Jääradan SM-kausi huipentuu Pihtiputaalla – Isäntäseuran ensimmäinen kansallinen kilpailu

Pihtiputaan Moottorikelkkailijat järjestää ensimmäisen kansallisen kilpailunsa tulevana lauantaina. Kyseessä on heti moottoripyörien jääradan Suomen mestaruudet ratkaiseva, kauden viimeinen osakilpailu.

Vuonna 1992 perustettu Pihtiputaan Moottorikelkkailijat (PihMK) on keskittynyt pääasiassa moottorikelkkailun harrastustoimintaan ja reittien ylläpitämiseen. Nyt toimintaa ollaan viemässä askel eteenpäin. Seura nimittäin liittyi Suomen Moottoriliiton jäseneksi muutamia viikkoja sitten, ja jo tämän viikon lauantaina PihMK järjestää ensimmäisen kansallisen kilpailunsa. Jääradan SM-sarjan päätösosakilpailu käydään Pihtiputaan keskusta-alueella, yleisellä Hiekan uimarannalla.

– Kisa ajetaan erinomaisessa paikassa, minne yleisön on helppo tulla. Rata on kohtuullisen leveä ja vauhdikas. Uskoisin, että päivän aikana nähdään tiukkaa vääntöä sijoituksista, Pihtiputaan jääratakilpailun idean takana vahvasti vaikuttava ja itsekin jäärataa ajanut Eetu Ihalainen kertoo.

– Ylläpidän toisella järvellä treenirataa ja Aki Ajo on monta vuotta puhunut, että meidän pitäisi myös tehdä kisa. Nyt sen järjestämme, yhteistyössä Konneveden Moottorikerhon kanssa.

Tuoreella Suomen Moottoriliiton jäsenellä, Pihtiputaan Moottorikelkkailijoilla, ei ole vielä omia ajajalisenssikuljettajia mukana kilpailussa, mutta tulevaisuudessa tilanne saattaa olla toinen. Moni alueella harrastava edustaa kilpaillessaan Konneveden Moottorikerho / UA:ta, niin myös Ihalaisen Tuomas-poika, joka ajaa ensimmäistä talveaan Junior-luokassa.

– Tuomas on yhdeksänvuotiaana luokan nuorimpia kuskeja ja ajaa vasta ensimmäistä talveaan 85-kuutioisella pyörällä. Hän ajoi viime vuonna 65-kuutioisella. Tuomas on kisannut myös supermotossa ja harrastellut vähän crossia.

Lauantaina ratkaistaan Suomen mestaruuksien lopullinen kohtalo pääluokissa A450 ja A250. Lisäksi 10-15-vuotiaat juniorit päättävät SM-kautensa ja 125-kuutioisilla pyörillä ajavat kuljettajat 125-luokan sekä 45-80-vuotiaat ajajat Master-luokan Suomen Cupinsa. Radalla nähdään myös kansalliset luokat B250 ja B450.

Yleisöllä on kilpailuun vapaapääsy ja paikalta löytyy makkarakioski. Harjoitukset alkavat kello 10:00 ja kilpailuerät kello 12:00.

Kilpailupaikan osoite on Pohjoisniementie 1, Pihtipudas. Yleisöparkkina toimii ravirata.

Kilpailupäivän tapahtumia on mahdollista seurata myös suorana lähetyksenä MJP-Eventsin YouTube-kanavalla:

Rantala vahvoilla SM-pääluokissa

Luonnonjäillä järjestettävä jääratakausi on usein sääolojen armoilla, mutta sääennuste lupailee loppuviikon ajaksi hienoja pakkaskelejä. Tänä vuonna Suomen mestaruussarja koostuu kahdesta kilpailusta.

Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Ossi Rantala oli erittäin kovassa vireessä oman seuransa järjestämässä SM-avauksessa voittamalla sekä A450- että A250-luokan kummatkin erät Seinäjoella kuukausi sitten. Menestyminen ei ole Rantalalle vierasta, sillä hän vei A250-luokan Suomen mestaruuden kaudella 2021 ja oli sitä edeltäneenä talvena SM-pronssilla. Viime vuonna luokasta jäi käsiin nelospaikka, tasapisteissä SM-pronssisijan kanssa. Rantala testasi myös osaamistaan A450-luokassa yhden SM-erän verran voittaen sen. Tänä talvena Rantala on panostanut kumpaankin luokkaan.

– Voittoja lähdin hakemaan ja ne tulivatkin Seinäjoella. A250-luokassa oli tosi tiukka vääntö erien aluissa ja vaihdoimme Ajon Niklaksen kanssa sijoituksia useasti. Loppuerässä muilla oli vaikeuksia ja minulla kulki. A450-luokan ensimmäinen erä oli helpompi, mutta toinen tiukempi, Rantala muistelee kauden avausta.

– Minulla oli viime talvena uusi pyörä eivätkä säädöt olleet kisoissa ihan kohdallaan. Erien alut eivät niin kulkeneet enkä sitten ehtinyt nousta loppuerien aikana. Kausi oli vähän pettymys, kun ei ollut heti ”attackia” päällä. Tähän talveen tein kovaa duunia treenikaudella ja myös kisakauden aikana.

Rantala ei osaa suoralta kädeltä sanoa, kumman luokan pyörä sopii hänelle paremmin. Eri kuutioilla varustettuja pyöriä ajetaan eri tavalla.

– Isolla pyörällä jarrutetaan enemmän ja kovemmin. Pikkupyörällä puolestaan ajetaan esimerkiksi mutkan keskiosa kovempaa.

Rantala on käynyt ajamassa Pihtiputaan harjoitusradalla, mutta kilpailurata on kaikille uusi.

– Lauantainen rata on tosi erilainen kuin Seinäjoella. Se ei ole yhtä vauhdikas, vaan teknisempi. Täysillä lähden ajamaan, mutta tulen saamaan kovaa vastusta. Minulla on kuitenkin kaikki valmiina mestaruuksien voittamiseen.

Kesäoloissa flat trackissä kahdesti maailmanmestaruuden voittanut, Heinolan Moottorikerhon Lasse Kurvinen on jäällä A450-luokan SM-sarjassa toisena. Varkaus Racing Teamin Valtteri Koponen pitää kolmospaikkaa.

A250-luokan SM-sarjan kakkospaikalla on Tuusulan Moottorikerhon Tatu Lauslehto ja kolmantena Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Heikki Ojalehto.

Junior-luokan SM-kärkikolmikon muodostavat Jalasjärven Moottorikerho / UA:n Aatos Pirttinen, Helsingin Moottorikerhon Mauno Keskikallio ja Warkauden Moottoripyöräurheilijoiden Niko Hatva.

125-luokan toistaiseksi ainoan Suomen Cup -erän ykköseksi ajoi Kouvolan MC:n Juuso Tani ennen Varkaus Racing Teamin Juho Mähöstä ja Pietarsaaren Moottorikerhon Isac Krohnia.

Master-luokan Suomen Cupissa on järjestetty yksi erä, jonka voitti Kuopion Moottorikerhon Mikko Huttunen. Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Janne Rantala on sarjassa toisena ja Warkauden Moottoripyöräurheilijoiden Sami Kemppainen kolmantena.

Aikataulu lauantai 11.3.2023

SM-Jäärata Pihtiputaan Moottorikelkkailijat ry

Katsastus ja ilmoittautuminen 7:30 – 9:00
Ohjaajakokous Lähtösuoralla 9:30

Harjoitukset / aika-ajo 10:00 –
4 kierrosta / luokka
Järjestys: Junior, A250, 125, B250, (harjaus) A450, Master, B450

Kilpailu 12:00 –
Lähtö 1 SM Junior lähtö 1 8 kierrosta
Lähtö 2 SM A250 lähtö 1 8 kierr.
Lähtö 3 125 6 kierr.

Harjaustauko

Lähtö 4 SM A450 lähtö 1 8 kierr.
Lähtö 5* SM Junior B-finaali lähtö 1 6 kierr.
Lähtö 6 Master 8 kierr.

Harjaustauko

Lähtö 7 SM A250 lähtö 2 8 kierr
Lähtö 8 SM Junior lähtö 2 6 kierr
Lähtö 9* SM Junior B-finaali lähtö 2 6 kierr.
Lähtö 10 B250 8 kierr.

Harjaustauko

Lähtö 11 A450 lähtö 2 8 kierr.
Lähtö 12 B450 A-finaali 8 kierr.
Lähtö 13* B450 B-finaali 8 kierr.

Palkintojenjako

*tarvittaessa


Sarjataulukot
https://tulosarkisto.fi/championships

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.