8 kysymystä uusien talvirenkaiden ostajalle 

Uudet talvirenkaat kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen kuin talvisää pääsee yllättämään. Näiden kysymysten avulla löydät sopivat talvirenkaat autoosi helpommin!

Selvitä, millaiset talvirenkaat tarvitset 

Oikeiden talvirenkaiden valitseminen autoosi voi parantaa huomattavasti ajoturvallisuutta ja suorituskykyä talviolosuhteissa. Vastaa näihin kysymyksiin ennen rengaskaupoille lähtemistä, niin tiedät, millaiset renkaat tarvitset. 

  1. Nastat vai kitkat?

Ensimmäinen askel on arvioida alueen talviolosuhteita. Jos asut alueella, jossa on paljon lunta ja jäätä sekä vaihtelevat sääolosuhteet, nastarenkaat tarjoavat paremman pidon. Toisaalta, jos alueesi talvet ovat todella lumisia, kitkarenkaat saattavat olla parempi valinta.

Kitkarenkailla jarrutusmatka on pidempi. Nastat ovat turvallisemmat talvirenkaat etenkin jäällä, mutta kitkarenkaat ovat mukavammat ja hiljaisemmat ajaa. Talvirenkaiden urasyvyys tulisi olla mieluiten vähintään viisi millimetriä. 

Talvirenkaiden käyttöä säätelee tieliikennelaki: niitä tulee käyttää marraskuusta maaliskuuhun ja kelin vaatiessa. Kitkarenkaat voi vaihtaa autoon nastarenkaita laveammalla aikataululla. Kitkarenkaat voivat olla hieman edullisemmat, eivätkä välttämättä kulu yhtä nopeasti kuin nastarenkaat. 

Kannattaa muistaa, että pitävät talvirenkaat tulee vaihtaa autoon etukäteen sen mukaan, millainen sää ajokohteessa on. Jos siis olet ajamassa syksyllä tai keväällä esimerkiksi Helsingistä Ouluun, saatat joutua vaihtamaan autoon talvirenkaat matkasi ajaksi. 

  1. Minkä kokoiset renkaat olet hankkimassa?

Tärkein asia on tietää autosi rengaskoko. Tieto löytyy yleensä auton omistajan käsikirjasta tai auton ovipilarista olevasta tarrasta. Renkaiden tulee olla oikean kokoiset, jotta ne sopivat vanteisiin ja autosi jousitukseen.

  1. Millaiset ovat laadukkaat talvirenkaat? 

Vertaile eri talvirengasmalleja keskenään ja tarkista niiden ominaisuudet, sillä ne vaikuttavat muun muassa polttoainekulutukseen. Renkaan korkea vierintävastus lisää polttoaineen kulutusta. Renkaan polttoainetehokkuus on luokiteltu asteikolla A – G, jossa A-luokan renkaat kuluttavat vähiten polttoainetta. Polttoainetehokkaammat renkaat ovat yleensä kalliimpia, mutta säästävät vuodessa tankkauksesta jopa useita satoja euroja. 

Myös märkäpito on ilmoitettu asteikolla A – G, jossa A-luokan renkaissa on paras märkäpito. Renkaiden melutaso on ilmoitettu desibeleinä. Talvirenkaissa melutaso on yleensä 65 – 75 desibeliä. 

  1. Mihin rengasmerkkeihin tai -valmistajiin luotat?

Panosta laadukkaisiin renkaisiin tunnetuilta valmistajilta. Laadukkaat talvirenkaat tarjoavat paremman pidon ja turvallisuuden talviolosuhteissa. Ne kestävät myös pidempään, joten sijoitus laatuun kannattaa. Hobbyhall.fi-verkkokaupasta löydät esimerkiksi Continentalin, Goodyearin, Nokian ja Michelinin laadukkaat ja luotetut renkaat. 

  1. Mitä muut asiakkaat ovat sanoneet talvirenkaista?

Lue muiden autoilijoiden kokemuksia ja arvosteluja valitsemistasi talvirenkaista. Tarkista myös, miten talvirengasmalli on pärjännyt testeissä. Näin saat tietoa renkaiden todellisesta suorituskyvystä eri olosuhteissa.

  1. Paljonko talvirenkaat saavat maksaa?  

Talvirenkaat maksavat yleensä enemmän kuin kesärenkaat. Vaikka laatu on olennaista, on myös tärkeää asettaa realistinen budjetti. Etsi parhaat renkaat sinulle sopivasta hintaluokasta. Hobbyhall.fi-verkkokaupasta voit etsiä nasta- ja kitkarenkaita kaikissa hintaluokissa. Edullisimmat talvirenkaat maksavat muutaman kympin kappaleelta. 

  1. Mitä rengasmerkinnässä lukee?

Euroopan unionissa myytävissä talvirenkaissa on ”Alpine” -symboli, joka osoittaa, että ne ovat hyväksyttyjä talvikäyttöön. Symboli näkyy yleensä rengasmerkinnässä. Tarkista rengasmerkinnästä myös renkaan koko ja ominaisuudet. Varmista, että ne ovat samat kuin mitä myydessä ilmoitettiin. Rengasmerkinnästä näet myös renkaan valmistusajankohdan. 

  1. Haluatko hankkia vanteet samalla? 

Jos haluat hankkia autoosi myös vanteet, harkitse talvirengassarjan ostamista, joka sisältää renkaat valmiiksi vanteille asennettuna. Näin voit vaihtaa renkaat helposti talviajan alkaessa ja keväällä.

Jos olet epävarma talvirenkaiden suhteen, voit tarkistaa autosi valmistajan rengassuositukset tai jutella rengasliikkeen asiantuntijoiden kanssa. Voit vaihdattaa talvirenkaat autokorjaamolla, jolloin ammattilaiset säätävät samalla muun muassa rengaspaineet oikealle tasolle. Verkkokaupasta, kuten Hobbyhall.fi-verkkokaupasta, tilatessa talvirenkaat ovat kuitenkin usein edullisemmat ja renkaiden kotiinkuljetus onnistuu nopeasti. 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.