Mitä metalliseokset oikein ovat?

Metalliseokset, joista käytetään myös nimitystä lejeerinki, ovat kahden tai useamman metallin tasakoosteinen seos. Lejeeringit ovat useiden eri teollisuushaarojen erittäin tärkeitä raaka-aineita. Yksittäisten metallien ominaisuudet eivät useinkaan ole riittävän hyviä teolliseen käyttöön. Valmistamalla metalliseoksia saadaan ominaisuuksiltaan parempaa ja monikäyttöisempää raaka-ainetta teollisuuden käyttöön.

Teräs ja kuumuutta kestävät metalliseokset

Eniten teollisuudessa käytetty metalliseos on teräs. Se koostuu raudasta ja hiilestä. Hiilen pitoisuus teräksessä on alle 2,11 %. Tätä korkeammat hiilipitoisuudet muuttavat teräksen takoraudaksi. Teräkseen voidaan lisätä monia muita seosaineita erilaisten ominaisuuksien aikaansaamiseksi. Seosaineiden avulla voidaan saavuttaa erittäin hyvä kuumuudenkestävyys.

Korkeaa kuumuutta kestäviä metalliseoksia tarvitaan vaativissa teollisuuskohteissa. Esimerkiksi petrokemianteollisuus käyttää paljon korkeaa kuumuutta kestävää metalliseosta, joista hyvin tunnettuja ovat Viragmetin metalliseokset nimiltään heat-resistant alloy 800/800H and 800HT, jotka kestävät suuria lämpötilanvaihteluita.

Kaupalliseen teolliseen käyttöön on tarjolla lukuisia erilaisia kuumuuksia kestäviä rautapitoisia metalliseoksia. Sopiva metalliseos kuhunkin käyttötarkoitukseen tulee valita huolella alan asiantuntijoita konsultoiden.

Metalliseosten korroosionkestävyys

Ruostumaton teräs on niin ikään metalliseos, jonka ruosteenkestävyys on saatu aikaan metalliin lisättävillä seosaineilla. Korroosiossa tavallinen rauta hapettuu nopeasti niin, että sen lujuusominaisuudet heikkenevät. Lisäämällä rautaan seosaineita saadaan korroosion kestävä metalliseos.

Yleisimpiä seosaineita, joilla voidaan estää korroosiota, ovat nikkeli ja kromi. Niitä lisätään teolliseen käyttöön tarkoitettuun metalliseokseen varmistamaan sen korroosionkestävyys. Vaativiin kohteisiin tulee valita sopiva ruostumaton teräs asiantuntijoiden avustuksella.

Tunnettuja metalliseoksia

Teräksen ohella yleisiä tunnettuja metalliseoksia ovat messinki ja pronssi sekä koruteollisuuden käyttämät jalometalliseokset. Messingissä käytetään kuparia ja sinkkiä. Pronssi puolestaan valmistetaan kuparista ja tinasta.

Koruteollisuudessa yleisesti käytettävien kullan, valkokullan ja hopean pitoisuudet metalliseoksissa ilmoitetaan karaateissa. Yksi karaatti on kahdeskymmenesneljäsosa metalliseoksen painosta. Valkokulta sisältää valkaisevana metallina palladiumia tai nikkeliä.

Metalliseokset ovat erittäin tärkeitä raaka-aineita niin raskaan teollisuuden tuotannossa kuin korusepän hienovaraisessa käsityössä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.