TOP 10 asiat, jotka pitää muistaa autoillessa Euroopassa

Ajaminen vasemmalla puolella

Euroopassa suurin osa maista ajaa oikealla puolella tietä. Näin on, mutta Euroopassa on muutama maa, joiden alueella on hyvä ymmärtää, etttä ajaminen tapahtuukin vasemmalla puolella. Vasemmanpuoleinen liikenne on käytössä ainoastaan Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Kyproksella ja Maltalla. Muita vasemmanpuoleista liikennettä käyttäviä suosittuja matkailumaita ovat esimerkiksi Australia, Uusi-Seelanti, Etelä-Afrikka, Thaimaa ja Japani.

Nopeusrajoitukset

Nopeusrajoitukset vaihtelevat maittain Euroopassa. Esimerkiksi Saksan autobahneilla ei ole yleistä nopeusrajoitusta, mutta tietyillä osuuksilla ja tietyissä olosuhteissa nopeusrajoituksia voidaan soveltaa. On tärkeää aina noudattaa paikallisia nopeusrajoituksia.

EU:n puitepäätös sakkojen perinnästä toisista EU-valtioista (2005/214/YOS)

  • Puitepäätöksen ja voimaanpanolain perusteella jossakin toisessa EU:n jäsenmaassa tuomittu taloudellinen seuraamus voidaan periä Suomessa. Vastaavasti Suomessa tuomitut taloudelliset seuraamukset voidaan lähettää täytäntöönpantavaksi toiseen jäsenvaltioon. Toisista EU-maista peritään rahasakkoja, jotka ovat vähintään 70 euron suuruisia. Sakko voi olla pienempi, sillä 70 euron summa voi koostua varsinaisesta sakosta sekä sen päälle lisätyistä hallinnollisista tai muista kuluista.
  • Periminen tapahtuu niin, että sakon antaneen EU-valtion viranomainen lähettää sakon toisen maan viranomaiselle (Suomen tapauksessa Oikeusrekisterikeskukselle), joka puolestaan lähettää perintävaatimuksen rikkeen tehneelle autoilijalle.
  • Maksuvelvollinen voi valittaa kyseisestä Oikeusrekisterikeskuksen päätöksestä 30 päivän kuluessa. Valitukset käsittelee Pirkanmaan käräjäoikeus. Alkuperäisestä sakosta ei voi tässä yhteydessä enää valittaa, voi valittaa vain Oikeusrekisterikeskuksen päätöksestä täytäntöönpanna kyseinen seuraamus.

Auton vuokraus

Auton vuokraaminen on yleinen tapa tutustua Eurooppaan. On kuitenkin tärkeää muistaa, että vuokrausehdot voivat vaihdella maittain. Esimerkiksi jotkut vuokraamot saattavat vaatia kansainvälisen ajokortin.

Alkoholin ja ajamisen rajoitukset

Euroopassa alkoholin ja ajamisen rajoitukset vaihtelevat maittain. Joissakin maissa, kuten Tšekissä, promilleraja on 0.0%, kun taas toisissa maissa, kuten Ranskassa ja Saksassa, raja on 0.5%. On tärkeää olla tietoinen paikallisista rajoituksista.

Autovakuutus

Autovakuutus on pakollinen kaikissa Euroopan maissa. Vakuutuksen tulee kattaa vähintään kolmannen osapuolen vahingot. On tärkeää tarkistaa, että sinulla on voimassa oleva vakuutus ennen matkaa.

Jos rekisteröit auton EU-maassa, sille on otettava liikennevakuutus. Tämä pakollinen vakuutus on voimassa kaikissa EU-maissa. Se kattaa korvausvastuusi onnettomuudessa, josta koituu henkilö- tai omaisuusvahinkoja muille. Se ei kata muita kustannuksia (esim. oman ajoneuvosi vauriot).

Voit ottaa myös vapaaehtoisen kaskovakuutuksen muiden vahinkojen varalta (ajoneuvosi vauriot, ajoneuvosi tai sen sisältämien tavaroiden varastaminen, ilkivalta ja oikeusapu).

Lisä- tai kaskovakuutuksesta ei ole EU:n laajuisia sääntöjä. Tarkista ehdot vakuutusyhtiöstäsi ennen kuin matkustat ulkomaille. Vakuutusyhtiöt voivat soveltaa eri maissa eri sääntöjä. Vakuutuksesi voi olla rajoitettu ajallisesti (esim. kuukausi ulkomailla) tai alueellisesti (esim. 150 km säteellä kotimaasi rajasta) tai maa- ja riskikohtaisesti (esim. varkaudet tietyissä maissa).

Auton huolto

Auton huolto on tärkeä osa turvallista ajamista. Varmista, että autosi on hyvässä kunnossa ennen matkaa. Tämä sisältää renkaiden, öljytason ja jarrujen tarkistamisen.

Paikalliset liikennesäännöt

Paikalliset liikennesäännöt voivat vaihdella maittain. On tärkeää olla tietoinen näistä säännöistä. Esimerkiksi joissakin maissa on pakollista pitää ajovalot päällä päivällä.

Maksulliset tiet

Joissakin Euroopan maissa, kuten Ranskassa ja Italiassa, moottoriteillä on tietullit. On tärkeää olla tietoinen näistä maksuista ja varautua niihin.

Esimerkiksi:

Italiassa on  suurin osa moottoriteistä on maksullisia.  Italian moottoriteiden maksumenettelyjä voidaan kuvata joko suljetuksi (maksun suuruus määräytyy ajetun matkan mukaan) tai avoimeksi järjestelmäksi (ei lipuketta, maksu on kiinteä summa).  Näiden lisäksi uusilla moottoriteillä A36, A59 ja A60 ei voi maksaa lainkaan paikan päällä vaan käytössä on ”Free Flow” -järjestelmä, (ei pysähdytä eikä maksuja peritä maksuporttien kohdalla).

Kroatiassa peritään moottoritiemaksuja kaikilla moottoriteillä. Moottoriteitä ylläpitävät ja maksuja perivät sekä valtion yhtiö Hrvatske autoceste että yksityiset yhtiöt. Hinta vaihtelee matkan pituuden ja sen mukaan, mihin luokkaan ajoneuvo kuuluu.

Lähes kaikilla moottoriteillä peritään tiemaksuja. Moottoritiet on jaettu kahteen luokkaan: maksulliset autoroutes concédées ja maksuttomat autoroutes non concédées. Ranskassa on useita yhtiöitä, jotka ylläpitävät moottoritieverkostoa. Maksullisen tien viitoituksessa on sana ”péage”. Joistakin tieosuuksista pitää maksaa etukäteen, siis maksulliselle tielle ajettaessa. Useimmiten kuitenkin maksaminen tapahtuu maksulliselta tieosuudelta poistuttaessa tai maksullisella tieosuudella tieyhtiön vaihtuessa toiseksi yhtiöksi.

Turvallisuusvarusteet

Euroopassa on tärkeää varmistaa, että autossa on asianmukaiset turvallisuusvarusteet. Tämä voi sisältää heijastinliivit, varoituskolmio ja ensiapupakkaus. Joissakin maissa, kuten Ranskassa, on myös pakollista pitää alkometriä autossa.

MaaEnsiapulaukkuSammutinHeijastinliivi
AlankomaatEi pakollinenEi pakollinenEi pakollinen
AlbaniaPakollinenPakollinen linja-autoissa. Suositeltava muille ajoneuvoille.Ei pakollinen
AndorraEi pakollinen henkilöautossaEi pakollinenEi määräyksiä
BelgiaEi pakollinen ulkomailla rekisteröidyissä ajoneuvoissa.Pakollinen varuste Belgiassa rekisteröidyille ajoneuvoille.Pakollinen onnettomuuden tai konerikon vuoksi alueilla, jossa pysähtyminen on kielletty.
Bosnia ja HertsegovinaPakollinenPakollinen linja-autoissa.  Pakollinen mikäli ajoneuvosta poistutaan onnettomuuden tai konerikon vuoksi.
BritanniaEi pakollinenEi pakollinenEi pakollinen
BulgariaPakollinenEi pakollinen ulkomailla rekisteröidyssä autossa.Pakollinen varuste kaikille matkustajille, jos joutuu astumaan ulos autosta moottoriteillä. Koskee myös moottoripyöriä.
EspanjaEi pakollinenEi pakollinenPakollinen varuste kuljettajille kaikilla teillä ajoneuvosta ulos astuttaessa.
IrlantiEi pakollinenEi pakollinenEi pakollinen
IslantiEi pakollinenEi pakollinenEi määräyksiä
ItaliaEi pakollinen henkilöautossaEi pakollinen henkilöautossaPakollinen varuste kaikille matkustajille, jos joutuu astumaan ulos autosta huonon näkyvyyden vallitessa taajaman ulkopuolella. Ei koske moottoripyöriä.
ItävaltaPakollinen (laukun tulee olla likaa hylkivä)Ei pakollinenPakollinen varuste kuljettajille taajaman ulkopuolella ajoneuvosta ulos astuttaessa. Suositeltava motoristeille.
KosovoPakollinenSuositellaanSuositellaan
KreikkaPakollinenPakollinenEi pakollinen
KroatiaPakollinen. Ei koske moottoripyöriä.Pakollinen varuste kaikille kaupallisille ajoneuvoille.Pakollinen, ei koske moottoripyöriä.
KyprosEi pakollinen henkilöautossaEi pakollinen henkilöautoissa.Ei määräyksiä
LatviaPakollinenPakollinen Latviassa rekisteröidyille autoille, muille suosittellaan.Pakollinen varuste kuljettajille astuttaessa ulos ajoneuvosta kaikilla teillä huonon näkyvyyden vallitessa. Koskee myös moottoripyöriä.
LiechtensteinEi pakollinen henkilöautoissa.Ei pakollinen henkilöautoissa.Ei tietoa saatavilla.
LiettuaPakollinen. Ei koske mopedeja ja sivuvaunuttomia moottoripyöriä.Pakollinen. Ei koske mopedeja ja sivuvaunuttomia moottoripyöriä.Pakollinen kaikille.
LuxemburgEi pakollinen henkilöautossa.Ei pakollinen henkilöautossa.Pakollinen varuste kaikille matkustajille, jos joutuu astumaan ulos autosta moottoriteillä. Koskee moottoripyöriä sekä jalankulkijoita taajaman ulkopuolella huonon näkyvyyden vallitessa.
MakedoniaPakollinen. Ei koske moottoripyöriä.Ei pakollinen henkilö- tai matkailuautoissa, paitsi jos auton käyttövoimana on neste- tai maakaasu.Pakollinen varuste kuljettajille, astuttaessa ulos ajoneuvosta kaikilla teillä huonon näkyvyyden vallitessa. Koskee moottoripyöriä.
MaltaEi pakollinenEi pakollinenEi määräyksiä
MoldovaPakollinenPakollinenPakollinen varuste kuljettajille maanteillä ajoneuvosta ulos astuttaessa.
MonacoEi pakollinen henkilöautoissa.Ei pakollinen henkilöautoissa.Pakollinen varuste ajoneuvossa ja liiviä on käytettävä, jos joutuu astumaan ulos ajoneuvosta.
MontenegroPakollinen Ei pakollinenPakollinen varuste kuljettajille kaikilla teillä ajoneuvosta ulos astuttaessa.
NorjaEi pakollinenEi pakollinenPakollinen varuste Norjassa rekisteröidyille ajoneuvoille.
PortugaliEi pakollinenEi pakollinenPakollinen varuste Portugalissa rekisteröidyille ajoneuvoille.
PuolaEi pakollinen Suomessa rekisteröidyissä autoissa.Pakollinen Pakollinen jalankulkijoille pimeällä ja huonolla näkyvyydellä taajaman ulkopuolella.
RanskaEi pakollinenEi pakollinenPakollinen varuste kaikissa vähintään kaksi pyöräisissä ajoneuvoissa. Käytettävä ajoneuvosta ulos astuttaessa.
RomaniaPakollinenPakollinenPakollinen varuste ja liiviä on käytettävä ajoneuvosta ulos astuttaessa.
RuotsiSuositellaanSuositellaanEi määräyksiä
SaksaEi pakollinen Suomessa rekisteröidyissä autoissa.Ei pakollinenEi pakollinen ulkomailla rekisteröidyissä autoissa.
SerbiaPakollinenEi pakollinenPakollinen varuste ajoneuvossa ja liiviä on käytettävä ajoneuvosta ulos astuttaessa.
SlovakiaPakollinenEi pakollinenPakollinen varuste kaikille matkustajille ajoneuvosta ulos astuttaessa taajaman ulkopuolella.
SloveniaSuositellaan. Pakollinen varuste Sloveniassa rekisteröidyille ajoneuvoille.Ei pakollinenPakollinen varuste kaikille matkustajille astutaessa ulos moottoriteillä. Ei koske moottoripyöriä.
SuomiEi pakollinenEi pakollinenPimeään aikaan jalankulkijan on käytettävä heijastinta. Kuljettaja ja matkustaja muuttuvat jalankulkijoiksi autosta ulos tullessaan. Autoliitto suosittelee heijastinliivien käyttöä
SveitsiEi pakollinen henkilöautossaEi pakollinen henkilöautossaEi pakollinen
TanskaSuositellaanSuositellaanSuositellaan hätätilanteiden varalta.
TšekkiPakollinenEi pakollinen henkilöautossaPakollinen
TurkkiPakollinen, ei koske moottoripyöriä.Pakollinen, ei koske moottoripyöriä.Ei määräyksiä
UkrainaPakollinenPakollinenEi määräyksiä
UnkariPakollinen henkilöautossa.Ei pakollinenPakollinen varuste kaikille matkustajille astuttaessa ulos ajoneuvosta taajaman ulkopuolella iltaisin, tai huonon näkyvyyden vallitessa.  
Valko-VenäjäPakollinenPakollinenEi määräyksiä
VenäjäPakollinenPakollinenEi pakollinen
ViroEi pakollinen yksityiskäyttöön rekisteröidyissä autoissa.Pakollinen ulkomailla rekisteröidyille ajoneuvoille vain, jos sammutin on pakollinen ajoneuvon rekisteröintimaan määräysten mukaan. (Ei moottoripyörissä)Pakollinen varuste autosta ulos astuessa.

Ajokortti ja henkilöllisyystodistus

Kun ajat Euroopassa, sinun on aina pidettävä mukana ajokorttia ja henkilöllisyystodistusta. Joissakin maissa saatetaan vaatia kansainvälistä ajokorttia, joten on tärkeää tarkistaa vaatimukset ennen matkaa.

Yhteenveto

Autoilu Euroopassa voi olla hieno kokemus, mutta on tärkeää olla tietoinen erilaisista säännöistä ja vaatimuksista. Tämä sisältää tietämisen, millä puolella tietä ajetaan, paikalliset nopeusrajoitukset, autovakuutusvaatimukset ja turvallisuusvarusteiden käyttö. Muista aina tarkistaa paikalliset säännöt ja määräykset ennen matkaa.

Lisätietolinkit

  1. Euroopan liikennesäännöt
  2. Autovakuutus Euroopassa
  3. Auton vuokraus Euroopassa

Lähteet

  1. Eurostat: Motorisation Rate
  2. World Bank: Motor third-party liability insurance
  3. Insurance Europe: European Motor Insurance Markets

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.