Rata-autoilija Emma Kimiläinen kertoo, millaista olisi ajaa formulalla ja nascarilla kaupunkiliikenteessä

5 ulkonäkövinkkiä: Emma Kimiläinen haluaa autolta kauniita muotoja ja nimeää Fiatin mallin rumimmaksi autoksi

Suomalaisille merkityksellisimmät ulkonäköseikat käytettyä autoa etsittäessä ovat korimalli, vetokoukku, väri, istuinten päällysmateriaali ja kattoikkuna. Ne ovat 5 käytetyintä hakuehtoa Suomen suosituimman kauppapaikan Torin autokaupassa. Rata-autoilija Emma Kimiläinen haluaa muun muassa tyylikkäät vanteet ja nahkapenkit, mutta ei halua autoonsa suosikkiväriään vanhaa roosaa. Myöskään tuunailu ei ole Kimiläisen mieleen. Kimiläinen visioi, millaista olisi lähteä kaupunkiliikenteeseen hänen työvälineillään; taittaa työmatka formulalla ja käydä kyläilemässä kartingautolla.

Formula-autolla kaupungin pääkatua, jokaisen autohaaveilijan unelma. Rata-autoilija Emma Kimiläinen kertoo, miten erilaiset kilpa-autot toimisivat kaupungin keskustan arkiliikenteessä.

– Toisinaan joku kanssa-autoilija on tahtonut kilpa-autoilla liikenteessäkin ja yrittänyt haastaa viivalle liikennevaloissa tunnistaessaan minut viereisestä autosta. Kisaan lähtijät ovat pettyneet, sillä ajelen aika rauhallisesti ja maltillisilla turvaväleillä, Kimiläinen toteaa.

Työmatka formulalla

– Kaistaleveyden kanssa ei tulisi ongelmia, koska formula-auto on samanlevyinen kuin henkilöauto. Formula-auton kytkin ei kestä kovin montaa liikkeelle lähtemistä, joten matkaan olisi syytä päästä ensimmäisellä yrittämällä ja liikennevaloihin on syytä toivoa vihreää aaltoa. Suotuisia liikennevaloja on syytä toivoa siksikin, että jos risteyksissä aikoo kääntyä, niihin on ajettava melko lujaa, koska renkaiden kääntösäde on niin suuri, että tiukat käännökset eivät onnistu hitaalla vauhdilla. Mukulakivikatuja kannattaa välttää, koska formulan jäykkä jousitus ei takaa mukavuutta. Lähtisi hampaistakin paikat siinä tärinässä. 
Taskuparkkeeraaminen saattaa formulalla viedä aikaa, sillä peruutusvaihteen päälle saaminen on muutaman teknisen mutkan takana. Peruutuspeili puuttuu kokonaan. Myös näkyvyys on huono, koska kuski istuu alhaalla eikä pään kääntäminen ole niskatuesta johtuen helppoa.
Joten kun lähdet formulalla kaupungille: vältä liikennevaloja, aja käännökset ronskilla vauhdilla ja suosi parkkialueita kadunvarsipysäköinnin sijaan, Kimiläinen kertoo.

Kauppareissu nascarilla

– Kun lähtee nascar-autolla kauppareissulle, kannattaa ensin varmistaa, että auto kääntyy sekä vasemmalle että oikealle. Osa nascar-autoista on säädetty vain ovaaleille radoille kääntymään vasemmalle, joten ne kääntyvät oikealle vain hyvin rajoitetusti.
Kun nascar-auton kanssa pääsee vauhtiin, vauhtia on syytä olla reilusti. Hitaasti ajettaessa meno on nykivää. Ne liikkuvat tasaisesti vain voimakkaasti kaasuttaen. Myös nascar-auton kanssa kannattaa siis välttää liikennevaloja tai toivoa vihreää aaltoa. Tosin nascarilla kyllä pääsee valoista liikkeelle helpommin kuin formulalla, mutta ajomukavuus vain kärsii.
Joten kun lähdet nascar-autolla kauppareissulle: varmista, että auto kääntyy vasemmalle ja oikealle, säilytä korkea matkanopeus ja vältä liikennevaloja, Kimiläinen sanoo.

Kyläilemään kartingilla

Kartingauto on hyvä mopon tai skuutin korvike. Ajokokemus on ilmava, vauhtia on mukavasti ja ajettavuus suurempia kilpa-autoluokkia paljon parempi. Huomattavin haaste on, että osa kartingautoista ei pysy käynnissä, jos ei ole liikkeessä. Se hankaloittaa ainakin kaupunkiruuhkassa ajamista, kun työntöapu pitäisi olla aina lähettyvillä. Kanssa-autoilijoilta tulee varmaankin pahaa silmää, kun ruuhkan keskellä yksi työntää autoaan jalankulkijan avustuksella punaisista valoista liikkeelle. Se on toki hyvää arkiliikuntaa. Mukulakivikaduille karting-auto soveltuu heikosti, koska maavara on minimaalinen, aivan kuten formulassa. Joten kun lähdet kartingautolla kyläilemään: valmistaudu työntämään autoa liikkeelle ja pyytämään myös työntöapua sekä pitäydy asfalttiteillä.

Emma Kimiläinen ei halua lempiväriään autoonsa

Emma Kimiläisen toiveauton ulkonäössä täytyy olla rohkeaa ja särmikästä. Yksityiskohtien yhteensopivuus tulee olla mietitty tarkoin. Kimiläisen auton on oltava sellainen, että sitä kääntyy pysäköinnin jälkeen vilkaisemaan vielä kerran.

1. Perä ja keula ratkaisevat
– Kiinnitän ensimmäisenä huomiota auton keulaan ja perään. Tykkään nykyisistä BMW-malleista, joiden keulan ritilässä on ne kuuluisat isot munuaiset. Siinä ilmeessä on jotain sopivan aggressiivista. Virtaviivainen kaunis muotoilu läpi auton, perän valot ja peräkontin muotoilu tekevät auton, Kimiläinen sanoo.

2. Vanha roosa on värinä kaunis, mutta se ei toimi autossa
– Yleensä uuden auton ostajat ajattelevat liiaksi jälleenmyyntiä ja päätyvät siksi melko tylsiin valintoihin. Väreillä voi vähän leikitellä. Ottaa jotain muuta kuin sitä perinteistä mustaa tai valkoista. Vaikka oma lempivärini onkin vanha roosa, autoon se ei sovi. Pidän metalli- tai helmiäisväreistä. Ne ovat hienoja varsinkin punaisen, vihreän ja sinisen eri sävyissä, Kimiläinen kertoo.

3. Sisäverhoilussa nahka rokkaa
– Istuinten on oltava nahkaa ja verhoilussa saa olla myös väriä. Myös erilaiset muodot, persoonallisesti toteutetut painikkeet ja valoefektit sisäverhoilussa tuovat tunnelmaa. Kun oven avaa, pitää tulla sellainen vau-reaktio. Parasta on, jos sisäverhoilu tuo yllätystä ja kontrastia auton väriin ja ylellisyyden tai sporttisuuden tunne jatkuu myös auton sisätiloissa, Kimiläinen jatkaa.

4. Vanteissa pitää olla kokoa
– Vanteet eivät saa olla liian pienet auton kokoon nähden. Ne ovat tärkeä ulkonäköelementti. Mutta ylisuuret vanteet eivät myöskään toimi tyylillisesti tai käytännössä, koska täytyyhän voida ajaa esimerkiksi hidastustöyssyyn ilman, että pelkää vanteidensa puolesta, Kimiläinen sanoo.

5. Näitä ei missään tapauksessa ja maailman rumin auto
– En ole tuunailija, se jääköön muille. Aikanaan 15-vuotiaana ostin mopoautooni pakoputken lisäosan. Se on ainoa tuunaus, jonka olen tehnyt. En ajaisi rumalla autolla. Kaikkien aikojen rumin auto on Fiat Multipla. Korimalleista pakettiauton ja henkilöauton välimallia en huoli. En myöskään kuvioteippailisi siviiliautoa ja varsinkaan omaa nimeäni en laittaisi auton kylkeen, Kimiläinen päättää.

Top 5: Näillä ulkonäkötekijöillä suomalaiset hakevat käytettyjä autoja

Tori on Suomen suosituin kauppapaikka ja Tori Autot sen autokauppa. Autot-palvelussa on tällä hetkellä tarjolla noin 65 000 autoa. Autoilmoituksia saa suodatettua hakutoiminnolla, joka tarjoaa suuren määrän yksityiskohtaisia hakuehtoja. Käytetyimmät hakuehdot kertovat, millaisia autoja suomalaiset haluavat. Auton ulkonäköön liittyvät suosituimmat hakuehdot ovat korimalli, vetokoukku, väri, istuinten päällysmateriaali ja kattoikkuna.

1. Korimalli
Korimalli vaikuttaa auton ulkonäköön varmasti kaikkein eniten ja valinta tehdään usein auton käyttötarkoituksen mukaan. Perheelle suunnitellun auton korimalli on erilainen kuin urheilullisemman auton. Korimalli vaikuttaa auton moniin muihin ominaisuuksiin.  

2. Vetokoukku
Vetokoukku on ennen kaikkea kätevä lisä ja työväline, mutta myös ulkonäkötekijä. Monelle se on kielteinen ulkonäkötekijä, minkä vuoksi modernit vetokoukut saa poistettua kätevästi auton perästä, kun koukkua ei tarvitse. Suomalaisten suosiossa vetokoukku kuitenkin on.

3. Väri
Suosituimmat auton värit ovat melko värittömiä. Harmaa on pitänyt Suomessa ensimmäistä värinä pintansa viimeiset kymmenen vuotta. Valkoinen ja musta ovat sijalla kaksi ja niiden suosio on noussut tasaisesti vuosi vuodelta. Torin suosituimmat värihaut olivat musta, valkoinen ja harmaa.

4. Istuinten päällysmateriaalit 
Nahka on suosituin istuiten päällysmateriaali ja keinonahka toiseks suosituin. Vähiten suosittu päällysmateriaali on vinyyli ja toiseksi vähiten suosittu on nailon.

5. Kattoikkuna
Kattoikkuna on edelleen suosittu auton ulkolisävaruste. Aikanaan se viesti luksuksesta nykyisin se on vakiintunut monen suomalaisen autonostajan toivomaksi perusvarusteeksi.

Tori Autot on Suomen suurimman kauppapaikan Torin autokauppa. Se on Suomen suurimpia käytettyjen autojen kauppoja, jossa on esillä yhteensä noin 65 000 autoa. Torissa vierailee kuukausittain keskimäärin yli 3 miljoonaa eri kävijää. Vuonna 2022 sivustolla vierailtiin yhteensä 425 miljoonaa kertaa ja Toriin jätettiin 14,5 miljoonaa ilmoitusta. Torissa ilmoittaminen on ilmaista. Tori on osa Schibsted-konsernia, johon kuuluvat myös Oikotie ja Rakentaja.fi.

Toisenlaisesta autoilusta juttua: gripmonsters.fi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.