RSJM: Nuorten ja Juniorien mestaruudet saattavat ratketa Joensuussa

Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan (RSJM) kauden neljäs osakilpailu ajetaan lauantaina 60-vuotisjuhliaan viettävässä Itärallissa. Joensuun ympäristön tiet ovat tunnettuja vauhdikkuudestaan, vaaramaisemissa kiidetään nyppyjen ja hyppyjen sekä mutkien läpi ja tunnelmaa verrataan monesti vuoristoradan kyytiin. Luvassa on siis huvipuiston tunnelmaa iloiseen pohjoiskarjalaiseen tapaan.

Viiden osakilpailun sarjassa neljä parasta tulosta lasketaan lopputuloksiin mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että Joensuussa ajetaan jo jopa mitalisijoituksia ratkoen. Sitä ennen on kuitenkin suoriuduttava seitsemän erikoiskokeen reitistä, jossa erikoiskokeiden mitta on yhteensä 88,6 kilometriä.

Nuorten SM:n kärkiparina Joensuun reitille suuntaa Esko Kytömäki (MhMK) – Niilo Ahonen (Päij-HUA) Ford Fiestalla. Heidän saldonaan on kolmesta kilpailusta kolme voittoa ja Joensuusta tai päätöskisasta Kokkolasta riittää kolmostila mestaruuteen.

Hopeakamppailussa tällä hetkellä vahvimmin ovat 13 pisteen päässä Kytömäestä, Joakim Goman (LakUA) – Kristian Kylmänen (LakUA), sekä 2 pistettä Gomanista jääneenä, Joonatan Ylilammi (KarUA/MK) – Juha-Pekka Perämäki (KeurUA). Gomanin ja Ylilamminkin asetelma on sikäli myöskin hyvä, että aivan niskaan ei takaa hengitetä, vaikka tulisi keskeytys, ei sarjasijoitus vielä putoa.

– Kyllä tässä ihan luottavaisin mielin lähdetään Joensuuhun. Viime viikolla kävimme hakemassa tuntumaa AKK:n valmennusleiriltä Keuruulta ja sen jälkeen on vielä viimeistelty autoa kisakuntoon. Etutolppa oli ottanut pahasti osumaa ilmeisesti jo ennen Pohjanmaa Rallia, mutta nyt on nekin käytetty huollossa.

– Kyllähän tilanne hyvä on, mutta vielä se sen onnistumisen tarvitsisi. Luottavaisin mielin olen sikäli, että kolmostila on otettavissa perussuorituksella, jos ei vaan mitään ongelmia tule. Vähän jännittää kahteen kertaan ajettavat pätkät, ettei tule rengasrikkoja yms. toisella kierroksella. Onneksi tiet ovat ilmeisesti isoa tietä, joten melko hyvin niiden pitäisi kestää, pohtii Kytömäki.

Junioreissa veljekset Lammi vahvoilla

Juuso Lammi on lähellä Rallin Suomen Juniorimestaruustitteliä. Kuva: Samu Ekman / AKK
Juuso Lammi on lähellä Rallin Suomen Juniorimestaruustitteliä. Kuva: Samu Ekman / AKK

Junioreiden pisteistä on mahdollista auton viritysasteen ja kuutiotilavuuden mukaisesti neljässä eri luokassa, mutta tälläkin kertaa kakkosluokka jäi ilman osallistujia. Luokkapisteiden päälle jaetaan lisäpisteitä jos luokassa on lähtijöitä riittävästi. Säännöllisesti suurimman osallistujamäärän tällä kaudella on vetänyt V1600-autoille suunnattu RSJM1-luokka.

Tällä kertaa luokkaan on ilmoittautunut 10 autokuntaa ja heidän joukossaan tietysti myös sarjajohdossa olevat AL-Härmän veljekset Juuso ja Juho Lammi Citroen C2 VTS:llä. Pistetilanne on sikäli suotuisa, että jo nelostilalla luokassaan kaksikko varmistaa mitalisijan kauden päätteeksi ja kahden kärkeen ajamalla mestaruus on taskussa.

– Autoa sai heti siinä Pohjanmaa Rallin jälkeen taas huoltaa, mutta pääasiassa aika on kulunut peltotöissä, että on tässä ainakin jotain rattia saanut pyöritellä. On siellä eväänä joskus ollut karjalanpiirakoitakin. Pikku testit tarkoitus käydä vielä ennen kisapaikalle lähtöä vetämässä, toivotaan että kaikki pelaa niin saadaan hyvillä mielin lähteä kohti Joensuuta.

– Pistetilanteita en ole tarkemmin laskeskellut, mutta on mielessä käynyt että tilanne voisi olla ihan hyvä. Koitetaan kuitenkin pitää ainakin samaa vauhtia yllä kuin tähänkin asti. Ajetaan kisa ja katsotaan sen jälkeen miten meni, pohtii Juuso.

Pistekakkosena Joensuuhun starttaa RSJM3-luokan pari Tuukka-Matias KiviojaJuha Heinonen (KvanUA) Ford Fiesta Rally4:lla. Kolme luokkavoittoa on jo plakkarissa ja neljättä lähdetään tavoittelemaan. Tällä kertaa luokassa on kolme autokuntaa, lisäpisteitä ei ole lähtijämäärästä luvassa. Mitalisauma on kaksikolla hyvä, mutta mitalin väriin saattaa isoimpana vaikuttajana olla RSJM4-luokan puolella ajavan haastajan suoritukset.

RSJM4-luokan kärkinimi on tällä kaudella ollut RoiUA:n kaksikko Samu KoivurantaJennika Puominen BMW 325i:lla ja tällä kertaa heidän luokassaan on mukana viisi autokuntaa. Alkukauden sijoitukset ovat olleet 1, 2 ja 3 ja voitolla olisi nyt mahdollisuus kuroa 8 pisteen päässä edellä olevan Kiviojan etumatkaa parilla pisteellä. Sen jälkeen kaikki olisi Kokkolan päätöskilpailun voiton ja lähtijämäärän varassa. Paikalliskuljettajat Itärallissa eivät varmasti halua antaa helppoja pisteitä, joten sijoituksista saa varmasti ajaa ihan tosissaan.

RSJM starttaa aamupäivällä Joensuun torilta Ralli SM:n perässä, palkittavat saapuvat samaan paikkaan illansuussa. Kilpailun varsinainen maali sijaitsee Ivontiellä, muutaman kilometrin päässä torilta, johon ensimmäisiä Ralli SM-kilpailijoita odotetaan saapuvaksi klo 18:14 aikaan ja palkittavat suuntaavat siitä kohti toria, jossa menestyneitä juhlitaan klo 18:40 alkaen. 

Kilpailua voi seurata tuttuun tapaan Moottoriurheilu TV:n YouTube-livelähetyksen välityksellä. Tulospalvelu, GPS-seuranta ja väliajat löytyvät sarjan verkkosivuilta osoitteesta rallism.fi

Ralli SM -osakilpailujen koostelähetykset esitetään tällä kaudella jo kisaviikonlopun sunnuntaisin Yle TV2:lla ja Yle Areenassa. SM Itärallin parhaat palat ovat vuorossa sunnuntaina 18.6. klo 19:25. 

SM Itäralliin ilmoittautuneet »
Sarjasäännöt kaudella 2023 »

SM Itäralli -info, reitti & aikataulu

SM Itärallissa ajetaan lauantaina 17.6. kaikkiaan seitsemän erikoiskoetta ja yhteensä 87,42 erikoiskoekilometriä. Rallin kilpailukeskus sijaitsee Joensuun Raviradalla, Linnunlahdella aivan Joensuun keskustan tuntumassa (Linnunlahdentie 5, 80110 Joensuu). Lauantain kisapäivään startataan raviradalta klo 9:15 alkaen. Maalijuhlallisuuksia Joensuun torilla vietetään klo 18:40 alkaen. 

Kilpailun aikataulu

Lauantai 17.6. 

09:15 LÄHTÖ Joensuun ravirata
10:13 EK3 Kuusvaara 1 / 11,40 km (sulkuaika 08:30-19:15)
10:44 EK4 Mäkrä 1 / 7,67 km (09:00-20:30)
11:34 EK5 Oskola 1 / 13,26 km (09:45-21:00)
12:49 HUOLTO Joensuun ravirata
14:35 EK6 Kuusvaara 2 / 11,40 km (sulkuaika 08:30-19:15)
15:06 EK7 Mäkrä 2 / 7,67 km (09:00-20:30)
15:56 EK8 Oskola 2 / 13,26 km (09:45-21:00)
16:41 EK9 Tervavaara / 22,76 km (15:00-23:59)
18:40 MAALI Joensuun Tori

Livelähetys Moottoriurheilu TV:ssä: Lauantai »

Kilpailun liput saat kätevästi ennakkoon Corego shopista »

RSJM-pisteet: 2/5 osakilpailua

RSJM
1. Juuso Lammi 50p
2. Tuukka-Matias Kivioja 45p 
2. Samu Koivuranta 37p 

Nuorten SM
1. Esko Kytömäki 45p
2. Joakim Goman 32p
3. Joonatan Ylilammi 30p 

Kaikki RSJM-pisteet »

Secto Rally Finland Power Stage

Nuorten SM-luokan osakilpailuissa ajetaan kaudella 2023 Secto Rally Finland Power Stage -erikoiskoe. SM Itärallissa Power Stagena toimii päätöserikoiskoe, EK 9 Tervavaara (22,76 km). 

Power Stage -luokkajohtaja (3/5 osakilpailua): Joakim Goman

Kaikki Power Stage pisteet »
Lue lisää Secto Rally Finland Power Stagesta »

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.