Tuukka Taponen valittiin Ferrari Driver Academyn-kuljettajaksi

Ferrari tiedotti tänään, että 16-vuotias suomalainen Tuukka Taponen on heidän uusin Ferrari Driver Academy (FDA) – kuljettaja.Kartingissa mm. vuoden 2021 maailmanmestaruuden ja kaksi MM-hopeaa saavuttanut Lohjalta kotoisin oleva nuorukainen tekee suomalaista historiaa olemalla FDA:n ensimmäinen suomalaisjäsen. Ferrari Driver Acadeymyn kautta Formula1 -auton rattiin ovat päässeet esimerkiksi Charles Leclerc, Sergio Perez ja Mick Schumacher.

Kuva Ferrari Academy

Taponen oli jo vuosi sitten Ferrarin kutsumana Ferrari Driver Academy World Final Scouting Campilla Maranellossa. Tuolloin Taponen ei vielä tullut valituksi ja jatkoi alkuperäisen suunnitelman  mukaan kartingissa kauden 2022. Ferrari lupasi seurata tarkasti Tuukan edesottamuksia myös tällä kaudella ja lokakuussa tuli jälleen kutsu Maranelloon. Haastattelujen lisäksi Ferrarin järjestämällä viiden päivän leirillä testattiin fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia sekä ajettiin formulasimulaattorilla. Leiri päättyi legendaarisella Fioranon radalla kahden päivän Formula 4 -testeihin. Taponen teki jälleen vaikutuksen valitsijoihin ja tällä kertaa tuli myös valituksi uudeksi Ferrari Driver Academy -kuljettajaksi. Taposesta tulee nyt kolmas suomalainen, joka on saanut kantaa Ferrarin logoa rinnassaan formuloissa. Historian saatossa tuo kunnia on annettu myös Mika Salolle ja Kimi Räikköselle. Viimeksi mainittu on myös Ferrarin viimeisin F1-maailmanmestari.

Tuukka on nuoresta iästään huolimatta todella kokenut kuljettaja. Ajokokemusta on ehtinyt kertyä jo 13-vuotta. Viimeisien vuosien aikana matkapäiviä kilpailuihin ja testeihin on kertynyt yli 250 päivää vuodessa. Viimeiset kaksi vuotta Taposen leirissä on tehty kovasti töitä formulaunelman eteen. Vaikka karting on vienyt suurimman osan ajasta, niin rinnalla on koko ajan valmistauduttu tulevaisuuteen, jotta kuljettaja on valmiudessa, kun näyttöpaikkoja tarjotaan.

  • Vaikka kyse on yksilöurheilusta, niin täytyy muistaa, että autourheilu on lopulta yksi isoimmista joukkuelajeista, kertoo Tuukan manageri Jussi Kohtala. Kohtala oli aikoinaan myös yksi Valtteri Bottaksen uraa rakentavista tahoista kartingissa.
     
  • F1-autoa rakentaa sadat ihmiset eikä kuljettaja voi pärjätä, ellei jokainen osa-alue ole kunnossa. ”Tuukka Taponen” -projekti ei ole missään nimessä ollut yhden miehen show, vaan vuosien saatossa Taposen taustalle on saatu mukaan varsin nimekäs joukko alan ammattilaisia.
  • Seinäjoelle on rakennettu laadukas CFA-formulasimulaattori, jonka pääarkkitehtinä on ollut Andy Symonds. Symonds tunnetaan miehenä, joka on ollut mm. monessa F1-simulaattoriprojektissa mukana. Ossi Oikarinen on vastannut Taposen kehittämisestä formuloiden datapuolella niin simulaattorissa kuin testeissä sekä kielitaidon hiomisessa formula-maailmaan sopivaksi.
  • Koirasen Markon johtama Koiranen Kemppi Motorsport on vastannut kaikista Suomessa ajettavista formula-4 testeistä ja kilpailuista. Koirasen formulatiimi tunnetaan usean F1-kuljettajan alkulähteenä. Sebastian Vettelin ja Valtteri Bottaksen entiset kuntovalmentajat Tommi Pärmäkoski ja Jaakko Ojaniemi Kuortane Olympic Centeristä ovat vastanneet Tuukan fysiikasta, valottaa Kohtala.

Taponen on ajanut jo kymmeniä päiviä Formula4 -testejä ympäri Eurooppaa eri huipputallien kalustolla. Reilu viikko sitten ajetuissa Monzan testeissä Taponen oli Prema-tallin autolla 5. ja 3. vajaan 30 kuljettajan joukosta. Vielä on töitä tehtävänä ennen ensi kauden alkua, ja testit jatkuvat jo tällä viikolla Imolassa. Taposen perässä on ollut monet huipputallit ja tiimipäätös tullaan julkaisemaan pian. Kausi alkaa jo tammikuussa Aasian UAE F4-talvisarjalla, joka ajetaan Abu Dhabin, Dubain ja Kuwaitin radoilla. Kesällä on edessä Italian F4-sarja ja mahdollisesti valikoituja Saksan F4-sarjan kilpailuja.

Ferrari Driver Academy -valinta tarkoittaa käytännössä sitä, että talvella on todennäköisesti edessä muutto Maranelloon. Valinta tuo mukanaan alan parhaat tekijät taustalle ja pääsen kehittämään itseäni joka osa-alueella. Pääsen tutustumaan ja oppimaan myös muilta FDA-kuljettajilta sekä tutustumaan ja työskentelemään askel askeleelta lähemmin myös osana Ferrarin Formula 1- perhettä.

Ferrari on yksi maailman vahvimmista brändeistä, joten on kunnia asia pitää heidän logoaan rinnassa. Totta kai he tukevat myös taloudellisesti tätä projektia, mutta kaikki tuo edellä mainittu on lopulta sitä, mitä ei voi edes rahalla ostaa. Tässä on myös suomalaisilla yrityksillä hyvä sauma lähteä mukaan kirjoittamaan seuraavaa menestystarinaa, joka toivottavasti päättyy Formula1 -uraan ja lopulta F1-maailmanmestaruuteen”, lopettaa Taponen.

https://www.ferrari.com/en-EN/fda/articles/tuukka-taponen-to-join-ferrari-driver-academy-after-winning-the-third-edition-of-the-scouting-world-finals

Lisätietoa Tuukka Taposesta löytyy mm:

KOTISIVUT: https://www.tuukkataponen.com/

FACEBOOK: https://www.facebook.com/tuukkataponen

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/tuukka.taponen/?hl=fi

YOUTUBE-KANAVA: https://www.youtube.com/channel/UCuVbMX5R16txdBcOQP49mOA/videos

2 kommenttia artikkeliin ”Tuukka Taponen valittiin Ferrari Driver Academyn-kuljettajaksi”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.