Rallin Suomen Juniorimestaruussarja: RSJM:ssä odotettuja sekä paikallisia menestyjiä Seinäjoella

Rallin Suomen Juniorimestaruussarja (RSJM) jatkui kauden kolmannella osakilpailullaan lauantaina 20.5. Seinäjoella. SM Pohjanmaa Ralli juhli 50-vuotisjuhliaan ja paikallisten kuljettajien virekin oli varsin menestyksekästä.

Kilpailussa ajettiin lauantaina kaikkiaan kuusi erikoiskoetta joilla mittaa oli noin 82 kilometriä.

Nuorten SM:n kärkipaikalta kilpailuun starttasi talven osakilpailut voittanut Esko Kytömäki (MhMK) – Niilo Ahonen (Päij-HUA) Ford Fiestallaan. Kilpailuun valmistautuminen oli kaksikolla jäänyt vain muutamaan ajokilometriin, kun ajokin moottorin vesiletku petti valmistavassa kilpailussa ja ajokin moottoriin jouduttiin tekemään sen myötä isohko remontti.

Kaksikon iskukykyyn ei haaverilla kuitenkaan ollut juurikaan vaikutusta, vaan vauhti oli huipputasolla heti kilpailun alusta. Neljälle ensimmäiselle erikoiskokeelle syntyi pohja-aika ja johtoasema ennen kahta viimeistä erikoiskoetta oli miltei 19 sekuntia. Pistetilanteen kannalta lähimmät uhkaajat Joakim Goman (LakUA) – Kristian Kylmänen (LakUA), sekä Joonatan Ylilammi (KarUA/MK) – Juha-Pekka Perämäki (KeurUA) täydensivät Ford Fiestojen kolmoisjohtoa. 

Kytömäen johto piti loppuun asti, pienestä ajovirheestä huolimatta ero jopa kasvoi, voittomarginaali maalissa oli lopulta 27,5 sekuntia. Gomanin ja Ylilammin tiukassa taistossa pidemmän korren vei Goman 7,5 sekunnin erolla.

– Avauspätkän jälkeen jouduttiin vaihtamaan rengas, kun vanne hajosi keskellä uraa olleeseen kiveen. Sen verran meni vaihtamiseen aikaa että 30 sekuntia tuli at-pisteitä. Lyötiin siitä kova kirivaihde päälle ja tulikin kolmet pohjat vielä peräjälkeen. Kolmantena ajamamme pätkän aika olisi riittänyt SM4-luokassakin nuottikuskien seassa toiseksi. Varmasti yksi parhaimmista erikoiskokeistani uralla tähän asti.

– Melko ongelmaton päivä jos ei lasketa sitä että takaluukku ei meinannut pysyä kiinni kaikilla pätkillä. Toiseksi viimeisellä meni yksi risteys pitkäksi, viimeisellä pätkällä jätettiin jo suurimpia riskejä ottamatta, mutta ei se nyt pelkkää varmistelua kuitenkaan ollut, kertoo tyytyväinen Kytömäki.

Hyvän alkukauden myötä Kytömäellä on mahdollisuus varmistaa Nuorten mestaruus jo seuraavassa osakilpailussa Joensuussa muutaman viikon kuluttua. Kun kauden viidestä kilpailusta neljä parasta lasketaan loppupisteisiin, riittäisi Kytömäelle Itärallista kolmostila mestaruuden ottamiseen.

Junioreissa paikalliset veivät ja muut vikisivät

Junioreiden pisteistä kamppailtiin kolmessa eri luokassa. Suurimman kilpailijamäärän keräsi RSJM1-luokka, jossa ajaa myös sarjan pistejohdossa startanneet AL-Härmää edustavat veljekset Juuso LammiJuho Lammi Citroen C2 VTS:llään. Talvikaudelta plakkarissa oli yksi voitto ja yksi kakkostila luokasta. Kakkostilan voidaan sanoa tulleen aivan hiuskarvan varassa auton moottorin ottaessa viimeisiä henkäyksiään. Kevättauon aikana tekniikkaa oltiin saatu kuntoon ja kotikisaan voitiin hyökätä tosissaan.

Veljekset ottivatkin luokan hallinnan heti ensimmäisellä erikoiskokeella, eikä voitolle uhkaajia ollut koko päivänä, jollei sitten tekniikkaa lasketa sellaiseksi. Voittomarginaali maalissa oli 24,9 sekuntia.

Kakkossijasta käytiin kovaa kamppailua kahden autokunnan välillä. Jonny Söderström (RUFAK) – Jonas Lunden (RUFAK) olivat Alfa Romeo 147:llaan pitkään kiinni toisessa sijassa, mutta Tuomas Huikuri (AUK J-äijät) seuratoveri Joona Rönkön kartturoimana sai piiskattua lopulta Ford Fiestansa 3,8 sekunnin erolla edelle.

– Ei vältytty ongelmilta tälläkään kertaa. Ensimmäiselle erikoiskokeelle mentäessä laturi lakkasi toimimasta, virtaa ei riittänyt ohjaustehostimelle eikä puhaltimelle. Ne alkoivat kuitenkin siinä pätkällä pelaamaan. Kolmannella pätkällä puolessa välissä hävisi taas tehostus. Loppuosalla alkoi jarruistakin hävitä tehoa ja kytkin alkoi luistamaan, jäätiin 10 sekuntia sillä pätkällä. Onneksi sen jälkeen oli huolto, jossa vaihdettiin kaikki jarrupalat ja laturi, sen jälkeen tultiin loput pikikset ihan hienosti ja kytkinkin piti, kertasi Juuso Lammi voitokasta kotikisaa.

RSJM3-luokassa Tuukka-Matias Kivioja (JurvanUA) – Juha Heinonen (KvanUA) olivat voittaneet luokassaan talven kaksi osakilpailua Ford Fiesta Rally4:llaan.

Osanottajien vähyydestä kärsivässä luokassa ei aina synny sekuntitaisteluita, mutta lisätavoitteita voi ottaa vaikkapa nopeimman loppuajan tavoittelusta junioreissa. Jyväskylän onnistumisen jatkeeksi sama onnistui nyt myös kotikisassa Seinäjoella. Omassa luokassa voitto heltisi reilun puolentoista minuutin erolla Tino Nikkanen (SaloUA) – Pasi Nurmi (SaloUA) kaksikkoon, jotka onnistuivat iäkkäämmällä R2 Fiestallaan ajamaan kaupunkierikoiskokeella luokan pohja-ajan.

– Hieno reitti ja hieno päivä. Autossa oli ongelmia kahdella viimeisellä pätkällä, ne ajettiin vain 2- ja 5-vaihteilla. Hyvä että oli sen verran eroa seuraavaan, että saatiin pidettyä ykköstila, kertasi voittaja Kivioja kilpailuaan.

RSJM4-luokassa pisteiden valossa alkukauden hallinta oli ollut RoiUA:n kaksikolla Samu KoivurantaJennika Puominen BMW 325i:llaan. Alla oli voitto ja kakkostila, joilla sarjasijoitus ennen Seinäjokea oli sarjan kolmas.

Pohjanmaalla paikallisuus oli todella valttia, tällä kertaa luokan voiton nimittäin napautti jo viime vuonna hyviä aikoja väläytellyt Esa Ketomäki (LapUA) – Sami Latvala (EPUA) Citroen Xsara VTS:llä. Edes 20 sekuntia AT-pisteitä eivät vieneet heiltä voittoa kotikisassaan. Vain 13,5 sekuntia kauemmin aikaa reitillä viettivät Lauri Jämsen (PihtUA) – Mika Mölsä (AMM) BMW M3:lla. Kolmospaikalle taipui tällä kertaa vain 3 sekunnin erolla Koivuranta – Puominen kaksikko, joka kilpailun puolivälissä ennätti olla luokan johdossakin. Pistetilanteessa kaksikko jatkaa edelleen mitalivauhdissa kolmantena.

– Ensimmäisen pätkän puolivälissä osui rengas kiveen. Ajettiin kuitenkin tyhjällä renkaalla maaliin asti, jäätiin siihen nähden vähän. Toisen pätkän lopussa paloi 5 sylinteristä tulppa ja jouduttiin kolmannelle pätkälle käyntihäiriöisenä. Huollossa sitten huomattiin, että kuskin puolen takapyöränlaakeri oli aivan loppu. Jouduttiin loppukisa varomaan ettei tule katastrofia.

– Tämä oli meille ensimmäinen kesäralli ikinä. Joulukuussa ekan kerran istuttiin ralliautossa ylipäätään. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Tämä oli sellainen työvoitto, mahtava ralli ja nautittiin ihan tosissaan, kertasi hyväntuulinen Koivuranta kilpailua.

Rallin Suomen Juniorimestaruussarja jatkuu vajaan kuukauden kuluttua 16.-17.6. Joensuussa, jossa ajetaan SM Itärallin 60-vuotisjuhlakisa ja kauden neljäs osakilpailu. 

Sarjasäännöt kaudella 2023 »

Tulokset: SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki

RSJM1
1. Juuso Lammi 1:14:57,5 
2. Tuomas Huikuri +24,9
3. Jonny Söderström +28,7

RSJM3
1. Tuukka-Matias Kivioja 1:12:18,2 
2. Tino Nikkanen +1:35,6

RSJM4
1. Esa Ketomäki 1:12:51,7 
2. Lauri Jämsen +13,5
3. Samu Koivuranta +13,5

Nuorten SM
1. Esko Kytömäki 1:13:33,7
2. Joakim Goman +27,6
3. Joonatan Ylilammi +35,1

Kaikki tulokset »

Pistetilanne: 3/5 osakilpailua

RSJM
1. Juuso Lammi 32p
2. Tuukka-Matias Kivioja 30p 
2. Samu Koivuranta 27p 

Nuorten SM
1. Esko Kytömäki 45p
2. Joakim Goman 32p
3. Joonatan Ylilammi 30p 

Kaikki RSJM-pisteet »

Yksi kommentti artikkeliin ”Rallin Suomen Juniorimestaruussarja: RSJM:ssä odotettuja sekä paikallisia menestyjiä Seinäjoella”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.