Esilämmitä auto ja varmista näkyvyys

Syksyn kosteus vaihtui talven pakkasiin koko maassa. Liikenneturva muistuttaa, että kuljettajan on kyettävä havainnoimaan liikenteessä joka suuntaan. Pieni kurkistusaukko eteenpäin ei riitä. Riittävä esilämmitys helpottaa jään ja lumen poistoa sekä pitää huurteen pois ikkunoista.

Tien päälle ei pidä lähteä iglussa istuen, vaan talvikeleissä ajoneuvo on putsattava huolellisesti lumesta ja jäästä ennen liikkeellelähtöä. Kuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva

Auton esilämmityksen monet hyödyt

Talvikeleillä on tärkeää huolehtia, että näkyvyys autosta ulos on riittävä. Lähtöä kannattaa ennakoida ajoissa ja huolehtia auton esilämmityksestä sekä varata aikaa lumen ja jään poistoon. Esilämmitys nopeuttaa jään sulamista tuulilasista, koska moottori on valmiiksi lämmin ja puhaltimet antavat nopeammin lämmintä ilmaa.

”Valmiiksi lämmin auto on mukavampi ja turvallisempi, kun turvavyön voi kiinnittää oikein ilman paksuja toppavaatteita. Moottorin esilämmitys vähentää moottorin kulumista ja lähipäästöjä. Ja näin ollen kuormittaa ympäristöä vähemmän. Kylmäkäynnistys ja joutokäynti eivät kumpikaan ole kannatettavia tapoja”, vahvistaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen.

Pohjonen muistuttaa, että autoa saa käyttää joutokäynnillä enintään kaksi minuuttia. Jos pakkasmittari näyttää kylmempää kuin -15, saa auto olla joutokäynnillä korkeintaan neljä minuuttia.

Näkyvyys kirkkaana koko matkan

Riittävä esilämmitys ehkäisee myös huurtumista. Jos matkan aikana huurretta alkaa muodostua ikkunoihin, saa kosteuden pois nostamalla puhallintehoa ja -lämpöä. Kosteuden on poistuttava autosta, joten ilman kierrosta on huolehdittava. Tästä syystä onkin tärkeää tietää miten oman auton sisäpuhaltimet toimivat.

Viisi vinkkiä näkyvyyden varmistamiseen talvikeleillä:

  • Esilämmitä auto. Se ehkäisee lasien jäätymistä ja huurtumista, mutta helpottaa useimmiten myös lumien putsaamista. Turvavyön kiinnitys oikein onnistuu ilman paksuja toppavaatteita esilämmitetyssä autossa helpommin.
  • Putsaa auto huolellisesti lumesta ja jäästä ennen liikkeellelähtöä. Kiinnitä huomiota myös valojen puhtauteen.
  • Ehkäise kosteuden kertyminen sisätiloihin kopistelemalla lumet kengistä, kun istut autoon.
  • Kytke lämmin puhallus voimakkaana tuulilasille, jotta lasit pysyvät auki ajon aikana. Optimisäädöt selviävät mallikohtaisesta ohjekirjasta.
  • Kytke auton varsinaiset ajovalot päälle, jos huomiovaloautomatiikka ei sitä tee.

Pelaamista ja muuta ajanvietettä aikuisille

Siitä lähtien kun kotitietokoneet ja pelikonsolit tulivat koteihin 80-luvulla, on yleinen asenneilmapiiri pelaamista kohtaa muokkaantunut nykyisenlaiseksi. Nykyään on nimittäin aivan hyväksyttävää aikuisille sekä miehille, että naisille pelata mobiilipelejä, vaikka linja-autopysäkillä, kahvitauolla tai vaikkapa metrossa matkustaessaan. Kaikenlaiset mobiilipelit ovat lisääntyneet, niin kasinopelit kuten vaikkapa ruotsalaisen NetEnt pelistudion suosikit, e-urheilupeli esportal sivustolta kuin muut ajanvietepelit – itseasiassa markkinoilla on jopa omia pelipuhelimiakin jo saatavilla. Yhtä hyvin sitä voi pelata pasianssia tai laittaa bingo kierroksen käyntiin. Ja olet sitten ruotsinkielinen tai suomenkielinen tms, niin omalla kielelläsi pääset pelaamaan aivan yhtä hyvin – esim. Duelzin pelit ovat täysin ruotsin kielelläkin saatavissa. Pelaamistahan voi nykyään mobiilisti harrastaa aivan loistavasti sitten myös lomamatkalla, vaikka siellä Kanariansaaret -kiertomatkalla ensi talvena.

Pelaamisen ohessa ei pidä unohtaa liikuntaa, lue vaikka Sim Liivik ajatuksia. Ja kaiken tekemisen, opiskelun ja mahdollisen itsensäkehittämisen parissa, kannattaa miettiä niitä omia talousasioitakin, ja siinä mielessä pienlaina saattaa olla mielenkiintoinen vaihtoehto. Eihän sitä koskaan tiedä, jos kaiken uuden oppimisen ohessa mieleesi tuleekin tehdä kotiisi retrosisustus. Retro voi tulla vastaan ihan tulevana jouluna, esimerkiksi pakkausmateriaalit – niissä kun alkaa olla vaikka kuinka paljon vaihtoehtoja jo aivan kotioloissakin. Ps. tiedätkö muuten mikä Budbee on, ja mitä se toi tullessaan Suomeen? Ja muute joulusta puheenollen, mitä jos tänä jouluna teettäisit julisteet omasta kuvasta, tai jopa t-paidan omalla tekstillä ystävällesi? Tai miksei vaikka The Witcher eli noitusin kirjojen ja TV-sarjan innoittamana jotain sinnepäin?

Entäs sitten se turvallisuus ja netissä pelaaminen? Nettiliikenne lienee hyvin suojattua, mutta muuten kannattaa miettiä niitä VPN-ratkaisuja, yritysturvallisuutta ja sitä oman laitteen turvasovelluksia, ovat ne kunnossa, ja ovatko oman laitteesi sovellukset edes ajan tasalla eli päivitettyjä?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.