Suomen Amazing Racessa tuttuja kasvoja rallimaailmasta

Kaikkien aikojen suurin seikkailuohjelma Amazing Race on rantautunut viimein Suomeen, ja alkaa Nelosella ja Ruudussa syyskuussa.

Amazing Race Suomen kuvaukset ovat startanneet tänään maananataina varhain aamulla Helsingin Töölönlahdelta, jossa kisaajat ovat suorittaneet taipaleensa ensimmäisen haasteen. Tästä alkaa 4 viikkoa kestävä kilpailu, joka vie tiimit lukuisille kisaetapeille kaukana kotoa. Pitkin matkaa osa pareista putoaa pois, ja vain yksi pari voi voittaa koko kisan ja 30 000 euroa.
Heikki Paasosen juontama ohjelma alkaa lauantaina 30.9. Nelosella ja Ruudussa.

Amazing Race Suomi vie elämänsä seikkailuun nämä 12 kahden hengen tiimiä:
Kansanedustaja Ilmari Nurminen ja puolisonsa Aapo Hettula, radiopersoona Tuukka Ritokoski ja isänsä Sami Ritokoski, vuorikiipeilijä Lotta Hintsa ja siskonsa EleonooraNoora” Hintsa, rallin maailmanmestari Marcus Grönholm ja kartanlukijansa Timo Rautiainen, näyttelijä Jukka Rasila ja avopuolisonsa Mirva Nieminen, toimittaja Anna Perho ja poikansa Atte Lehtiniittu, Vitunleija-brändistään tuttu Bakari Diarra sekä sometähti Samuel Chime, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen ja europarlamentaarikko Silvia Modig, ampumahiihtäjäystävykset Kaisa Mäkäräinen ja Mari Eder, liikemies-yrittäjä Peter Vesterbacka ja mentoroitavansa Thy ”Anna” Nguyen, Erikoisjoukot-ohjelmasta tutut kouluttajat Janne Lehtonen ja Robin Hendry sekä näyttelijä Katariina Kaitue ja poikansa Benjamin Harima.
 
Amazing Race Suomi asettaa osallistujat ennennäkemättömän haasteen eteen, sillä yhdelläkään kisaan lähtevistä pareista ei ole aavistustakaan siitä, mitä matka tuo tullessaan.  
 
Ennen maaliviivaa luvassa on kuitenkin kaikkia aisteja koetteleva kilpailu, joka koostuu eri maihin rakentuvista etapeista. Jokainen etappi sisältää niin fyysisiä kuin psyykkisiäkin voimavaroja vaativia tehtäviä, joita suoritetaan joko yksin tai yhdessä parin kanssa. Tiimejä haastetaan päivä ja tehtävä toisensa jälkeen olosuhteissa, joihin ei voi ennalta varautua. 

Amazing Race Suomi alkaa Nelosella ja Ruudussa lauantaina 30.9.

Tutustu pareihin tästä:

Ilmari Nurminen, 32, & Aapo Hettula, 30,
pariskunta 


”Toivottavasti muut tiimit pitävät meitä haasteena, koska aika iso sellainen me tullaan heille olemaan.”

Kansanedustaja Ilmari Nurminen on pärjännyt valtakunnallisen tason poliittisessa pelissä jo pitkään. Hänet valittiin eduskuntaan jo vuonna 2015 SDP:n riveissä. 32-vuotias Ilmari on siis toisen kauden kansanedustaja – ja entisen pääministerin Sanna Marinin ystävänäkin tunnettu.

Ilmarilla on matkassa hänen puolisonsa Aapo Hettula. Hän on empaattinen ja ystävällinen, mutta osaa olla myös vaativa ja tarkka. Näistä ominaisuuksista onkin Aapolle hyötyä, sillä hän työskentelee hammaslääkärinä. Töidensä vastapainoksi Ilmari ja Aapo urheilevat paljon yhdessä.

Pariskunnalla on kaksi kotia: Toinen Tampereella ja toinen Helsingissä. Tuota väliä Ilmari ja Aapo ovatkin muutaman vuoden yhdessäolonsa aikan kulkeneet ahkerasti, mutta muuten reppureissaaminen ei ole heille järin tuttua. He siis hyppäävät tuntemattomaan, mutta hyvällä itseluottamuksella. Ilmari ja Aapo arvelevat, että Ilmarin urheilullisuus ja Aapon armeijatausta auttavat heitä matkalla kohti koko kisan voittoa.
 
Fun fact: Kaikista maailman ruuista kaksikko mainitsee inhokikseen vuohenpallipadan.

Tuukka Ritokoski, 29, & Sami Ritokoski, 58,
isä ja poika

 
”Mä oon siis henkisesti todella heikko. Se sun pitää muistaa, isä.”

Tuukka Ritokosken ääni ja persoona ovat tuttuja suomalaisille Radio Suomipopilta. Hän on juontanut huippusuosittua Aamulypsy-ohjelmaa vuodesta 2019. Sen sijaan tv-ohjelmissa Tuukkaa ei ole totuttu näkemään – mihin onkin looginen selitys. Hän nimittäin sanoo, että Amazing Race on ainoa reality-ohjelma, johon hän haluaa osallistua.
 
29-vuotias Tuukka käy haastavaan Amazing Race -matkaan isänsä Samin kanssa. 58-vuotias Sami työskentelee lehtorina Diakonia-ammattikorkeakoulussa. Hän on omien sanojensa mukaan rauhallinen sekä elämän suuria ja pieniä asioita ihmettelevä ja ihasteleva persoona.

Tuukka on Samin kolmesta lapsesta keskimmäinen. Perhe on matkustanut melko ahkerasti, ovatpa Tuukka ja Sami tehneet kahdestaankin muutaman reissun. Mutta miten kaksikko tulee toimeen, kun eteen pamahtaa Amazing Racen vaativia tehtäviä? Aika näyttää, mutta yksi asia on ainakin selvää: Tuukka luottaa isäänsä täysin ja on valmis taipumaan kiperän paikan tullen tämän tahtoon.
 
Fun fact: Ahtaat paikat ahdistavat Tuukkaa.

Lotta Hintsa, 34, & Eleonoora ”Noora” Hintsa, 32,
siskokset 


”Mä oon niin kilpailuhenkinen, että mut on heitetty suvun mökkiolympialaisista ulos.”

Lotta Hintsa heilahti parrasvaloihin vuonna 2013, kun hänet kruunattiin Miss Suomeksi. Sittemmin hänet on totuttu näkemään vähemmän glamööreissä maisemissa, sillä Lotta on kovatasoinen vuorikiipeilijä. Hän on valloittanut muun muassa Alppien korkeimman huipun, Mont Blancin.
 
Amazing Racen voittoa Lotta lähtee havittelemaan pikkusiskonsa Nooran kanssa. Noora on liikuntatieteiden maisteri ja työskentelee tällä hetkellä suorituskyky-valmentajana. Toisilleen todella läheiset siskokset ovat tottuneita reissaamaan yhdessä ja erikseen. Lapsuudessa siskot ovat paitsi matkustaneet yhdessä, myös asuneet ulkomailla. Noora teksi vastikään yksin hurjan reissun, kun hän suoritti 200 kilometrin ultajuoksu-kisan Euroopassa. Lotta ja Noora paljastavat olevansa kovia Amazing Race -faneja – kysymys kuuluukin, että onkohan tässä yksi ennakkosuosikki-tiimi?
 
Fun fact: Nooralla on korkeanpaikankammo, mutta vähemmän yllättävästi vuorikiipeilijä Lotalla ei.

Marcus Grönholm, 55, & Timo Rautiainen, 58,
ystävykset ja rallimestarit


”Timppa on meidän aivot ja mä oon tekijä.”

Marcus Grönholm ja Timo Rautiainen ovat kaasutelleet varsin menestyksekkäästi eri puolilla maailmaa, Marcus kuskina ja Timo kartanlukijana. He voittivat aktiiviurallaan kaksi rallin maailmanmestaruutta. Vaikka Marcus ja Timo eivät enää kiidäkään yhdessä erikoiskokeelta toiselle, pitävät he tiivistä yhteyttä. Timo on naimisissa Marcuksen siskon kanssa, heidän mökkinsä ovat lähekkäin ja rallimaailmakin vetää heitä vielä puoleensa, nykyään kylläkin katsomon puolelle.
 
Marcus ja Timo kehuvat olevansa ainakin ikäisikseen hyvässä fyysisessä kunnossa, eikä voitontahto ole kadonnut urheilu-uran loppumisesta huolimatta minnekään. Amazing Racessa ystävysten työnjako on tuttu ja turvallinen: Timo toimii kartanlukijana ja Marcus menee minne käsketään.
 
Fun fact: Marcuksella ja Timolla saattaa mennä liikenteessä hermo, jos meno ei ole tarpeeksi jouhevaa.

Jukka Rasila, 53, & Mirva Nieminen, 45,
avopari


”Ai mihin me käytetään voittopotti, jos me voitetaan? Meidän häihin.”

Näyttelijä Jukka Rasila on suomalaisille tuttu varsinkin useista komediarooleistaan elokuvissa ja tv-sarjoissa – sekä äänenä että kasvoillaan. Teatterilavoillakin viihtyvän Jugin elämässä tapahtui korona-aikana iso muutos, kun hän tutustui vuonna 2020 Mirva Niemiseen. Rakkaus roihahti ilmiliekkeihin nopeasti, ja Jukka ja Mirva ovat olleet kihloissa jo melkein kolme vuotta. He myös tekevät jonkin verran yhdessä töitä kirjoittamisen ja kouluttamisen parissa. Mirva on myös asiakaspalvelun ja myynnin ammattilainen.

Nyt pariskunta on ison haasteen edessä, kun he ovat päättäneet lähteä yhdessä Amazing Raceen. Paitsi iso, haaste on myös uusi, sillä Jukka ja Mirva eivät ole aiemmin matkustaneet yhdessä Suomen rajojen ulkopuolella.  Heillä on kuitenkin Amazing Raceen selkeä selviytymistaktiikka: Kaksikko aikoo pilkkoa tehtävät pienimmiksi osiksi ja puhua ne keskenään nopeammin selvitettäviksi. Lisäksi Jukka ja Mirva uskovat vakaasti, että heiltä löytyy paineensietokykyä ja mielenhallintaa. Aika näyttää, miten erittäin kilpailuhenkinen pari pärjää tosipaikan tullen.
 
Fun fact: Jukka inhoaa luonnonvesiä, Mirvalle vaikeita ovat ällöttävät ruoka-asiat.

Anna Perho, 52, & Atte Lehtiniittu, 22,
äiti ja poika

 
”Meidän vakava downside on se, että paineen alla me yritetään ratkaista asioita tekemällä sen sijaan, että vetäisi vähän henkeä ja miettisi.”

Anna Perho on urallaan ottanut haltuun niin radion, television, kirjat kuin puhujalavatkin. Kaiken hyvän lisäksi hän opiskellut ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi. Tämän kaiken kokemuksensa hän pakkaa mukaansa ja lähtee kohti uusia seikkailuja poikansa Aten kanssa.

Atte pyörittää tällä hetkellä kahden kaverinsa kanssa Käpylän lippakioskia. Hän on varasijalla Turun ammattikorkeaan, mutta jos opiskelupaikka ei irtoa, aikoo Atte hakea helsinkiläiseen baariin töihin. Atte rakastaa esiintymistä ja soittaa vapaa-ajallaan Kukkatalo-nimisessä bändissä.
 
Anna ja Atte ovat matkustaneet muun perheensä kanssa aiemminkin, mutta kahdestaan he eivät ole reissuja tehneet. Atte asuu jo omillaan, joten Amazing Raceen lähteminen on kaikkinensa heille ennenkokematon tilanne. Mutta ei hätää, Atella on selkeä suunnitelma: Äidin ja pojan pitää valita ennen lähtöä, kumpi on johtaja. Ja Aten mielestä valinta kohdistuu luonnollisesti häneen. Aten suunnitelma saa Annan pyörittelemään päätään epäuskoisena…
 
Fun fact: Anna jättää oikein mielellään Atelle tehtävät, jotka ”pitää suorittaa kypärä päässä”.

Bakari ”Baka” Diarra, 25, & Samuel Chime, 24,
ystävykset
 

”Jos rehellisiä ollaan, nyt jännittää ihan sikana. Mut legit musta tuntuu, että me ollaan aika vahvoilla.”

Katukulttuurin moniosaaja Bakari Diarra on ennen kaikkea tuttu Vitunleija-vaatemerkistään. Sen lisäksi hän on tuttu näky rap-ympyröissä, missä hän stailaa esiintyjiä, esiintyy videoilla ja räppää itsekin. Somevaikuttaja Samuel Chime puolestaan on viihdyttänyt erityisesti Tiktokissa, jossa hänen Chimbula-tilillään on yli 185 000 seuraajaa. Hän on laittanut itsensä likoon myös television puolella.
 
Bakari ja Samuel sanovat olevansa kuin veljiä keskenään. Parikymppiset ystävykset ovat tunteneet toisensa jo kymmenisen vuotta. Suomessa he ovat reissanneet paljonkin yhdessä ja ulkomaillakin muun muassa Berliinissä ja Kreikassa. Amazing Racessa nähdään, miten hyväkuntoinen ja urheilullinen kaksikko selviää tehtävistä, joissa täytyy pitää yhtä ja pää kylmänä. Bakari ja Samuel nimittäin tunnustavat väittelevänsä usein, koska molemmat kokevat olevansa aina oikeassa.
 
Fun fact: Äärimmäisen kilpailuhenkisen kaksikon suurin stressi kisassa syntyisi, jos he olisivat muista tiimeistä jäljessä.

Aino-Kaisa Pekonen, 44, & Silvia Modig, 46,
ystävykset ja työtoverit


”Hyvä lähteä tällaiseen ohjelmaan, missä pitää löytää paikasta toiseen, kun ei erota oikeaa vasemmasta muuta kuin poliittisesti.”

Amazing Race Suomi -kilpailussa nähdään poliittista yhteistyötä, kun vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen ja saman puolueen europarlamentaarikko Silvia Modig lyövät voimansa yhteen. Aino-Kaisa ja Silvia ystävystyivät Arkadianmäellä vuonna 2011, kun molemmat aloittivat kansanedustajina. Kaksikko kertoo olleensa tuolloin aivan pihalla uudesta työstä ja saaneensa toisistaan tukea. Nykyään heidän ystävyytensä on todella syvä, ja Aino-Kaisa kuvaileekin Silviaa ”elinikäiseksi parhaaksi ystäväkseen”.
 
Kansanedustajien haasteet ovat luultavasti hieman erilaisia kuin mitä Amazing Race heille tarjoilee, eikä heillä ole yhteistä matkakokemusta kuin yhden kielikurssin verran. Aino-Kaisa ja Silvia lähtevät kuitenkin voittamaan koko kisaa muun muassa sen voimalla, että he täydentävät toisiaan. Siinä missä Silvia kiihtyy silmänräpäyksessä nollasta sataan, Aino-Kaisa on todella rauhallinen ja harkitseva.
 
Fun fact: Aino-Kaisa kuvailee itseään sääntöpoliisiksi. Silvia on puolestaan nykyään niin arka, että häntä saattaa alkaa itkettää ennen maailmapyörään hyppäämistä.

Kaisa Mäkäräinen, 40, & Mari Eder, 35,
ystävykset ja ampumahiihtäjät

”Me jutellaan yleensä sellaisen keski-ikäisen miehen tasolla, mutta kun mennään pinnan alle, olen käynyt parhaat keskustelut Kaisan kanssa.”

Jos Amazing Race Suomi seikkaillaan lumisissa olosuhteissa, ovat Kaisa Mäkäräinen ja Mari Eder vahvoilla. Kaisa voitti ampumahiihtourallaan peräti kuusi MM-mitalia ja maailmancupin kokonaiskilpailun kolmesti. Mari puolestaan niitti menestystä kansainvälisellä tasolla niin maasto- kuin ampumahiihdossa.

Nyt jo aktiiviuransa lopettaneet Kaisa ja Mari ovat tottuneet ratkomaan tien päällä ongelmia. Heidän aloittaessaan kansainvälisen kilpailu-uran ampumahiihto oli niin pieni laji, että urheilijat joutuivat itse pähkäilemään käytännön järjestelyt.

Fun fact: Kaisa ja Mari pitävät jo Helsingin liikennettä niin haastavana, että ovat tyytyväisiä, jos pärjäävät Suomen pääkaupungissa.

Peter Vesterbacka, 55, & Thy ”Anna” Nguyen, 18,
mentori ja mentoroitava 

 
”Mä oon aina vierastanut sellaista ajatusta, että riittää kun on mukana ja katsotaan mihin se riittää. Jos lähdetään jotain tekemään, niin lähdetään täysillä.”

Peter Vesterbacka on yltiöpäinen ja energinen yrittäjä, joka on ollut monessa mukana. Ehkä parhaiten hänet tunnetaan urastaan peliyhtiö Roviossa Angry Birds -pelien kehittäjänä. Rovion jätettyään Peter on ollut mukana monessa, hän on puuhannut muun muassa tunneliyhteyttä Helsingin ja Tallinnan välille. Hänen parinsa Amazing Race Suomi -kisassa on hänen mentoroimansa 18-vuotias Thy ”Anna” Nguyen.

Peter on tutustunut Annaan osaomistamansa Finest Future -yrityksen kautta. Yhtiön tavoitteena on välittää ulkomaalaisia opiskelijoita suomalaisiin lukioihin. Anna on kotoisin Vietnamista ja käy nyt Mäntässä lukiota. Annan tulevaisuuden suunnitelmissa siintää suuntaaminen Aalto-yliopistoon tai kauppatieteiden ja johtamisen opiskelu Tampereella.

Fun fact: Peterille kisassa pahinta olisi se, että hän ei tajuaisi jotain päivänselvää tehtävää.

Janne Lehtonen, 40. ja Robin Hendry, 37,
ystävykset ja Erikoisjoukot-kouluttajat


”Ei tässä enää mitään parikymppisiä olla. Voi olla, että reissussa tulee uusia kammoja ja juostaan hämähäkkejä karkuun jossain viidakossa.”

Janne Lehtonen ja Robin Hendry ovat paitsi ystäviä myös entisiä ammattisotilaita erikoisjoukoista. Nykyään Janne ja Robin työskentelevät palomiehinä ja pyörittävät yhdessä crossfit-salia. Janne ja Robin luottavat toisiinsa kuin kiveen. Miehet kertovat, että ammattisotilasaikoina he ovat olleet tilanteissa, joissa oma henki on pitänyt uskoa toisen varaan.

Suuri yleisö tuntee kaksikon karskeina ja koviinkin otteisiin pystyvinä Erikoisjoukot-ohjelman kouluttajina. Amazing Race Suomi -seikkailussa Jannesta ja Robinista saatetaankin nähdä täysin uusi puoli. Kumpikin miehistä nimittäin aikoo lähteä matkaan omana itsenään – he kun eivät siviilissä esimerkiksi kommunikoi sotilaallisella kovuudella.

Fun fact: Robin sanoo olevansa niin kilpailuhenkinen, että siitä on tullut ystävien kesken jopa vitsi.

Katariina Kaitue, 56 & Benjamin Harima, 29, 
äiti ja poika

”Me ollaan kohta tunnettu toisemme 30 vuoden ajan. Kun tietää rakastavansa toista ja välittävän toisesta, on helpompi heittäytyä hankalampia hetkiä kohti.”

Näyttelijä Katariina Kaitue on nähty lukemattomissa rooleissa niin teatterissa, elokuvissa kuin tv-sarjoissakin. Hän on ollut jo vuodesta 1991 Kansallisteatterin vakituinen näyttelijä. Katariina sukeltaa Amazing Race -kisan pyörteisiin esikoispoikansa Benjaminin kanssa. 29-vuotias Benjamin työskentelee puolustusvoimien leivissä.

Äiti ja poika ovat viimeksi matkustaneet yhdessä kymmenisen vuotta sitten, joten heillä saattaa olla aluksi totuttelemista yhteisellä taipaleella. Seikkailustressi saattaa saada kaksikon kielen kannat laulamaan tavalla, joka voi säikäyttää sivullisia. Mutta ei hätää, kyse on vain siitä, että Katariinan ja Benjaminin perheessä on totuttu puhumaan suoraan kaikista asioista. Tottumattomat saattavat siis erehtyä luulemaan tilannetta riidaksi, vaikka Katariinalle ja Benjaminille kyse on normaalista keskustelusta.

Fun fact: Katariinaa jännittää etukäteen, alkaako hän kohdella aikuista poikaansa kuin pikkulasta.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.