KySUA) tuli ajaa maaliin. Pistejohdossa Jalava oli jo kilpailuun startattaessa, maaliin pääsemällä pisteitä oli luvassa sen verran lisää ettei kukaan voinut siinä tilanteessa nousta pisteissä ohi. Kilpailu sujuikin varsin mallikkaasti, luokan ja yleiskilpailun voitto heltisi varmistellenkin lähes minuutin erolla muihin. Mestaruus varmistui siis ”kallerovanperämaiseen” -tyyliin voitolla, Jalavallakin muuten ajokkina Toyota, mallina Corolla GT.

– Koko kausi ollaan tehty töitä tämän eteen ja tähdätty mestaruuteen alusta asti, joten hyvät fiilikset kun saavutimme sen. Lämmittää mieltä ja ettei ole menneet aika ja rahat hukkaan. Hieman alkoi jo stressata jälkimmäisellä lenkillä mutta läpi päästiin, tunnelmoi Jalava.

Etenkin Mikkelin ja Kouvolan kisoissa nähtiin paljon Jalavan kannattajia liikkeellä. Kouvolan kilpailun maalissakin parikymmentä henkeä oli näyttävästi kannustamassa.

– Todella suuret kiitokset kaikille yhteistyökumppaneilleni ja tukijoille, kartturi Matiakselle, meidän huollolle sekä kaikille penkalla tai kotisohvilla kannustaneille. Ajaminen jatkuu ensi vuonna, katsotaan tuonnempana mitä ja millä kalustolla, kiteyttää Jalava mennyttä ja tulevaa.

Junioreiden hopealle nousi lopulta äärettömän kovan nousun viimeisellä erikoiskokeella tehnyt Turun Urheiluautoiljoiden Ville Aromaa. Kilpailun taukotilanteessa Aromaa oli RSJM1-luokassa neljäntenä ja kiinni sarjan pronssissa, kilpailun loppua kohden vauhti kuitenkin hiljalleen parani.

Viimeiselle erikoiskokeelle Aromaa ja kartanlukijana tällä kertaa toiminut Juho Lehtinen (RaisUA) lähtivät luokan kolmantena, eroa kakkostilaan oli nelisen sekuntia. Viimeinen erikoiskoe tuli kuin hurmoksessa, VW Polo Gti kiisi kuin pilven reunaa ja aika oli lopulta niin hyvä, että 17,6 sekunnin päässä ollut luokkavoittokin jäi enää 1,2 sekunnin päähän.

Voittoon luokassa ajoi Ismo Martiskainen ja Erkko Vainikainen Joensuun UA:sta. Luokkasijoituksen kohennuttua nousi Aromaa loppupisteissä yhdellä pisteellä Topi Kärjen ohi.

– Kisan alkupuoli oli hieman hankala, ei oikein lähtenyt kulkemaan, mutta huollosta alkaen alkoi tie maittaa paremmin. Viimeiselle pätkälle lähdettäessä räkäisin rukkaseen ja annoin soittaa. Hopeasta kiitos niin Juholle, kuin erityisesti alkukauden kisoissa kartturina olleelle Nico Koppelle (TUA), joka oli nyt saattamassa isoäitiään viimeiselle matkalle. Ensi kauden ajosuunnitelmat itsellä ovat vielä auki, pitää hiukan huokaista nyt ja pohdiskella, kertoo Aromaa.

Pronssia ajaneen Nilsiän UA:n kaksikon Topi Kärki – Esko Lappalainen kilpailusuunnitelma oli selkeä, RSJM3-luokan luokkavoitolla pistetili olisi voinut karttua kahdella pisteellä ja sitä lähdettiin tavoittelemaan. Optimitilanteessa se kaksi pistettä olisi voinut nostaa mestaruuteen, toisaalta, vähintään pronssi oli kuitenkin varma jo lähtiessä.

Ajollisesti kaksikon vauhti Ford Fiesta R2:n ohjaimissa oli kokonaisuutena kauden parasta, mutta luokan voittoon se ei tällä kertaa riittänyt, vaan voiton otti Tuukka-Matias Kivioja (JurvUA) – Juha Heinonen (KvanUA) Ford Fiesta Rally4:lla.

– Kausi oli onnistunut! Tavoitteeksi asetettiin mitali ja se saatiin. Vähän se harmitti kun hopea karkasi viimeisellä pätkällä, mutta kyllä pronssikin maistuu. Kisa oli ajollisesti varmaankin yksi uran parhaista kisoista ellei paras, mutta ei vaan riittänyt Kiviojaa vastaan. Mielestäni kaikki mitalistit todellakin ansaitsivat mitalinsa tällä kaudella ja odotan jo innolla gaalapäivää, Kärki kiteyttää tuntemuksiaan.

Nuorissa kolmen kauppa

Nuorten luokassa kultamitalia ratkottiin kolmen autokunnan kesken, sarjajohdossa kilpailuun starttasi Keski-Karjalan UA:n kaksikko Ville VatanenSami Vatanen Peugeot 206:lla. Kultamitalista tiukasti haastamaan ilmoittautuivat Mäntyharjun Moottorikerhon Joonas Ojala, kartturinaan Juho Koski-Lammi (JaMoKe/UA) Ford Fiestalla, sekä Laukaan Moottorimiesten Henri Sääskilahti, kartturinaan Mika Rampanen (KorUA) hieman vanhempaa painosta olevalla Ford Fiestalla.

Pistejohdossa startanneiden Vatasten tulisi Ojalan voittaessa sijoittua vähintään kolmanneksi, Sääskilahden voittaessa olisi Vatasten pitänyt ajaa toiseksi ollakseen mestareita. Kilpailu kuitenkin kulki alusta loppuun tiukasti Ojalan autokunnan komennossa, kolme pohja-aikaa heti alkuun rakensi turvamarginaalin taakse yli 15 sekuntiin, loppupäivä oli käytännössä tuon eron kontrollointia.

Vatasilla kilpailu käynnistyi hieman tahmeasti ja alkuvaiheessa sijoitus oli vasta neljäs, toki aikaerot olivat kuitenkin kohtuullisen pieniä. Nopeasti kuitenkin Vataset saivat nostettua itsensä kolmen joukkoon ja loppupäivä olikin hyvää vääntöä Sääskilahden kanssa, muistaen kuitenkin että kolmas sija riitti tässä kohdassa. Ojalan autokunta otti lopulta selvän voiton ennen Sääskilahtea, Vatanen varmisti kolmossijallaan mestaruutensa.

Loppupisteissä Vatanen ja Ojala olivat tasapisteissä, mutta tässä kohtaa voittojen määrä ratkaisi, niitä oli Vatasella yksi enemmän. Sääskilahtikaan ei jäänyt pisteissä kuin kahden pisteen päähän, joten Nuorten SM oli tänä vuonna historiansa tiukin.

– Aivan mahtavat fiilikset, työtä on tehty kovasti asian eteen niin auton kuin kuskinkin osalta ja nyt ollaan mestareita, vaikka kesäkisoissa hieman meinasi vastustaakin. Ensi vuonna tarkoitus on jatkaa samalla kalustolla mutta hypätään nuottipuolelle, kyytiin istahtaa Antti Hyttinen Joensuusta, kertoo Ville Vatanen, jota myös Uskalin Raketiksi tituleerataan.

Hopealle ajaneen Ojalan kesäkausi oli erinomainen, vauhti parani kaiken aikaa ja kahdesta viimeisestä osakilpailusta tuli voitto.

– Ei suurempia tilanteita tullut reitillä. Toiseen kertaan ajettavilla pätkillä auto otti välillä kyllä kovaa osumaa, mutta mitään ei onneksi särkynyt Fiestasta. Olihan SM-kausi todella hienoa päättää voittoon, vaikka mestaruus jäi todella pienestä kiinni.

– Seuraavaksi suuntaamme katseet kohti nuottikisoja joita olemmekin jo kauden mittaan paljon treenanneet. Tallista löytyy nyt kaksi Ford Fiesta V1600-autoa, mutta ihan lukkoon ei olla vielä lyöty millä kalustolla ensi kauteen lähdetään. Kaikki on tietenkin budjetista kiinni. Tällä kaudella kehitystä on tullut todella paljon, Juholle iso kiitos ajamisen kehittämisestä, summaa Ojala.

Pronssille ajaneen Sääskilahdenkaan ei tarvitse ensimmäistä kauttaan rallin paressa hävetä, vauhti oli erinomaista ja Pohjanmaalta tuli matkaan voittokin. Kouvolaan valmistautumisessa kävi haaveri ja kilpailua varten käytiin ostamassa vanhan tilalle vastaava ajokki.

– Ajollisesti ihan jees, ihan tyytyväinen en ole kaluston suoravauhtiin. Kausi kokonaisuutena meni loppujen lopuksi hyvin, ottaen huomioon, että tämä oli ensimmäinen kausi rallissa. Neljä podiumia sisältäen yhden voiton ja lukuisia pohja-aikoja ei ole mielestäni huono saavutus ensimmäiseltä kaudelta. – Työ kuitenkin jatkuu nuottitreenien parissa. Pyritään parhaaseen mahdolliseen valmistautumiseen ensi kaudelle, jotta pystytään tätäkin parempaan tulokseen, tiivistää Sääskilahti.

Lue lisää sarjasta >>
Junioreiden kuvagalleria >>

Tulokset: SM O.K. Auto-Ralli, Kouvola

RSJM1
1. Ismo Martiskainen 58:16,9
2. Ville Aromaa +1,2
3. Tuomas Huikuri +9,8

RSJM3 
1. Tuukka-Matias Kivioja 54:51,5
2. Topi Kärki +39,6
3. Tino Nikkanen +2:43,6

RSJM4
1. Miko Jalava 52:23,0
2. Tomi Sorsa +55,6
3. Henri Timonen +2:27,3

Nuorten SM
1. Joonas Ojala 54:20,2
2. Henri Sääskilahti +16,8
3. Ville Vatanen +32,0

Kaikki tulokset >>

Pisteet 6/6 osakilpailua

RSJM
1. Miko Jalava 86p
2. Ville Aromaa 70p 
3. Topi Kärki 69p 

Nuorten SM
1. Ville Vatanen 68p
2. Joonas Ojala 68p
3. Henri Sääskilahti 66p 

Kaikki pisteet >>

Ralli SM-talvikauden 2023 päätöskisa kilpaillaan Jyväskylässä

AKK-Motorsport ry julkaisi tiedotteen 16.9.2022, jolla etsittiin järjestäjää kauden kolmannelle Ralli SM-sarjan talviosakilpailulle. Määräaikaan mennessä vastaanotettiin yhden tahon hakemus kilpailutapahtuman toteutuksesta.

AKK-Motorsport ry:n Ralli SM-sarjatyöryhmä sekä Rallin Lajiryhmä käsittelivät hakemuksen, ja päätyivät myöntämään kilpailun järjestämisoikeuden Jyväskylän Urheiluautoilijat ry:lle sekä Korpilahden Urheiluautoilijat ry:lle. Kahden seuran yhteistyönä toteutettava projekti, Jyväskylän Talviralli, kilpaillaan Keski-Suomessa 3.-4.3.2023.

Ralli SM-sarjassa kilpaillaan kaudella 2023 seitsemän osakilpailua, seuraavan kilpailukalenterin mukaisesti:

12.-14.1.           Arctic Lapland Rally, Rovaniemi

3.-4.2.               Kuopion SM-Ralli, Kuopio

3.-4.3.               Jyväskylän Talviralli, Jyväskylä

19.-20.5.           Pohjanmaaralli, Seinäjoki

16.-17.6.           SM Itäralli, Joensuu

11.-12.8.           SM Ralli, Lahti 

29.9.-1.10.        Kokkola SM-Ralli

Suomenmestaruuksista kilpaillaan viidessä eri luokassa, tämän lisäksi sarjan osakilpailuissa kilpaillaan myös Suomi Cupin, Nuorten SM-sarjan sekä Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan pisteistä. Lopulliset sarjasäännöt valmistellaan lokakuun 2022 aikana.

Yksi kommentti artikkeliin ”RSJM: Jalava otti omansa – Nuorissa kolmen kauppa”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.