World Rally Championship 2024: Kuka voittaa Rally de Portugalin?

Rallin MM-sarjasta vuonna 2024 ajettu kolme osakilpailua ja seuraavana on vuorossa 18.-21.4. kilpailtava Kroatian ralli. Tässä artikkelissa luomme kuitenkin katseemme siitäkin eteenpäin, nimittäin kauden viidenteen osakilpailuun, Portugalin ralliin. Portugalin ralli pidetään 9. -12. toukokuuta ja kyseessä on kauden toinen puhtaasti soralla ajettava ralli.

MM-sarja on saatu täyteen vauhtiin ja koska MM-taistelu käy kuumana, varsinkin kun hallitseva maailmanmestari ei kilpaile täyttä kautta ja kenttä on siis avoin. Tässä taistelussa jokainen piste on äärimmäisen tärkeä. Portugalin ralli on avainasemassa aloittaessaan kahdeksan sorakisan putken. Tässä artikkelissa käymme läpi kautta tähän mennessä ja spekuloimme sitä, kuka voittaa Portugalin rallin vuonna 2024.

Aiemmat Portugalin rallit

Portugalin ralli järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1967, vuonna 2020 ralli peruttiin, joten vuoden 2024 järjestetään historian 57. Portugalin ralli. Osana rallin MM-sarjaa Portugalin ralli on ollut vuosina 1973-2001 ja uudelleen vuodesta 2007 lähtien. Tänä aikana 56 Portugalin rallia ovat tuoneet 36 eri voittajaa 12 eri maasta. Viimeisimpänä maana voittajalistalle lisättiin Viro, kun tänäkin vuonna mukana oleva Ott Tänak valloitti Portugalin rallin maailmanmestaruusvuonnaan 2019.

Viimeisimpänä kahtena vuotena Portugalin rallin on myös voittanut maailmanmestaruuden vienyt kuljettaja, joten enteet ovat hyvät sille kuljettajalle, joka tämän kilpailun voittaa. Nykyisistä kuljettajista Tänakin ja hallitsevan maailmanmestarin lisäksi Portugalissa ovat voiton vieneet myös Elfyn Evans, joka voitti vuonna 2021, sekä Belgian Thierry Neuville, joka voitti vuonna 2018.

Oma lukunsa on tietenkin Sebastien Ogier, joka on voittanut Portugalin rallin peräti viisi kertaa. Hän on lopettanut täysipainoisen MM-sarjan kiertämisen vuonna 2021 voitettuaan kahdeksannen mestaruutensa, mutta senkin jälkeen ajanut joka kausi muutamia kilpailuja. Vielä ei ole tiedossa onko Portugalin rallin historian menestynein kuljettaja tällä kertaa lähtöviivalla.

Kauden kulku tähän mennessä

Portugalin ralli on siis kauden viides osakilpailu, mutta tätä artikkelia kirjoittaessa takana on vasta kolme kilpailua. Jokaisessa kilpailussa on ollut eri voittaja. Monte-Carlon rallin voitti Thierry Neuville, mutta Ruotsin rallin ja Kenian rallin voittajat ovat olleet kilpailijoita, jotka eivät aja täyttä MM-sarjaa, eivätkä näin ollen ole mestaruustaistossa mukana. Moottoriurheilu on yllätyksiä täynnä ja voittajaa ratkoessa pelkän vauhdin lisäksi ratkaisee myös tekniikan kestäminen.

Uudistunut pistejärjestelmä on tuonut oman mausteensa tähän kauteen. Itse kilpailun voitosta ei nimittäin saa lainkaan pisteitä, vaan suurin osa pisteistä jaetaan lauantain tilanteen perusteella. Pisteet kuitenkin saa vain, jos ajaa kokonaiskilpailussa maaliin asti. Lauantain jälkeen kilpailua johtava saa 18 MM-pistettä. Sunnuntain nopein puolestaan saa 7 pistettä ja lisäksi Power Stage -erikoiskokeen voittaja saa 5 pistettä. Power Stage on aina kilpailun viimeinen erikoiskoe.

Nykyisellä pistejärjestelmällä onkin täysin mahdollista, että kilpailun voittaja ei saa eniten pisteitä kilpailussa. Näin kävi jo tällä kaudella Ruotsin rallissa, kun kilpailun voittaja sai 19 pistettä, mutta kilpailussa toiseksi sijoittunut Elfyn Evans keräsi kaikkiaan 24 pistettä. Kenian rallissa voittaja puolestaan sai 20 pistettä, kokonaiskilpailussa viidenneksi jäänyt Neuville 19 pistettä ja toiseksi sijoittunut Takamoto Katsuta 18 pistettä.

MM-sarjan kärjessä on kolmen osakilpailun jälkeen Thierry Neuville, joka on kerännyt 67 pistettä, mutta heti perässä vaanii 61 pisteen Elfyn Evans. Kolmantena on yllättäen Adrien Fourmax, ennen Ott Tänakia.

Kilpailun voittajasuosikit

Täyden kauden ajavista kilpailijoista Fordin kaksikolla tuskin on mahdollisuuksia kilpailua voittaa.  Muista neljästä kuljettajasta Viron Ott Tänak on vuoden 2019 maailmanmestari ja oli yksi suurimmista mestarisuosikeista tähän kauteen lähdetteässä. Belgian Thierry Neuville puolestaan on voittanut 20 MM-rallia ja yltänyt MM-sarjassa kolmen joukkoon peräti kahdeksan kertaa, vaikka maailmanmestaruus onkin vielä kiertänyt belgialaista.

Elfyn Evans on voittanut kahdeksan MM-rallia ja ottanut kolme MM-hopeaa. Nämä kolme kilpailijaa ovat kuljettajia, jotka voivat voittaa minkä tahansa kilpailun. Varsinkin hyvin kauden aloittaneet Neuville ja Evans lähtevät Portugaliin voittajasuosikkeina. Sen sijaan Takamoto Katsutalta rallin MM-osakilpailuvoitto vielä puuttuu. Mies on kuitenkin jo useampaan otteeseen noussut palkintokorokkeelle, joten ensimmäinen voitto lähestyy.

Osa-aikaiset kuljettajat

Koko kauden kiertävien lisäksi Toyota kuitenkin tarjoaa jokaiseen kilpailuun kolmannenkin voittajasuosikin. Monte Carlossa ja Kroatiassa osa-aikainen kuljettaja on ollut 9-kertainen maailmanmestari Ranskan Sebastien Ogier. Ruotsissa ja Keniassa puolestaan osa-aikaisena on ollut kaksi edellistä rallin maailmanmestaruutta voittanut nuori kuljettaja, joka kykeni Keniassa voittoon. Kumpi tahansa näistä ajaa Portugalissa, on varmasti yksi suurimmista voittajasuosikeista.

Hyundain osa-aikaisesti kilpailevat eivät ole yhtä nimekkäitä, mutta jokainen kolmesta vaihtoehdosta on pystynyt MM-rallivoittoihin ja juuri Ruotsin rallissa Hyundain osa-aikainen kuljettaja nappasi voiton nimiinsä. Tästä huolimatta Hyundain kolmatta autoa ajavaa ei voida pitää Portugalin rallin ennakkosuosikkeihin kuuluvana.

Ennustus

Portugalin rallin kilpailusta tulee äärimmäisen kova, mutta meidän arviomme on, että tiukan taistelun kääntää lopulta edukseen Thierry Neuville, jonka mestaruusnälkä on hirmuinen ja voi hyvällä syyllä veikata, että nyt on paras mahdollisuus mestaruuteen. Ogier ei kierrä enää koko sarjaa ja kaksi edellistä mestaruutta voittanut kuljettaja pitää täyden kauden kiertämisestä välivuotta. On hyvin mahdollista, että hallitseva maailmanmestari palaa taas vuodeksi 2025 kilpailemaan kaikkiin osakilpailuihin, jolloin muiden on paljon vaikeampaa mestaruutta ottaa.

Portugalin rallissa ykköshaastaja on edellä mainittu Ogier, jos edes osallistuu. Hän tuntee Portugalin rallireitit kuin omat taskunsa ja voi kilpailla ilman paineita, koska ei tavoittele mestaruutta. Evans ja Tänak lyövät oman haasteensa myös peliin.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.