Suomalainen rallistara: Juha Kankkunen

Juha Kankkunen on suomalainen rallilegenda ja nelinkertainen rallin maailmanmestari. Hän syntyi 9. huhtikuuta 1959 Laukaalla, Suomessa. Kankkunen oli aktiivinen rallikuljettaja 1980-luvulta aina 2000-luvun alkuun asti ja ajoi yhteensä 162 rallin MM-kilpailua.

Kankkusen ura rallin parissa oli menestyksekäs ja täynnä saavutuksia. Hän voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa vuonna 1986 ajamalla Peugeot-tallin kuljettajana. Tämä teki hänestä ensimmäisen suomalaisen rallin maailmanmestarin. Kankkunen jatkoi menestystään ja voitti maailmanmestaruuden myös vuosina 1986, 1987, 1991 ja 1993. Hän ajoi urallaan useiden eri tallien, kuten Lancia, Toyota ja Subaru, väreissä.

Ensimmäisen maailmanmestaruutensa Juha Kankkunen voitti vuonna 1986 Peugeotilla ja samana vuonna hän voitti myös Norsunluurannikon rallin. Seuraavana vuonna Juha voitti toisen maailmanmestaruutensa, tällä kertaa Lancian ratissa. Kaiken kaikkiaan Kankkunen voitti yli 20 MM-rallia saavuttaen maailmanmestaruuden myös vuonna 1991 Lancialla ja 1993 Toyotalla. Suomen WRC-osakilpailun Kankkunen on voittanut kolmesti, vuosina -91, -93 ja 1999.

Kankkusen ajotyyli oli tunnettu rauhallisuudestaan ja tarkkuudestaan. Hän oli erityisen vahva lumisissa ja talvisissa olosuhteissa, mikä toi hänelle etulyöntiaseman monissa kilpailuissa. Kankkusen hallitseva ja varma ajotapa teki hänestä arvostetun kuljettajan ralliyhteisössä.

23 WRC voittoa

Kankkusen ura kuitenkin alkoi isän tavoin jo 11-vuotiaana jääradalta, ja nuorena miehenä Juha jatkoi rallia Ruotsin kilpailuista aina Jyväskylän suurajoihin saakka. Hän kilpaili aluksi Opelilla, mutta saavutti ensimmäisen safarirallin voittonsa Toyota-tallin kanssa. Juhalle kertyi myös muita voittoja, yhteensä 23 WRC-osakilpailuvoittoa, ja hän oli ensimmäinen rallikuljettaja, joka voitti kolme tai neljä mestaruutta. Juha Kankkunen lopetti kilpailu-uransa vuonna 2002, mutta hän jätti jälkensä moottoriurheilun historiaan. Hänellä on kaksi aikuista poikaa avioliitostaan Piian kanssa, ja avioeron jälkeen Juha on asunut Monacossa. Kilpauran päättymisen jälkeen Juha on ollut mukana Kuusamossa toimivassa yrityksessä, joka on erikoistunut liukkaan kelin ajamiseen.

Vaikka Kankkusen menestys keskittyi ralliin, hän on myös kilpaillut muiden moottoriurheilulajien parissa. Hän osallistui esimerkiksi Paris-Dakar-ralliin ja ajoi myös nopeusennätysyrityksiä. Kankkunen saavutti huomattavaa menestystä myös näissä kilpailuissa.

Juha Kankkunen on ansainnut paikkansa suomalaisten rallilegendojen joukossa. Hänen saavutuksensa ja taitonsa ovat inspiroineet monia tulevia rallikuljettajia Suomessa ja ympäri maailmaa. Kankkusen nimi on kiinteästi sidoksissa suomalaiseen ralliperinteeseen ja hän on jättänyt jälkensä rallin historiaan.

Nykyaika: JUHA KANKKUNEN DRIVING ACADEMY

Juha Kankkunen ja Timo Hantunen Jyväskylän Suurajoissa 1979. Juhan ensimmäinen MM-ralli, 14.sija yleiskilpailussa ja 2.sija nelosluokassa. Työvälineenä Ford Escort RS 2000 MKII. Tässä vaiheessa neljä maailmanmestaruutta olivat vielä unelmia. 

Yksi kommentti artikkeliin ”Suomalainen rallistara: Juha Kankkunen”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.