Joka viidennellä suomalaisella on perävaunu, ja määrä kasvoi kiivaasti koronan aikaan – näin laitat vaunun turvallisesti talvisäilöön

Suomen teillä liikkuu noin miljoona perävaunua eli matkailuvaunua ja peräkärryä, ja suhteellisesti eniten peräkärryjä on Kainuussa. Perävaunujen määrä on kasvanut viidessä vuodessa noin 136 000 kappaleella. Talven ajaksi peräkärry kannattaa laittaa huolellisesti säilöön.

Tänä vuonna uusia perävaunuja on rekisteröity Traficomin mukaan noin 30 000 kappaletta. Syyskuusta 2016 lähtien perävaunujen määrä on kasvanut peräti 136 000 nykyiseen noin miljoonaan kappaleeseen. Perävaunuiksi lasketaan tilastoissa niin matkailuperävaunut, venetrailerit kuin peräkärrytkin, joita on liki 70 prosenttia tilastoiduista perävaunuista.

Tilastovertailussa Suomi näyttäisi olevan yksi Euroopan peräkärryvaltaisimmista maista Ruotsin ja Norjan ohella.

– Meillä on maassa pitkät etäisyydet ja aktiivinen kesämökkikulttuuri. Monella on tarvetta liikutella erilaisia tavaroita mökille ja takaisin, ja juuri nyt näitä reissuja tehdään vielä paljon ennen talvikelejä. Syys-lokakuussa tapahtuu myös eniten peräkärryvahinkoja, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisen johtaja Kristian Hiljander sanoo.

Erityisen paljon peräkärryjä on väkilukuun suhteutettuna Kainuussa, jossa joka neljännellä yli 15-vuotiaalla on peräkärry. Ahvenanmaalaisista peräkärry on vain 0,3 prosentilla yli 15-vuotiaista. Koronapandemia kiihdytti vaunujen hankkimista entisestään. Keväällä 2020 vaunujen määrä lähti vielä aiempaakin voimakkaampaan kasvuun, ja vaunuja on hankittu tiuhaan myös tänä vuonna.

Suomen tyypillisin perävaunu on yli 20-vuotias Muuli-merkkinen vaunu. Vaikka kevyitä, enintään 750 kiloa painavia peräkärryjä ei tarvitsekaan katsastaa, kärryjen ja sen valojen kunto kannattaa aika ajoin tarkastaa. Peräkärryissä pitää olla säähän sopivat renkaat, kuten autossakin. Yli 750 kiloa painavissa vaunuissa on käytettävä talvirenkaita, mutta myös tätä kevyemmissä vaunuissa talvirenkaiden käyttö on suositeltavaa.

– Yli 10 vuoden ikäisiä renkaita ei kannata perävaunuissa enää käyttää. Tärkeä on tarkistaa myös pyöränlaakerit. Kun renkaan nostaa ilmaan ja pyöräyttää sitä, laakereista ei pitäisi kuulua epäilyttävää ääntä. Jos kuuluu, laakeri kannattaa vaihtaa, Hiljander sanoo.

Perävaunuille tien päällä tapahtuvat vahingot ovat tyypillisesti erilaisia törmäyksiä: yli puolessa perävaunujen vahinkotapauksista vaunulla on törmätty esimerkiksi toiseen ajoneuvoon tai rakennukseen. Peräkärry ei automaattisesti kuulu autovakuutuksen piiriin, vaan vaatii aina oman erillisen vakuutuksensa.

Peräkärry on tärkeä kuormata oikein, sillä vakuutus ei korvaa esimerkiksi katkennutta akselia, joka on rikkoutunut liian painavan kuorman vuoksi. Juuri nyt moni vetää kesäkauden viimeisiä peräkärrykuormia, minkä jälkeen peräkärry kannattaa laittaa talvisäilöön turvallisesti.

– Perävaunu tulee aina säilyttää lukittuna. Kun sen lukitsee niin, ettei kärryä voi kiinnittää vetoajoneuvoon tai siirtää, varmistaa vakuutuskorvauksen saamisen, Hiljander sanoo.

Tunnollisimmin perävaunut muistavat vakuuttaa yli 55-vuotiaat kuljettajat.

Eniten yksityisten ihmisten omistamia peräkärryjä suhteutettuna väkilukuun (yli 15-vuotiaat)

  1. Kainuu 25,4 %
  2. Lappi 24,0 %
  3. Pohjois-Karjala 20,2 %
  4. Etelä-Pohjanmaa 19,3 %
  5. Keski-Pohjanmaa 19,2 %
  6. Etelä-Savo 19,0 %
  7. Pohjanmaa 18,7 %
  8. Satakunta 18,3 %
  9. Pohjois-Pohjanmaa 18,2 %

Kymenlaakso 17,0 %

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.