Vain selvinpäin rattiin – varmista myös aamuiset ajot

Alkoholi on merkittävä riskitekijä liikenteessä. Kuva Nina Mönkkönen/Liikenneturva

Jo pienikin määrä alkoholia veressä huonontaa ajokykyä ja lisää onnettomuusriskiä. Ajokunto tulee arvioida tarkkaan vielä seuraavana päivänäkin, jos on edellisenä iltana nauttinut alkoholia. Liikenneturvalla on päihteiden kannalta liikenteeseen liittyvä yksi vahva viesti: jos otat, et aja.

Krapula heikentää ajokykyä

Rattijuopumuksen raja ylittyy, kun veren alkoholipitoisuus on vähintään 0,5 promillea. Ajokyky ei kuitenkaan tunne rattijuopumusrajoja. Jo pienempikin veren alkoholipitoisuus huonontaa ajokykyä ja nostaa onnettomuuteen joutumisen todennäköisyyttä.

Myös seuraavan päivän krapulainen tila vaikuttaa ajokykyyn, vaikka alkoholia ei enää veressä olisikaan. Lähes kaikki tunnistavat kokemuksen, kun on hieman väsynyt ja jäykkä, eikä reaktiot tai huomiokyky ole parhaimmillaan. Silloin ei kannata tarttua rattiin, koska vähäuninen tai huonosti nukuttu yö vain tehostaa kostean illan haittoja.

”Jos tietää, että seuraavana päivänä on toimittava kuljettajana, kannattaa alkoholittomasta linjasta tehdä päätös jo etukäteen. Silloin ei tarvitse seuraavana aamuna miettiä, onko alkoholi jo haihtunut kehosta, kun se ei ole sinne asti ikinä päässytkään ” kertoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

Estä päihtyneenä ajaminen

Yksi neuvo on pysynyt samana jo vuosikymmeniä – jos otat, et aja. Oma auto kannattaa jättää suosiolla kotiin viihteelle lähtiessä. Päihtymyksen ja ajoneuvolla ajamisen ei pidä päästä kohtaamaan missään vaiheessa.  

Myös kavereiden ajokuntoa kannattaa seurata ja tarvittaessa estää kännissä tai kamoissa ajaminen.

”Ryhmäpaine saattaa varsinkin nuorilla kasvaa suureksi. Tarvitaan vain sen yksi rohkea, joka uskaltaa estää päihtyneen siirtymisen auton rattiin. Tämä saattaa pelastaa henkiä” muistuttaa Elovaara.

Vinkit pikkujoulukauden liikkumiseen:

  • Mieti ennakkoon, kuinka pääset perille ja takaisin, niin tiedät vaihtoehtosi.
  • Jos otat, älä aja – valitse taksit tai julkinen liikenne.
  • Mene vain selvän kuljettajan kyytiin ja ota avaimet pois kaverilta, joka pyrkii rattiin juopuneena.
  • Älä kiirehdi juhlaillan jälkeen rattiin – varmista ajokuntosi myös aamulla.

Ajankohtaista: F1 kausi päättyy tiukassa tilanteessa

Tämän kauden 2021 F1-kiertue päättyy viimeiseen kisaan tilanteessa, missä Lewis Hamilton ja Max Verstappen lähtevät tasapisteissä ja Valtteri Bottas kolmantena. Tallien välisessä kisassa Mercedes keräsi viime kisassa potin, joka lisäsi välimatkan 41 pisteeseen, joten tallimestaruus on Mercedekselle menossa, mutta kumpi voittaa mestaruuden? Hamilton vai Verstappen? Samalla tämän kauden viimeinen kisa on erään suomalaisen Kimi Räikkösen viimeinen F1-kisa.

Kauden päättävä kisa ajetaan Abu Ddapissa. Abu Dhabin Grand Prix on Formula 1 -sarjan osakilpailu, joka on järjestetty kaudesta 2009 alkaen Yas Marinan moottoriradalla Abu Dhabissa Yhdistyneissä arabiemiraateissa. Viime vuonna tämän 5,5 kilometria pitkän ja 55 kierrosta ajettavan kisa voitti Max Verstappen ja Bottas oli toinen ja Hamilton kolmas. Edellisenä vuosina voittoon on ajanut Lewis Hamilton peräti 6 kertaa (2 peräkkäin ennen Verstappenia) ja Bottaskin kerran vuonna 2017. Kimi Räikkönenkin on voittanut aikoinaan Lotus-Renaultin ratissa vuonna 2012 tämän kisan.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.