Ralli SM: Teemu Asunmaalle neljäs rallin SM1-luokan Suomen mestaruus – ”Ei tätä voi sanoiksi pukea”

Rallin suomenmestaruussarjan viimeinen osakilpailu kaudella 2023 ajettiin maaliin lauantai-iltana Kokkolassa. SM Kokkola Ralli tarjosi huimia käänteitä ja monen luokan mestaruus ratkesi vasta aivan kalkkiviivoilla. SM-sarjan kuninkuusluokassa Suomen mestariksi ajoi alavutelainen Teemu Asunmaa.

SM Kokkola Rallin voittaja Juha Salo (vas.) onnittelemassa SM1-luokan Suomen mestari Teemu Asunmaata. Kuva: Taneli Niinimäki / AKK.

SM1-luokan mestaruustaistelu alkoi perjantai tasaisesti, kun Jari Huttunen ja Teemu Asunmaa päättivät päivän tasa-aikaan. Kamppailu kultaisesta mitalista sai dramaattisen käänteen, kun huoltotauon jälkeisellä lenkillä taivas repesi ja samalla repesivät erot kärjessä.

Asunmaa yhdessä kartanlukija Ville Mannisenmäen kanssa hallitsi sadekelin mestarillisesti ja kasvatti eroaan iltapäivän lenkillä tasaisen tappavaan tahtiin. Skoda-kuski oli vielä yhdeksännen erikoiskokeen päätteeksi reilussa johdossa, mutta takaa tultiin kovaa. Asunmaa joutui taipumaan yhden sijan verran ja oli lopulta toinen mutta tämäkin riitti tuomaan alavutelaiselle neljännen mestaruuden luokassa.

– Oli erikoinen ralli. Ja niin sen finaalin pitää ollakin, sitähän kaikki toivoo. En ole koskaan ajanut näin vaikeaa rallia kuin tämä oli, Asunmaa aloitti.

– Ei tätä voi sanoiksi pukea. Ihan kuin jostain trilleristä. Juonenkäänteitä oli joka väliin, Asunmaa kertoi mestaruuden ratkettua.

Huttunen lukeutui monien mestarisuosikiksi, mutta iltapäivän lenkille yltynyt sade koitui kiuruvetisen kohtaloksi. Huttunen tipahti Asunmaan kyydistä ja oli huonoimmillaan viides mutta onnistui nousemaan hurjan loppukirin jälkeen kisan kolmanneksi. Sija riitti pitämään kiuruvetisen hopeasijalla loppupisteissä.

Pistekärkenä ennen viimeistä ollut Lauri Joona teki parhaansa, mutta lähtöpaikka ei suosinut sastamalalaista. Joona taipui rallissa neljänneksi, mutta ottaa kuitenkin heti ensimmäisellä kaudella luokassa upeasti pronssia.

Ralli SM -sarjan eniten mitaleja rohmunnut kuljettaja, Juha Salo päätti uransa sensaatiomaiseen voittoon. Salo oli vielä kaksi erikoiskoetta ennen maalia vasta neljäntenä, 21 sekuntia Asunmaan perässä. Sitten alkoi hurja takaa-ajo, joka nosti konkarin aina ykköseksi. Mitali numero 20. oli äärimmäisen lähellä. Salo päätyi tasapisteisiin Joonan kanssa, mutta Joonan kaksi voittoa Salon yhtä vastaan riitti pitämään Joonan pronssilla.

– Onnellinen fiilis tässä on pääsääntöisesti pinnalla. Hienoa, että sain koko tiimimme tällä tavalla palkittua. Se, että SM-sarjan kiertäminen päättyi voittoon, on itselleni helvetin kova juttu. On hienoa huomata, että vauhtini vielä johonkin riittää, Salo tunnelmoi tiedotteessaan.

Hokkalan ulosajo sinetöi SM2-luokan mestaruuden Korholalle

Benjamin Korholalla oli selvät sävelet Kokkolassa. Mikäli pahin kilpakumppani Henri Hokkala voittaisi kilpailun, olisi inkoolaisen oltava vähintään kolmas. Korhola ajoikin varmasti ja riittävän vauhdikkaasti, eikä antanut Hokkalalle missään vaiheessa mahdollisuuksia.

Mestaruustaistelu tyssäsi lopulta kisan kahdeksannelle erikoiskokeelle, jossa Hokkala rysäytti pihalle. Korhola sai näin ajaa loppulenkin varmistellen ilman suurempia riskejä. Maalissa Korhola oli toisena Toni Herrasen jälkeen ja pääsi tuulettamaan ylivoimaista Suomen mestaruutta.

– Hyvä fiilis. Eka Suomen mestaruus, tosi hieno kausi ollut. Iso kiitos kaikille, jotka on kauden aikana tukeneet, Korhola fiilisteli.

Hokkala sai ulosajostaan huolimatta SM-hopeaa. Pronssimitalin nappasi Herranen.

Räikkönen varmisteli mestaruuteen

SM3-luokassa Justus Räikköselle riitti mestaruuteen käytännössä maaliin ajaminen. Sarjakärki Tuomas Välilä jäi lapsen syntymän johdosta pois kisasta, joka helpotti kirkkonummelaisen urakkaa.

Maaliin piti toki päästä ja sen Räikkönen myös teki varmoin ottein. Tuloksena luokan neljäs sija ja plakkariin ensimmäinen Suomen mestaruus.

– Hyvältä tuntuu. Kausi lähti hyvin liikkeelle, mutta loppu oli vaikea. Tilanne olisi voinut olla eri jos Tuomas olisi ollut mukana. Mutta tämä motorsporttia, ihan mitä vaan voi tapahtua, Räikkönen veisteli.

Luokkavoittoon Kokkolassa ajoi Nico Valkonen, joka kampesi itsensä SM-pronssille ohi tsekkiläisen Daniel Polasekin

Kauppisen kalusto kesti mestaruuteen

Ennen Kokkolan kisaa kalustomurheista kärsinyt laukaalaisjunnu Tuukka Kauppinen oli saanut Toyota Auriksensa riittävään iskuun. Kauppinen ajoi todella kypsästi mutta vauhdikkaasti eikä jättänyt jossittelulle sijaa. Voitto irtosi peräti 50 sekunnin turvin ja samalla vuoden 2021 Nuorten Suomen mestari varmisti ensimmäisen yleisen luokan Suomen mestaruutensa.

– Aika hyvä on fiilis, vähän tyrkättiin tulemaan tällä viimeiselläkin. Tämä oli hallittu kokonaisuus, puhtaasti koko kisa läpi, nuori mestari kommentoi.

Henri Sääskilahti teki minkä pystyi, mutta ei pystynyt vastaamaan Kauppisen vauhtiin. Tuloksena kuitenkin vahva toinen sija, joka toi Sääskilahdelle SM-hopeaa. SM-pronssille nousi rallissa neljänneksi ajanut Jose Kangas.

Hautamäkeä ei pystytty syrjäyttämään

Luokan kolme edellistä mestaruutta vienyt Ville Hautamäki ei antanut tälläkään kaudella muille mahdollisuuksia. Kaikki kunnia tietysti nuoremmille haastajille, Konsta Saariselle ja Arttu Lähdeniemelle, joiden aika vielä varmasti koittaa. Hautamäki oli vain yksinkertaisesti täysin omaa luokkaansa, vaikka loppukausi ei sujunutkaan ihan odotusten mukaisesti.

Hautamäki kärsi Kokkolassa pienistä tekniikkamurheista mutta onnistui niistäkin huolimatta nappaamaan rallin kakkossijan ja neljännen peräkkäisen luokan Suomen mestaruuden. Kaikkiaan konkarille on kertynyt pitkän uran aikana jo seitsemän SM-kultaa.

– Tosi varovasti tultiin tämä viimeinen. Olosuhteet olivat niin vaikeat. Vettä tuli alussa tosi rajusti. Kiitos kaikille tukijoille, Hautamäki kertoi.

Luokan Kokkolassa voittanut Arttu Lähdeniemi kuittaa SM-hopeaa, kun toisena ennen viimeistä kisaa ollut Konsta Saarinen sortui virheeseen ja ajoi ulos pudoten samalla pronssille.

Tiimimestaruuskilpailussa mestariksi kruunattiin Co-Motorsport ennen Rautio Motorsportin kakkostiimiä ja TGS Skoda Motorsport Suomi -tiimiä.

Ralli SM -osakilpailujen koostelähetykset esitetään tällä kaudella jo kisaviikonlopun sunnuntaina Yle TV2:lla ja Yle Areenassa. SM Kokkola Rallin parhaat palat ovat vuorossa sunnuntaina 1.10. klo 19:25.

Ralli SM -sarjassa ajetaan kaudella 2024 jälleen seitsemän osakilpailua. Kausi alkaa poikkeuksellisesti Rovaniemen osakilpailun sijaan Riihimäellä 12.-13. tammikuuta. Lue lisää kaudesta 2024 täältä

Secto Rally Finland Power Stage

Ralli SM -sarjan osakilpailuissa ajetaan kaudella 2023 Secto Rally Finland Power Stage -erikoiskoe, josta kilpailijat keräävät luokittain pisteitä. SM Kokkola Rallissa Power Stagena toimi EK 11 Markby 2 (22,88 km).

Power Stage -voittajat: SM Kokkola Ralli

SM1-luokka: Juha Salo
SM2-luokka: Toni Herranen
SM3-luokka: Nico Valkonen
SM4-luokka: Tuukka Kauppinen
SM5-luokka: Arttu Lähdeniemi